Egyre durvább a helyzet Dunavarsányban. A Ráckevei (Soroksári)-Duna partján ugyanis sok vízparti telektulajdonos az elmúlt években egyszerűen belakta a folyóparti közterületet, a saját telkét egészen a vízpartig lekerítette. A Forrás Lakópark lakói azonban megelégelték a helyzetet. Lakossági nyomásra az önkormányzat végül kimérette a folyópartot. Kiderül tényleg sok közterületet lekerítettek. A vízparti telektulajdonosok azt állítják joguk volt ehhez, hiszen az önkormányzat helyett ők gondozzák a parti közterületet. A vízparti és nem vízparti tulajdonosok között a konfliktus már ott tart, hogy legutóbb kutyatámadással fenyegették meg azt, aki az önkényesen magánterületté alakított közterületre lépne a folyóparton.

Nem érdekelte az önkormányzat vezetőit

Ahogy azt a cikkünk tegnap megjelent első részében már megírtuk sokáig senki sem foglalkozott azzal, hogy Dunavarsánynak szép Duna-partja lehetne. Az önkormányzat vezetői nem láttak benne fantáziát, nem érdekelte őket a páratlan természeti szépség, a Ráckevei-Soroksári-Duna. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Bódék és kerítések sora a parton

A parti telkek tulajdonosai az évek alatt azt látták, hogy senkit sem érdekel, ha a saját telküket meghosszabbítják közvetlenül a vízpartig. Ezzel ugyan lekerítettek egy jó darab közterületet, de senki sem szólt nekik, hogy nem kéne. Így ment ez évtizedekig, aztán megjöttek az új lakók, akiknek feltűnt, hogy lehetne a településnek szép Duna-partja, de ott bódék, házikók és lekerített telkek sorakoznak.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Lekerítették a közterületet

Az önkormányzat a lakók nyomására geodéziai felmérést csináltatott, kiderült, valóban sokan elkerítették a közterületet a Duna-parton. Herczeg Mariann, Dunavarsány egyik alpolgármestere egy korábban tartott online fogadóórán elmondta, hogy az önkormányzatnál eldöntötték: Dunavarsány teljes Duna-partját kiméretik egészen Taksonytól Majosházáig. A Forrás Lakóparktól a Taksonyi hídig tartó szakasznak elkészült a geodéziai felmérése, ennek az első körös egyeztetése megtörtént a közvetlenül vízparton élő lakók bevonásával – mondta az alpolgármester.

Rádöbbent az önkormányzat

Herczeg Mariann hozzátette: az egyeztetésen a polgármester leszögezte az érintett vízparti ingatlantulajdonosok előtt, hogy senkinek nem célja, hogy bárkinek a magántulajdona sérüljön. „Csupán annyi a cél, hogy kimutatták a rajzok is, hogy van ott az önkormányzatnak egy közterülete.” – fogalmazott az alpolgármester.

Szeretnénk is meg nem is

Hozzátette: „Ebből a közterületből nem szeretnénk sem utat, sem olyasmit, ami bármelyik lakónak az ingatlanában, vagy az ott tartózkodásában kényelmetlenséget okozna, de azt tudomásul kell vennie mindenkinek, hogy ott van egy közterület, amit egyes lakók – azért valljuk be őszintén – lerekesztettek vagy lekerítettek egészen a vízpartig. Aminek sajnos eljött az ideje, hogy változást fog okozni.” – mondta Herczeg Mariann a Facebookon is elérhető videóban. Az utolsó, nem túl szép mondatában vélhetően a változás szükségességére akart utalni, de kerek-perec azért nem merte kimondani.

Ügyvédet fogadtak a parti tulajdonosok

Ha nem teljesen világos miért beszélt ilyen óvatoskodóan az alpolgármester, annak az az oka, hogy vélhetően változtatnának a kialakult helyzeten, de annyira mégsem. A vízparti tulajdonosok ugyanis magukénak tekintik a telekkönyv szerint az önkormányzati tulajdonban lévő partszakaszt. Ügyvédet fogadtak és információink szerint beperelték Dunavarsány Önkormányzatát.

Kártalanítást akarnak

A Facebookon elérhető online fogadóóra alatt egy hozzászóló megjegyzi: Az önkormányzatnak fizetnie, kártalanítania kellene azokat az embereket, akik egy élet munkájával rendben tartották azokat a vízparti közterületeket, amit az önkormányzatnak kellett volna. „Értem én, hogy egy klassz új lakópark telkei többet érnek egy jó kis Dunaparttal, de azt gondolom, hogy az önkormányzat perek tucatjaival és sok-sok pénzzel próbálhatja meg az újonnan építkező percemberek érdekeit szolgálni és szavazatot szerezni.” – írja egy hozzászóló.

Nevetséges helyzet

A Forrás Lakóparkban viszont azt állítják egyesek, nevetséges, hogy évtizedek óta nem lehet lemenni a Duna-partra, mert lekerítették. Egy lakó így fogalmazott: „Mi már több, mint 20 éve itt élünk a lakóparkban. Három unokám is van, de egyszer sem tudtam még őket levinni a Duna-partra, mert az ottani lakók úgy gondolják, hogy kisajátíthatják az állami tulajdonú partot maguknak, ez felháborító.

Másodrendű állampolgárok

A lakó hozzátette: „Mi nyugdíjasok sem tudunk ott egy jót sétálni, a férjem nem tud pecázni, hiába van érvényes horgászengedélye, pedig az önkormányzati térképeken is rekreációs zónaként szerepel ez a terület. Rekreációs zóna, persze csak épp nem mindenkinek. Mi másodrendű állampolgárok vagyunk talán?” – meséli az egyik lakóparkban élő nyugdíjas asszony.

Romlott a helyzet

Lassan tehát már egy éve próbálja az önkormányzat visszaszerezni saját tulajdonú területét a közterületet jogosulatlanul elzáróktól, ám eddig nem értek el túl sokat. Egyesek szerint két helyen is úgy tűnik, hogy csak romlott a helyzet.

Új kerítések a parton

Néhány hete két Duna-parti ingatlan tulajdonosa is új kerítést kezdett el építeni a közterület kellős közepére, saját telkeik határait méterekkel kitolva a Duna-part irányába. Az egyik ilyen részen így már csak körülbelül másfél méterre szűkült a part szélessége, pedig a törvény 6 méteres parti sáv fenntartását teszi kötelezővé.

Tábla a kerítésen

Úgy tűnik tehát, hogy az önkormányzat eddig képtelen volt érvényesíteni tulajdonosi akaratát. A Duna-parti lakók még egy táblát is kihelyeztek a közterületet lezáró egyik kerítésére, ami szerint a hivatalos személyek is csak akkor mehetnek be a közterületre, ha a megadott címen elkérnek egy kulcsot.

Kutyás fenyegetés

„A sógorom vett pár éve egy családi házat ebben a lakóparkban. Amikor a feleségemmel eljöttünk megnézni a környéket, megpróbáltunk lemenni a partra, de az egyik ottani lakó megfenyegetett. Azt mondta: rád eresztem a kutyám, ha nem mész el innét. Nagyon arrogáns volt!” – mesélte egy másik, a Forrás Lakóparkban élő családapa sógora.

Korlátozott jogok

„Felháborító, hogy az önkormányzat vezetői nagyon régóta tudnak erről a problémákról, de mégis évekig hagyták, hogy a helyzet elmérgesedjen. Egyértelműen az ő felelősségük az, hogy az állami, közösségi tulajdon veszélybe került. Milyen dolog már az, hogy tudtak arról, hogy lezárták a közterületet, mégsem küldtek ki egyetlen egy felszólítást sem az érintetteknek? Hagyták, hogy mások pihenéshez való jogát korlátozzák azok, akik törvénysértő módon próbálják elvenni azt, ami nem is az övék? Minket is fenyegetett már meg kutyával egy ottani lakó, amikor a gyerekeimmel arra mentünk.” – mondja egy asszony, aki az egyik környékbeli utcában él.

Nagyobb szavazóbázis

A Duna-part visszaszerzése nem lesz könnyű. Az évtizedek óta ott élő parti lakók most megpróbálják bebizonyítani, hogy ők tulajdonképpen jót is tettek, hiszen az önkormányzat helyett gondozták a vízparti közterületet, így az jár nekik. Ezzel szemben a nem vízparti tulajdonosok szeretnék visszakapni a parti sávot. Vélhetően idővel a nagyobb szavazóbázis érdekei döntenek.

Felbomló status quo

Minél több új lakója lesz Dunavarsánynak, annál több embernek nem fog tetszeni, hogy nem lehet lemenni a Duna-partra, mert azt bármilyen okból sokan kisajátították és sajátjuknak tekintik. Az ügy jól mutatja az agglomeráció változását, az eddigi „status quo” átalakulását.

Nem foglalkoztak vele

Dunavarsányban eddig is bizonyára minden tősgyökeres helyi tudta, vagy sejtette, hogy a vízparti telkek egy része közterületen van, de nem tettek ellene semmit, mert a korábbi viszonyok között nem volt túl fontos a Duna-part a település életében, másrészt pedig senki sem akart konfliktust az ott élő ismerőseikkel.

Változnak az idők

Az agglomeráció felduzzadása, a kiköltözés azonban ezt a gondolkodást Dunavarsányban is kezdi megváltoztatni. A természeti környezet értéke, a közös tulajdon szerepe egyre fontosabb lesz az agglomeráció településein. A helyi vezetőknek pedig válaszokat kell találniuk. Herczeg Mária alpolgármester nyilatkozatai is erről árulkodnak. A település vezetői érzik, hogy lépniük kellene, de még nem köteleződtek el a konfliktusok felvállalása mellett. Ha ők nem teszik meg, a következő választási ciklusban majd jönnek olyan új vezetők, akik viszont felvállalják Dunavarsányban és az agglomeráció más településein is, ugyanis az idők változnak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Vízparti telek Dunavarsányban. Nem ennek az ingatlannak a tulajdonosa fenyegetőzött kutyával.