Szlávik János a járvány harmadik hullámának magas fertőzésszámairól nyilatkozott a közmédiának, és elmondta, hogy továbbra is megfeszített munkával védekeznek az orvosok a járvány ellen. A számok azt mutatják, minden eddiginél több a fertőzött, és nagyon sokan vannak kórházban.

Magasak a számok

A Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szombaton drámai nyilatkozatot tett arról, hogy a járvány harmadik hulláma még most is felszálló ágban van, és több ezren szorulnak kórházi ellátásra. “A járvány legsúlyosabb napjai tartanak” – mondta Szlávik. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Még nem dőlhetünk hátra

A szakember úgy számolt az eddigi tapasztalatok alapján, hogy a kritikus időszak április közepén, végén érhet véget. Azt mondta, “talán valamikor nyárra lélegezhetünk fel”.

Tudtad? Magyarország legnépszerűbb TOP 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu, napi 240 ezernél is több olvasóval! Közben új szolgáltatást indítottunk nektek, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ne maradj le te sem a jó kis eseményekről. Ide kattintva éred el a naponta frissülő programajánlatunkat. Köszönjük, hogy te is minket olvasol!

Be kell tartani a szabályokat

Szlávik figyelmeztetett, hogy most mindenkinek nagyon kell vigyáznia a fertőzésveszély miatt, az infektológus mindenkit a szabályok betartására szólított fel.

Jön a húsvét

A közelgő húsvét kapcsán is elmondta a gondolatait a szakember, aki szerint az idei ünnep különösen veszélyes, mivel a fertőzés olyan helyeken történik, ahol az emberek családok közt vannak, és nem hordanak maszkot.

Máshol is rossz a helyzet

Hangsúlyozta azt is, hogy Európa sok más országában is sokan betegednek meg, ami azért történik, mert nem halad elég gyorsan a vakcinák beadása. Szerinte nagyon sok országban akadozik az oltás.

Ennél is több oltás kell

“Magyarország a jelenleg alkalmazott vakcináival sokkal több embert tud beoltani, mint sok más európai ország, de ez egyelőre, ebben a pillanatban kevés” – mondta a főorvos, aki azt is hozzátette, hogy jó, ha minél több regisztrált, biztonságos és hatékony oltásunk van, ezért is örült, amikor Magyarországon két újabb vakcinát is bejelentettek.

Ezt tudják az új vakcinák

Szlávik János elmondta, hogy az újonnan bevezetett, indiai CoviShield vakcina gyakorlatilag az AstraZeneca oltásának felel meg, a kínai Convidecia pedig a Johnson & Johnson vakcinájára hasonlít, amelyből elég egy adag a védelem kialakításához.

Egyetért a pedagógusok beoltásával

A főorvos azt is helyes lépésnek gondolja, hogy az oltási sorrendben előrevették a pedagógusokat. Egyúttal mindenkit arra kért, hogy regisztráljon az oltásra.

A kismamákat is beoltják

A pedagógusok mellett a kismamákat is előrevették a sorrendben, ezt szintén helyeselte a főorvos, aki megerősítette, hogy nekik biztonsággal beadhatók a Pfizer/BioNTech és a Moderna oltásai. A brit vírusvariáns miatt egyre több terhes nő kerül kórházba, rosszabb esetben lélegeztetőgépre, ezért a várandós és a szoptató édesanyákat is arra kérte Szlávik, hogy oltassák be magukat. A főorvos arról is szót ejtett, hogy egyre több mutációja jelenik meg a koronavírusnak, a regisztrált vakcinák azonban hatékonynak bizonyulnak valamennyivel szemben, ha nem is egyenlő hatásossággal. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Szlávik János – Forrás: Heti tv