A 2018-as 19 Szabadfogású Számítógép Verseny 12 díjazott pályaműve közé egy solymári fiú, Blahunka Máté munkája is bekerült. Máté „Micro:bit vezérelt modell autó” elnevezésű pályaműve a Microsoft különdíját kapta meg, és a legjobb alkotásokból nyílt kiállításon is bemutatták.

A vetélkedőre 19 év alatti diákok jelentkezhettek, akik bármilyen digitális eszközzel készült művel indulhattak, legyen az animáció, rajz, zene, játék, honlap, portál, kiegészítő alkalmazás, mobilapplikáció, kutatás, robot, saját készítésű szoftver, hardver vagy egyéb más informatikai megoldás – írja a solymaronline.hu.

Az őszi nevezési időszakban beérkező alkotásokat az IT szektor képviselőiből, művészekből, animációs filmesekből, korábbi versenyzőkből és a Microsoft képviselőjéből összeálló zsűri bírálta el. A 12 legjobbnak ítélt műből kiállítás nyílt az Új Budapest Galériában, a Bálna Budapestben, mely 2018. december 1. és 2. között volt látható. Az autóról készült videót alább lehet megnézni.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Az autógyártók és technológiafejlesztők folyamatosan azon dolgoznak, hogy az önjáró autók teret nyerhessenek, és egy új szintre emeljék az autós közlekedést. Máté pályaműve is erre a jelenségre világít rá.

„A Microbit vezérelt robotautó egy olcsó, egyszerű eszközökből összeszerelt és felprogramozott makettautó, mely követi az előtte haladó társát. Előnye az olcsósága és egyszerűsége, bármely osztályteremben (vagy azon kívül) összeszerelhető, ugyanakkor nagyon sok munka van a rendszer programozásában, amit nagyra értékelt a zsűri” – írja a solymári lap, a verseny oldalára hivatkozva.

Kiemelt kép: Facebook/Blahunka Máté – BPK Illusztráció