Egy szajkó lelövéséről érkezett lakossági bejelentés a napokban a budakalászi Városrendészethez. A bejelentő állítása szerint a madarat a szárnyán találták el, az állat ellátásáról ő maga gondoskodott.

Állatokra lőni tilos!

A légpuskák használatára szigorú szabályok vonatkoznak. „7,5 joule, vagy annál kisebb csőtorkolati energiájú tűzfegyver, légfegyver, festéklövő fegyver csak pincelőtéren, szobai lőtéren, céllövöldében, bekerített magánterületen, a fegyver használatára vonatkozó biztonsági előírások betartása mellett, kizárólag sportlövésre, vagy céllövésre használható” – a jogszabály szerint. Állatokra lőni tehát tilos. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Garázdaság, állatkínzás

Ha valaki madarakra, vagy állatokra lövöldöz, azonnal jelentenünk kell a rendőrségnek, vagy fordulhatunk a városrendészethez is, akik megteszik a szükséges lépéseket, mivel ilyen esetben felfegyverkezve elkövezett garázdaság és állatkínzás gyanúja is felvetül. A rendőrségi bejelentés ez esetben sem maradt el.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Szabadságvesztést vonhat maga után

A Büntető Törvénykönyv ide vonatkozó bekezdése szerint gerinces állat bántalmazása az állat maradandó egészségkárosodása vagy pusztulása esetén két évig terjedő szabadságvesztést vonhat maga után.

Lehet szeretni vagy nem szeretni

A szajkót (népies nevén mátyásmadarat) lehet szeretni vagy nem szeretni, de a vonatkozó jogszabályokat mindenképpen be kell tartani – állapította meg írásában a budakalasz.hu.

Rugdosta a kutyáját

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság 13. Kerületi Rendőrkapitányságának járőrei egy bejelentést követően kiszálltak a Jászai Mari térre, ahol egy nő rugdosta és rángatta a kutyáját.

Megpróbált elmenekülni

Amikor a rendőrök megérkeztek, az állatkínzó megpróbált elfutni előlük, de elfogták és előállították a rendőrkapitányságra. A nyomozók a 36 éves L. Mariannt állatkínzás vétsége miatt hallgatták ki, a bántalmazott kutyát pedig átadták az Állatmentő Liga munkatársainak.

Magára hagyta a macskáit

Amint azt a BudapestKörnyéke.hu megírta, az erzsébetvárosi nyomozók azzal gyanúsítanak egy budapesti nőt, hogy azért pusztult el öt macskája, mert költözéskor korábbi lakásában hagyta őket. A 64 éves asszony hét macskát hagyott előző lakóhelyén.

Túlélők

Két állat még életben volt, amikor kinyitották a lakást, bár nagyon legyengültek, ők esélyt kaphattak egy új életre.

Az önkormányzat szólt

A 7. kerületi önkormányzat szólt a rendőrségnek január 20-án, hogy az egyik kerületi ingatlanban több macska tetemét találták meg. A rendőrség helyszíni szemlét tartott, és akkor találták meg a két még élő állatot is.

Elvadultak az állatok

A lakás korábbi gazdáját, a nőt gyanúsítottként hallgatták ki. Állatkínzás miatt kérdezték. Elismerte, hogy otthagyta a macskákat és sajnálja a történteket. Azt mondta a rendőröknek, hogy nem volt kire bíznia az állatokat, befogásukra pedig nem volt mód, mivel elvadultak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: szajkóra lőttek Budakalászon. Fotó: budakalasz.hu