Továbbra is áll a bál Dunavarsányban. A folyó közvetlen partján többen önkényesen elkerítették a közterületet, megakadályozzák, hogy mások sétálhassanak, kikapcsolódjanak a Duna-parton. Miután az önkormányzat felvette velük a harcot feljelentették őket, aztán feljelentették az ügyről beszámoló BudaPestkörnyéke.hu hírportált is. A területfoglalók egy részének nagyon nem tetszik, hogy a sajtó is foglalkozik velük.

Önkényes területfoglalás

A dunavarsányi Duna-parton sok vízparti telek tulajdonosa önkényesen a saját telkéhez csatolta a vízparti közterületet úgy, hogy egyszerűen lekerítette azt. Az önkormányzat tulajdonában lévő partszakasz így nem használható sétálásra, bringázásra, ez leginkább a friss kiköltözőknek fáj, ilyenek a közeli Forrás Lakóparkban élők is. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Észbe kapott az önkormányzat

A házikók, sufnik és bódék telkeinek kerítései a vízpartig érnek, holott a törvény szerint a folyó szélétől 6 méter közterületnek számít. A dunavarsányiak egy része mindent megtesz, hogy visszaszerezze a Duna-partot, úgy tűnik, az önkormányzat is észbe kapott, hogy a folyó partja mindenkié. Ide kapcsolódik: Ellopták a Duna-partot: „Rád eresztem a kutyát, ha nem mész el innét” – mondta a vízparti közterületet lekerítő férfi

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Feljelentették a BudaPestkörnyéke.hu hírportált

Miután a nyáron megírtuk ezt a korábbi cikkünket, feljelentett minket egy hölgy. Szerinte rágalmazást valósítottunk meg. Még azt is problémásnak tartja, hogy közterületen készült fotókat használtunk a cikkünkben, vagyis szerinte senki sem fényképezhet az utcán.

Lekerített Duna-part Dunavarsányban

Feljelentették az önkormányzatot

Nem vagyunk meglepődve, hogy minket – akik beszámoltak az ügyről – feljelentettek, hiszen megtették ezt az önkormányzattal is. A vízparti területet engedély nélkül használók egy része vélhetően nehezen tudja lenyelni, hogy a település polgármestere rendet akar tenni és visszaadná a közterületet a közösségnek.

Geodéziai felmérés

A dunavarsányi önkormányzat a lakók nyomására független geodéziai felmérést rendelt meg, hogy tisztázzák, hol is húzódik a közterület és a part menti ingatlanok határa. A mérések alapján kiderült, a part menti ingatlanok nemcsak a Duna-part felé terjeszkedtek túl, hanem sok olyan telek van, ami a part felé is métereket vesz el a közterületből.

Közterület a vízpart

Az úgynevezett “nagymederhasználati”-törvény a Duna ezen szakaszára 6 méter széles vízparti sáv fenntartását teszi kötelezővé. Dunavarsány helyi építési szabályzata szintén előírja, hogy a vízparti területek közterületként megtartandók.

Megkezdik a probléma megoldását

Gergőné Varga Tünde Dunavarsány polgármestere egy tavalyi online fogadóóráján elmondta, hogy a geodéziai felmérések eredménye alapján megkezdik a probléma megoldását. A két alpolgármester is hasonlóképpen nyilatkozott.

Lereteszelték, lekerítették

Herczeg Mariann alpolgármester elmondta: „Az önkormányzat hivatalos akkreditált geodétától megrendelte ennek a területnek a hivatalos felmérését. Ez az első szakasz, tehát a Forrás-lakóparktól a dunavarsányi taksonyi hídig megszületett a hivatalos felmérés. Kimutatták a rajzok, hogy az önkormányzatnak van ott egy közterülete.” – majd hozzátette: „Valljuk be be őszintén, sokan vannak, akik ezt lerekesztették, lekerítették egészen a vízpartig.” – mondta az alpolgármester.

Lenyúlt Duna-part

A helyzet tehát az, hogy a hivatalos felmérések szerint a dunavarsányi Duna-partot egyesek lényegében lenyúlták, ilyen-olyan indokokkal lekerítették és eszük ágában sincs visszaadni azt a közösségnek. Nem tetszik nekik, hogy ez ügy lett és az sem, hogy ezzel a sajtó is foglalkozik.

Sok helyen harcolnak

A BudaPestkörnyéke.hu hírportált hiába jelentik fel a Szigetszentmiklósi Rendőrkapitányságon vagy bárhol, attól még az események abba az irányba mutatnak, hogy az önkényes közterületfoglalók ideje lejárt, a közterületet pedig vissza kell adni a közösségnek, az ugyanis nem egy-egy emberé, hanem mindenkié. Az ügyről továbbra is beszámolunk, akkor is ha ez az érintettek egy részének nem tetszik. A téma közügy, sok településen harcolnak illegális közterületfoglalókkal. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Lekerített part Dunavarsányban