Elsőként számoltunk be arról itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, hogy leégett a szentendrei HÉV végállomásnál a Spar. Az eset még április elején történt, azóta viszont patkányok lepték el a romokat. Portálunk megkeresésére a Spar elmondta, hogyan segítenek megtisztítani a környéket a veszélyes rágcsálóktól.

Hatalmas lángok

Április 7-én, szerda délután öt óra körül érkezett a riasztás a tűzoltóságra, hogy ég a Spar szupermarket Szentendrén a HÉV-végállomásnál. Azonnal 10 tűzoltóautó érkezett a helyszínre, de a lángok olyan gyorsan terjedtek, hogy végül 80 tűzoltó tudta csak megfékezni a lángokat. Veszélyben voltak a közeli üzletek és a MOL-benzinkút. A tűzoltók néhány óra alatt eloltották a hatalmas lángokat. A helyszínen volt Szentendre polgármestere, Fülöp Zsolt is.

Így égett a Spar

Ég a szentendrei Spar
Tűz a szentendrei Sparban – Forrás: Facebook/Szentendre blogol csoport

Félelmetes volt

„Óriási lángokkal égett az épület, félelmetes volt látni, hogy milyen gyorsan terjed a tűz, de azt is jó volt látni, hogy milyen sok hivatásos és önkéntes tűzoltó, a katasztrófavédelem munkatársai milyen tökéletes szervezettségben, gyorsan és szakszerűen dolgoznak” – mondta akkor Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere a BudaPestkörnyéke.hu hírportálnak.

Teljesen leégett a Spar

A polgármester azt is elmondta, hogy a Spar teljesen leégett, felújítani már nem lehet, egy teljesen új épületben kell gondolkodni. Fülöp Zsolt hozzátette: a tűzeset helyszínére kiment a Spar vezetősége is.

Megjelentek a patkányok

Azóta eltelt egy hónap a romok közt maradt ételmaradékokra viszont rákaptak a patkányok. Az egyik szentendrei Facebook-csoportban arról írnak, hogy „A leégett Sparnál még nem volt a biztosító, hogy felmérje a károkat, így a helyszínt még nem lehet eltakarítani. A tűz során felrobbantak ételkonzervek, hűtőládák, melyek tartalma rendkívül népszerű kajáldává vált a patkányok körében, is. 25-30 cm-es kövér patkányok futkároznak a környéken” – írja egy hozzászóló.

Begyűjtik az élelmiszermaradványokat

A BudaPestkörnyéke.hu hírportál hétfőn megkereste a Spart. A válaszukban elmondták: A romeltakarítás a következő forgatókönyv alapján fog megtörténni: első körben az épület tulajdonosának el kell készítenie a bontási tervet, amelynek fontos eleme a statikai, a környezetvédelmi, a hulladékgazdálkodási és más kérdések tisztázása. Ez a folyamat hamarosan lezárul, így akár a jövő héten megkezdődhetnek a munkálatok. Azonban a tisztasági helyzet mielőbbi rendezése érdekében a romok között található élelmiszermaradványok begyűjtése és elszállítása várhatóan a mai nap folyamán megkezdődik.

Minden perc számít

A Szentendrén kigyulladt Spar szupermarkethez elsőként Janzsó István rendőr és polgárőr társa érkezett meg először. Amikor kiszálltak az autóból látták, hogy nagy a baj és minden perc számít. „Fekete füst szállt fel és már lángolt az épület. A biztonsági őr mondta, hogy van bent valaki az épületben. Meg sem álltunk, gondolkodás nélkül mentünk be az épületbe” – mondta Janzsó István rendőr.

Robbanás, repülő szilánkok

„Minden robbant, fuffogott. Gondolom a dezodorok és alkoholos üvegek robbantak szét, repültek körülöttünk a szilánkok” – mondta a mentésben részt vevő rendőr. Az egyik dolgozót a bejárattól 10 méterre találták meg, ő mondta nekik, hogy a kolléganője még a hátsó helységben lehet.

Már füstölt az ajtó

„A raktárajtó már füstölt. A csemegepultnál tudtam bemenni, kiabáltam a hölgynek, hogy merre van, szerencsére meghallotta és kijött a hátsó raktárból.” – mondták az életmentők. A boltos hölgy sokkos állapotban volt éppen a raktárban pakolt, amikor felcsaptak a lángok. A rendőr kézen fogta a nőt, úgy vitte ki az áruházból, a polgárőr pedig a másik rémült dolgozót vezette ki.

Kiemelt kép: illusztráció