Dunavarsánynak csodálatos Dunapartja lehetne szép sétányokkal, játszóterekkel, élménnyekkel, de nincs így. A parti közterület egy részét hosszú évek óta önkényesen lezárták a vízparti telkek tulajdonosai. Az egyik közeli lakóparkban élőknek csodás Dunapartot ígértek, ehelyett ócska sufnik csúfítják a partot. Az önkormányzat nem tesz semmi látványosat, a part ugyan mindenkié, de Dunavarsányban csak a törvénysértő kiváltságosok használhatják, röhögnek is mindenkin.

A dél-pesti agglomeráció majdnem 8 ezer fős településének, Dunavarsánynak 5,4 km hosszú közterületnek számító Dunapartja van, azonban a város lakosságának 95 százaléka csupán egy 300 méteres szakaszon tudja használni a partot.

A közterületnek minősülő, az önkormányzati térképeken rekreációs zónának nevezett Dunapartot önkényesen és illegálisan lezárta néhány tucat partmenti telektulajdonos. Partig lehúzott kerítésekkel, akadályozás céljából ültetett sövényekkel, szemétdombokkal, zöldhulladékból épített terepakadályokkal nehezítik meg a partra jutást. Gyakorlatilag sajátjuknak tekintik a közterületet. Évtizedek óta sikerrel csinálják, röhöghetnek is mindenkin.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Dunavarsány sufnikkal eltorlaszolt közterülete a Dunaparton (pirossal kiemelve) – Forrás: GoogleMaps

Két évvel ezelőtt a Dunához közeli Forrás-lakóparkban élők, egy 80 ember által aláírt közös levélben kérték a törvénysértő helyzet megoldásához a városvezetés segítségét. Akkor a helyi fideszes polgármester, Gergőné Varga Tünde annyit válaszolt, hogy az önkormányzat nem illetékes, de továbbították a petíciót az illetékeseknek. Nem írta meg kinek.

Gergőné Varga Tünde, Dunavarsány polgármestere – Forrás: Youtube/BKTV

Eltelt két év, a polgármester továbbra is a fideszes Gergőné Varga Tünde és továbbra sem történt semmi. A közterületnek minősülő Dunapart Natura 2000-es terület, kezelés szempontjából pedig a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatósághoz tartozik. Nekik lenne dolguk rendet rakni a folyóparton, de egyes kérdésekben a Szigetszentmiklósi Járási Hivatal is illetékes lehet.

A helyi facebookos csoportban azt írják, hogy a szomszédos Taksonyban és Soroksáron megoldotta az önkormányzat a hasonló helyzetet, az illegális területfoglalást eltakarították, majd kiszámlázták a tulajdonosoknak.

Dunavarsányban arról beszélnek, hogy az önkormányzatnál fontos emberektől tartanak, mert valakinek érdekeltsége lehet a sufniktól roskadozó parton. A kulipintyók nagy részét üdülőnek használják, a tulajdonosokat alig látni. A környéken élők viszont szívnak, mert a közterületet nem tudják használni.

Jelenleg a lakóparkosok nem állnak jól. A Dunapart-ügye eltűnt a hivatalok útvesztőiben, ráadásul az 58%-os többséggel újraválasztott, helyben népszerű polgármester asszonynak sem lehet túl fontos a Dunapart, mert két év alatt – néhány levél továbbküldésén kívül – nem történt semmi a közterület visszaszerzése érdekében. Kár, pedig Dunavarsány talán még jobb hely lehetne.

Kiemelt kép: Sufni a dunavarsányi Dunapafrton – Forrás: Facebook