Az egyik Solymárra akart költözni, a másik nem, végül mindketten megszerették a települést. Kovács Ákos énekes és Bayer Zsolt publicista mesélt a solymári sváb házban Kondor Katalinnak a Pilis Tv kamerái előtt. A két hosszú beszélgetés Solymárról szóló részéből állítottuk össze ezt a cikkünket.

A solymár közelében, Pesthidegkúton élő Kondor Katalin azzal indította a Kovács Ákossal készült beszélgetését, hogy miért döntöttek a Solymárra költözés mellett. Az énekes így válaszolt: „Még nem is voltak gyermekeink – most négy van – és eldöntöttük a párommal, hogy nem a nagyanyámtól örökölt belvárosi lakásunkban szeretnénk leélni az életünket. Marci fiam oda született, aztán szerettünk volna még gyerekeket, de a hely már szűkös volt. Keresgélni kezdtünk. Megnéztük Zsámbékot, Telkit, Pátyot, aztán végül Solymáron kötöttünk ki.

A család egy tagja meghallotta, hogy Budapest környékén keresünk telket. Neki volt egy Solymáron, megnéztük, embermagasságú gaz volt benne. Többször kimentünk, piknikeztünk, szoktuk a solymári levegőt, de valahogy mindig fáztunk, hűvös volt.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Egyszer a gazos telken heverészünk és arra jött egy ismerős ember bonanzás pólóban. Kiderült, hogy az egyik technikusunk, akivel korábban dolgoztunk. Elmondta, hogy a hegygerinc másik oldalán, a telkünkkel szomszédos részen lakik. Megkérdeztük tőle, hogy ti nem fáztok? Azt mondta nem, mert a déli oldal nem hideg. Erre azt mondtam a családomnak, menjünk át a déli oldalra és találjuk meg ott a mi helyünket.

Végül megtaláltuk a három „nadrágszíj” telekből összetákolt telket, ahol később építkezni kezdtünk a ma már elhunyt Janák István építész tervei alapján. Azidőtájt sok építészmérnök hallgató járt be hozzánk, makettet készítettek, de volt olyan is, aki a mi házunkból írta a diplomamunkáját. Így alakult hát, hogy már 2004. áprilisa óta itt élünk Solymáron” – mondta Ákos. A teljes interjút alább lehet megnézni.

 


Kapcsolódó cikkek:


Bayer Zsolt: megszerettem Solymárt

Bayer Zsolt Budán nőtt fel, kamasz volt, amikor 1977-ben édesapja azzal állított haza, hogy vett egy telket Solymáron. Az író, publicista, műsorvezető úgy emlékszik vissza, hogy sokként érte őt a solymárra költözés híre. Mint mesélte: a második kellemetlen meglepetés akkor érte, amikor először mentek el a családdal megnézni a telket.

„Gyakorlatilag a Kerek-hegy aljában egy bombatölcsért vásárolt az édesapám” – meséli nevetve a műsorvezető. „Később megtudtuk, hogy korábban kőbánya volt a telek helyén, ezért volt olyan az elhelyezkedése.”

Bayer Zsolt azt is elmesélte Kondor Katalinnak, hogy a solymári házukra azért is nagyon büszke, mert nincs olyan téglája amit legalább egyszer ő, vagy az édesapja ne fogott volna kézben, hiszen ketten építették.

1982-ben érettségizett, akkor készült el a ház, aztán kiköltöztek Solymárra. Ezt követően többször jelentkezett a színház és filmművészetibe, közben pedig dolgozott, hogy hozzájárulhasson a családi kasszához. Az Echo Tv műsorvezetője azt is elmesélte, hogy fajlagosan a legtöbb pénzt Solymáron kereste, akkor amikor még nem is laktak ott.

Egy gimnáziumi osztálytársával nyaranta az egyik régi solymári építőanyag kereskedésben dolgoztak havonta 20 ezer forintért. Sokat kellett dolgozniuk, de megérte. Mindez 1979-80-ban történt. Akkor ez óriási pénz volt – mesélte a műsorvezető.

Édesapja unszolására képesítés nélküli tanítóként helyezkedett el a solymári iskolában, aztán felvették az ELTE magyar-történelem szakára. „Közben megszerettem Solymárt” – mondja Bayer Zsolt.

Nekem a sváb származásom sokáig nem jelentett semmit, aztán megismertem az itteni embereket, a hagyományokat,úgyhogy amilyen nehéz volt ideköltözni, olyan nehéz volt elköltözni is, hiszen hosszú ideig laktam Solymáron, 1982-től 2005-ig – fejezte be a solymári történetét a publicista a PilisTv-ben. A teljes interjút alább lehet megnézni.

További cikkeink Solymárról:

Kiemelt kép: Budapestkörnyéke.hu illusztráció