Egyre több mogyoróallergiás kisgyerek van, az életük könnyen veszélybe kerülhet. Az év elején Újpesten halt meg egy 7 éves kisfiú, miután súlyos mogyoróallergiás rohamot kapott egy születésnapi tortától a suliban. Az ő életét is megmenthette volna az Epipen injekció. Budaörs önkormányzata most úgy döntött, hogy a város mint a 10 óvodájába vásárolnak ilyen készítményt és az óvónőket megtanítják a kezelésére.

Halálos mogyoróallergia

Életmentő lehet a súlyos allergiás rohamot kapott gyerekek számára az Epipen injekció beadása. Idán januárban, a Fóti úti MOL benzinkútnál rosszul lett, majd összeesett egy 7 éves kisfiú. A helyszínen lévő szemtanúk szerint a mentők hosszan küzdöttek az életéért, de nem tudták megmenteni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A tortától lett rosszul

Később kiderült, hogy a kisfiú egyik osztálytársának születésnapját ünnepelték az iskolában és evett az ünnepi tortából, amely mogyorót tartalmazott. Ezután lett rosszul. A tanítónő nem ismerte fel, hogy nagy a baj és a mentők helyett a gyerek szüleit hívta, akik azonnal a helyszínre mentek.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

A benzinkúton halt meg

A szülők saját autójukkal indultak el az akkor már nagyon rossz állapotban lévő kisfiúval a kórházba. Sajnos csak a közeli benzinkútig jutottak, ahol a 7 éves kisfiú meghalt. A mentősök közel 2 óráig küzdöttek a gyerek életéért, sikertelenül.

Allergiás reakció

Alig egy hónapja, Déri Tibor, 4. kerületi polgármester a Facebook-oldalán számolt be arról az esetről, amely az újpesti Pozsonyi Óvodában történt. Egy kisfiúnál allergiás reakciót észleltek, de az óvónők lélekjelenlétének köszönhetően sikerült megmenteni a fiú életét. 

Ébredés után lett rosszul a kisfiú

“Ébresztésnél, fél 3-kor vettem észre, hogy Dávid furán néz ki. Ahogy felkelt az ágyból, megláttam, hogy ödémás a szeme, piros a szemfehérje és testszerte piros a bőre, azt hittem, hogy lázas. Mivel éreztem, hogy nincs láza, sejtettem, hogy allergiás reakció van nála. Megpróbáltam a szüleit hívni, de nem sikerült. 14.38-kor beadtam neki az Epipent, aztán hívtam a mentőket. Azt mondták, ha nem kapta volna meg a szurit, meghalt volna.”  – mondta az óvónő.

Minden újpesti intézetben van injekció

„Azért volt Epipen az újpesti óvodában, mert a januári tragikus eset után azonnal intézkedtünk az önkormányzatnál, hogy minden nevelési, oktatási intézményben legyen antiallergiás injekció. Azt kívántam, hogy az ampullák szavatossága a dobozban járjon le, mert az azt jelenti, hogy semmi gond nem volt” – írta Facebook oldalán Déri Tibor.

Képzést kaptak a pedagógusok

A polgármester szerint életet mentett, hogy kéznél volt a szer. „És ami ugyanilyen fontos: azonnal volt ott olyan ember, akinek nem hiába biztosítottunk képzést az autoinjektor használatához, ezért azonnal meg tudta hozni a jó döntést!”.

Budaörsön is életmentő injekciókat vesznek az óvodákba

Budaörsön is most úgy döntöttek, hogy a város mind a tíz óvodájába vásárolnak, összesen 400 ezer forintért ilyen injekciót, az óvónőket pedig megtanítják arra, hogyan lehet felismerni a mogyoróallergiás rohamot és hogyan kell beadni a készítményt. Jó lenne, ha minden oktatási intézményben lenne ilyen gyógyszer. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ezt a cikkünket se hagyd ki: „Nonszensz, hogy az agglomerációban mindenki azt épít, amit akar” – mondja Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere, nagyinterjú az ország egyik leggazdagabb településének vezetőjével

Kiemelt kép: Budaörs – Fotó: BPK