A dunavarsányi Duna-parton sok vízparti telek tulajdonosa önkényesen a saját telkéhez csatolta a vízparti sávot úgy, hogy egyszerűen lekerítette azt. Az önkormányzat tulajdonában lévő partszakasz így nem használható sétálásra, bringázásra. A kerítések a vízpartig érnek, holott a törvény szerint a folyó szélétől 6 méter közterületnek számít. A dunavarsányiak egy része mindent megtesz, hogy visszaszerezze a Duna-partot, az önkormányzatnál azonban csak mostanában kezdtek kapcsolni, hogy lenyúlták a közterületet és sok-sok év után valamit tenni kellene.

Nem érdekelte az önkormányzat vezetőit

Sokáig senki sem foglalkozott azzal, hogy Dunavarsánynak szép Duna-partja lehetne. Az önkormányzat vezetői nem láttak benne fantáziát, nem érdekelte őket a páratlan természeti szépség, a Ráckevei-Soroksári-Duna. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Hol van a közös Duna-part?

Ahogy telt-múlt az idő egyre több lakópark épült Dunavarsányban is, sokan költöztek a településre. A frissen érkezők joggal tették fel a kérdést: hol van a Duna-part, a közterület, a mindenki Duna-partja? Miért nem lehet ott sétálni, bringázni, pecázni? KORÁBBI CIKKÜNK A TÉMÁBAN: Botrány! Sufnikkal zárják el a lakóparkosok elől a Duna-partot

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Belakták a folyópartot a telektulajdonosok

Amikor a Forrás Lakópark lakói rádöbbentek a válaszra nagyon elkeseredtek. Kiderült, a közterületet évtizedek alatt szép lassan elkerítették. Mivel az önkormányzatot nem érdekelte a part, nem nagyon küldtek felszólítást a vízparti telektulajdonosoknak, hogy legyenek kedvesek ne elkeríteni a part menti közterületet és azt magukénak tekinteni, hiszen a folyópart hat méter széles sávja mindenkié. Így idővel eltűnt a közös folyópart, a telkek pedig a Dunáig érnek.

Privát lett a közterület

Duna-parti házikó Dunavarsányban

Szerezzék vissza a közös Duna-partot

A Forrás Lakóparkban élők évek óta kérik az önkormányzatot, hogy tegyenek valamit, szerezzék vissza a közterületet, vegyék vissza mindenki Duna-partját. A lakópark lakói három évvel ezelőtt aláírás-gyűjtést szerveztek, majd kérdéseiket elküldték Dunavarsány polgármesterének. 

Nem érezte magát illetékesnek a polgármester

A lakók több más problémát is felvetve azt kérték Gergőné Varga Tündétől, hogy mielőbb intézkedjen a nyilvánvalóan törvénysértő helyzet megszűntetésében. A polgármester asszony aztán válaszlevelében azt írta, hogy ő ebben az ügyben nem illetékes. A lakók azonban nem hagyták ennyiben.

Mégis a polgármester az illetékes

A folyópartért küzdők állásfoglalást kértek a vízügytől (KDV-VIZIG), a katasztrófavédelemtől, de még a Duna-Ipoly Völgyi Nemzeti Park Igazgatóságától (DINPI) is, és mindenhonnan egybehangzóan azt a választ kapták, hogy a polgármester asszony állításával ellentétben ebben az ügyben igenis, csak ő az illetékes.

Elmosta a víz

A lakóparkban élők arról tájékoztatták a BudaPestkörnyéke.hu hírportált, hogy korábban a város egyik befolyásos vezetője kijelentette, hogy szerinte ez a Duna-parti közterület már nem is létezik, mert valószínűleg „elmosta azt a Duna”.

Geodéziai felmérés

Az önkormányzat végül a lakók nyomására geodéziai felmérést rendelt meg, hogy tisztázzák, hol is húzódik a közterület és a part menti ingatlanok határa. A Forrás Lakóparkban élők ezzel párhuzamosan maguk is felkértek egy igazságügyi geodétát, hogy mérje fel a terület.

Kiderült, hogy lenyúlták a partot

A mérések alapján aztán kiderült, a part menti ingatlanok nemcsak a Duna-part felé terjeszkedtek túl, hanem sok olyan telek van, ami a part felé is métereket vesz el a közterületből.De volt olyan telek is, amely nemcsak a part felé, hanem a parttal párhuzamosan futó utca felé is túlterjeszkedett. Az úgynevezett „nagymederhasználati”-törvény egyébként a Duna ezen szakaszára 6 méter széles vízparti sáv fenntartását teszi kötelezővé. Dunavarsány „helyi építési szabályzata” szintén előírja, hogy a vízparti területek „közterületként megtartandók”.

Megkezdik a probléma megoldását

Gergőné Varga Tünde polgármester egy tavalyi online fogadóóráján elmondta, hogy a geodéziai felmérések eredménye alapján megkezdik a probléma megoldását. A két alpolgármester is hasonlóképpen nyilatkoztak a maguk online fogadóóráján.

Sokan lekerítették a vízpartig

Herczeg Mariann alpolgármester elmondta: „Az önkormányzat hivatalos akkreditált geodétától megrendelte ennek a területnek a hivatalos felmérését. Ez az első szakasz, tehát a Forrás-lakóparktól a dunavarsányi taksonyi hídig megszületett a hivatalos felmérés. Kimutatták a rajzok, hogy az önkormányzatnak van ott egy közterülete. Tudomásul kell venni mindenkinek, hogy ott van egy közterület, amit egyes lakók –azért valljuk be őszintén, sokan vannak, akik ezt lerekesztették-lekerítették egészen a vízpartig.” – mondta az alpolgármester.

Beperelték az önkormányzatot

Amikor a vízparti tulajdonosokat meghívták a városházára, hogy ismertették velük a felmérések eredményeit, a vízpartot elzárók felháborodtak és közölték: továbbra is a magukénak tekintik a telekkönyv szerint önkormányzati tulajdonban lévő partszakaszt. Ügyvédet fogadtak és információink szerint beperelték Dunavarsány Önkormányzatát.

Óvatoskodó megoldás

A Forrás Lakóparkban élők továbbra is küzdenek a köztulajdonért, mindenki Duna-partjáért. Az önkormányzatnál ugyan észbe kaptak, de az egyik alpolgármester elmondása alapján egészen elképesztően óvatoskodó megoldás látszik körvonalazódni.

A cikkünket holnap folytatjuk, nézz vissza hozzánk ide a BudaPestkörnyéke.hu hírportálra, amelyet az auditált magyar mérések szerint naponta már 220 ezren olvasnak, ezzel az ország top 15 legolvasottabb hírportálja között van. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Cikkünk második részét ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: A dunavarsányi lekerített partszakasz egyik telke