Az elsők között írtuk meg itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, hogy Délegyházán új kavicsbányát nyitnának a lakóházaktól alig 100 méterre, az atlétikai stadion beruházásnál keletkező törmeléket pedig a kiásott gödörbe tennék. Most kiderült végül nem engedélyezte a Pesti Kormányhivatal, hogy bányát nyissanak Délegyházán.

Kavicsbánya réme 100 méterre a házaktól

A Délegyháza szélén élők attól féltek idén nyáron, hogy a madárcsicsergést és tücsökciripelést zajos teherautók és bányagépek zaja váltja fel. A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó bányászati cég új kavicsbányát akart nyitni a lakóházaktól alig 100 méterre. A környéken élők felháborodtak, aláírást gyűjtöttek a bánya ellen. A polgármester melléjük állt, hiszen 2016-ban a környezetvédelmi hatóság egyszer már megtiltotta, hogy bármikor bánya legyen a helyszínen. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A kibányászott kavics helyére stadionanyag került volna

Délegyháza polgármestere, Riebl Antal így fogalmazott az RTL Híradójának: „Mészáros azt ígérte, hogy felvásárolja a kavicsvagyont. Nem csak ezt ígérte, hanem azt is, hogy a keletkező tavacskát is fel fogja tölteni valamelyik stadionból származó inert anyaggal, ami nem minősül a leírás szerint hulladéknak.” Az inert anyag azt jelenti, hogy adott körülmények között a környezetével kémiai reakcióba nem lépő anyag.

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Elkaszálták Mészárosékat a kormányhivatalnál

Friss hír, hogy nem engedélyezte a Pesti Kormányhivatal, hogy bányát nyissanak Délegyházán – írja a Népszava. A Precíziós Agrokémia Zrt. nyáron kezdeményezte a környezetvédelmi hatósági engedélyezési eljárást 25 hektáros bányaterületről évi 200 ezer köbméter homokot és kavicsot termeltek volna ki.

Mészáros Lőrinc érdekköre

Az engedélykérelemhez a Mészáros Lőrinc érdekkörébe tartozó Mészáros és Mészáros Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. nyilatkozatát is mellékelték, miszerint a Budapesti Atlétikai Stadion beruházásánál keletkező „szennyezetlen inert anyagot” a bányatelek tájrendezésekor a meder visszatöltésére használják majd fel.

Elapadhatnak a kutak

A kormányhivatal szeptember 20-i határozatában kimondta, hogy a termőföld és a földtani közeg védelme, illetve közegészségügyi okok miatt nem engedélyezhető a bányanyitás. A kitermelés miatt nőhet a szállópor koncentrációja, a környék kútjai elapadhatnak, ami ellehetetlenítené a bánya körüli tanyák életét. Másrészt a területen lévő földek az átlagosnál jobb minőségű szántók, és ezek rovására nem nyitható bánya.

Szenyezett anyag

A szakhatóság azt is megállapította, hogy a kérelmező által közölt adatokkal szemben a stadionépítkezésből származó anyag a megengedettnél szennyezettebb, ezért nem használható a bányató feltöltésére.

Diákvároshoz vitték a szemetet

Így továbbra is kérdéses, mi lesz az építkezés során felhalmozódó törmelék sorsa. A Telex összefoglalója szerint az alapozásnál kitermelt föld és a bontásnál keletkezett hulladék egy részét arra a területre hordták, ahol a Diákvárost és a Fudan Egyetem campusát tervezik felépíteni. 

Máshol sikeresen megfúrták a bányanyitásokat

Megfelelő összefogással Budapest környékén több bányanyitást akadályoztak már meg a helyiek, az ott élő civilek. Pilismaróton nemrég egy kavicsbányátPilisvörösváron pedig egy kőbányát, puccsoltak meg a helyiek, mert sejtették, hogy semmi sem úgy lesz majd, ahogy az ígérik. IDE KAPCSOLÓDIK: Botrány a Dunakanyarban: Lemondott a polgármester, mert nem akarnak kavicsbányát a helyiek

Áldás vagy átok

Délegyházán 1930-tól működött kavicsbánya, melyet 1945-ben államosítottak. A termelés 1968-ban érte el csúcspontját. A bányák amellett, hogy munkalehetőséget biztosítottak az itt élőknek, nagy szerepet játszottak a község fejlesztésében is. A bányaművelés során keletkezett tiszta vizű tavak új lehetőségeket nyitottak meg Délegyháza számára. A kavicsbányászat során 8 tóból álló tórendszer jött létre. Az összesen több mint 300 hektárnyi vízfelületen fürdeni, horgászni, vízisportolni és pihenni is lehet. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció