Eddig majdnem kétezer darab 1665-1740 között vert ezüst és arany pénzérmét találtak az érdi Duna-parton, miután a hétvégén egy fémkereséssel foglalkozó amatőr régész értesítette az érdi Ferenczy Múzeumot a leletről.

A szerdai sajtótájékoztatón a múzeum munkatársai elmondták, a lelet hihetetlen gazdagságú, a pénzérmék közt van olyan is, amit eddig régészeti feltárás során csak nagyon ritkán, Magyarországon pedig most először találtak – írja az Érdmost.hu oldal.

Meglepődsz, mekkora ereje van a Budapestkörnyéke.hu agglomerációs hírportálnak. Havi 300 ezer cikkelérésünk jelentősen felpörgeti a bizniszt. Az Üvegtigrisnek már segítettünk, mutatjuk hogyan csináltuk.

A vastárgyak között van kolomp, hajószeg és több fegyver és használati tárgy is. A régészek véleménye szerint egy, a 18. század 2. felében elsüllyedt hajó rakományára bukkantak most rá.

Régen volt utoljára ilyen alacsony a Duna vízállása, de épp ezért találhattak rá az országos jelentőségű történelmi leletre az érdi Duna-parton.

A hétvégén egy idős férfi hívta fel a Ferenczy Múzeum egyik fémkereséssel foglalkozó hobbirégészét azzal, hogy talált itt egy régi kolompot Sárkányölő Szent György-motívummal. Amikor a hobbirégész a helyszínre sietett, észrevette, hogy a partszakaszon a kolomp környékén több száz pénzérme is megtalálható, azonnal értesítette a Ferenczy Múzeumi Centrumot, aminek a régészei a feltárás első és második napján összesen ezerhatszáz 1665-1740 közötti ezüst- és aranypénzérmét, vastárgyakat, fegyvereket találtak – számol be a szenzációs hírről az érdi helyi újság és az alábbi videóban a helyi televízió.

Kiemelt kép:ÉrdTv