A favipiravir hatóanyagú gyógyszerek felírásán emberéletek múlhatnak – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szombaton az MTI-vel.

Hétvégén is felírhatják

Azt írták, hogy a készítményt hétvégén is felírhatják például az alapellátási ügyeletben dolgozó orvos, aki háziorvosi tevékenységet lát el.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Vényre rendelhető készítmény

Továbbá minden olyan orvos, aki a járványügyi ellátás keretében gyógyít, vényre rendelheti a készítményt, amelynek az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) történő megfelelő dokumentálása minden esetben kötelező.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

Ingyenesen váltható ki

Felhívták a figyelmet, hogy a készítmény a teszttel igazolt, enyhe és középsúlyos tünetekkel rendelkező betegek számára, a beteg beleegyezése esetén adható. A gyógyszer ingyenesen váltható ki.

COVID-ambulanciák

Ezen felül a kórházak által működtetett COVID-ambulanciákon jelentkező, teszttel igazolt, enyhe és középsúlyos tünetekkel rendelkező betegek helyben is elláthatók favipiravir hatanyagú gyógyszerrel.  

Otthoni gyógyulás

Hangsúlyozták, hogy a betegek otthon zajló gyógyulását minden esetben a gyógyszert rendelő orvos követi.

A hatékonyság érdekében

Jelezték azt is, a gyógyszert meghatározott napon belül el kell kezdeni használni, hogy a koronavírus fertőzés kezelésében hatékony legyen.

Kizárólag gyógyszerész adhatja ki

A favipiravir hatóanyagú gyógyszerek kiadását kizárólag gyógyszerész végezheti, illetve a gyógyszerkiadási folyamatba gyógyszerész bevonása szükséges – tették hozzá.

Súlyos napok

A harmadik hullám súlyosságáról és a fertőzésszámok megugrásávól Szlávik János nyilatkozott a közmédiának, és elmondta, hogy továbbra is megfeszített munkával védekeznek az orvosok a járvány ellen. A számok azt mutatják, minden eddiginél több a fertőzött, és nagyon sokan vannak kórházban.

Magasak a számok

A Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szombaton drámai nyilatkozatot tett arról, hogy a járvány harmadik hulláma még most is felszálló ágban van, és több ezren szorulnak kórházi ellátásra. “A járvány legsúlyosabb napjai tartanak” – mondta Szlávik. 

Még nem dőlhetünk hátra

A szakember úgy számolt az eddigi tapasztalatok alapján, hogy a kritikus időszak április közepén, végén érhet véget. Azt mondta, “talán valamikor nyárra lélegezhetünk fel”.

Be kell tartani a szabályokat

Szlávik figyelmeztetett, hogy most mindenkinek nagyon kell vigyáznia a fertőzésveszély miatt, az infektológus mindenkit a szabályok betartására szólított fel.

Jön a húsvét

A közelgő húsvét kapcsán is elmondta a gondolatait a szakember, aki szerint az idei ünnep különösen veszélyes, mivel a fertőzés olyan helyeken történik, ahol az emberek családok közt vannak, és nem hordanak maszkot.

Máshol is rossz a helyzet

Hangsúlyozta azt is, hogy Európa sok más országában is sokan betegednek meg, ami azért történik, mert nem halad elég gyorsan a vakcinák beadása. Szerinte nagyon sok országban akadozik az oltás.

Ennél is több oltás kell

“Magyarország a jelenleg alkalmazott vakcináival sokkal több embert tud beoltani, mint sok más európai ország, de ez egyelőre, ebben a pillanatban kevés” – mondta a főorvos, aki azt is hozzátette, hogy jó, ha minél több regisztrált, biztonságos és hatékony oltásunk van, ezért is örült, amikor Magyarországon két újabb vakcinát is bejelentettek.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Favipiravir – Forrás: Koronavírus tájékoztató oldal