Nem szállít benzint és dízelt jövő héten a Mol azoknak a kis benzinkutaknak, amelyekkel idén tavasszal a benzinár-stop bevezetése után kötöttek szerződést. A Mol a döntést az ellátás biztonságának fenntartásával indokolta.

Határozatlan ideig vezetik be a korlátozásokat

Az RTL Híradó érdeklődésére a cég azt közölte, hogy: „azoknak az új viszonteladó ügyfeleknek szól a tájékoztató, akik felé kiszolgálási kötelezettségünk nincs, de a hatósági ár életbe lépését és az importkiesést követően szerződést kötöttünk velük.” Hozzátették, hogy „az átmeneti korlátozások határozatlan időre szólnak, de hetente felülvizsgáljuk az ellátási stratégiánkat, és minden esetben teljesítjük a szerződéses kötelezettségeinket. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

 „Bedőlt a biztonságos üzemanyagellátás”

A Híradónak nyilatkozott Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke, aki szerint a Mol döntése lényegében azt jelenti, hogy Magyarországon bedőlt a biztonságos üzemanyagellátás.
– A hazai kőolajtartalék 34 napra elegendő, az üzemanyagtartalék pedig 30 napra, tehát a törvényben előírt 90 napnál rövidebb időre biztosított az ellátás – mondta a szakértő

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Ötszáz benzinkút is kieshet a rendszerből

A döntés nyomán 400-500 benzinkút is kieshet a rendszerből, ami azért gond, mert ezek a kutak a magyar üzemanyagellátás 30 százalékát biztosították, tehát jelentős arányt képviseltek a magyar üzemanyagpiacon – tette hozzá Egri Gábor.   

A Mol szerint kevesebbet érint

A Mol közleménye ezzel szemben azt állítja, hogy a szállítások felfüggesztése az összes magyarországi benzinkút körülbelül 10 százalékát érinti. A benzinársapka kihirdetésekor egyébként nagyjából 2000 benzinkút működött Magyarországon.

Sorban állásokra és hosszú várakozási időre kell számítani

A szakértő azt is elmondta, hogy a jövőben sorban állásokra és hosszú várakozási időre kell számítani a magyar kutakon, a legnagyobb gond vidéken lehet, ahol az embereknek esetenként jelentősen többet kell majd utazni az üzemanyagért.

Az ársapka miatt van

Egyértelműen a magyar állam által bevezetett ársapka okozza a jelenlegi helyzetet – mondta Egri Gábor, hozzátette, hogy: „Ez történik, amikor nem piaci feltételekkel bonyolítjuk tőzsdén jegyzett termékek forgalmazását.”

Decemberig hosszabbították meg

A kormány július 31-én szigorította a benzinárstopot. Csak magánszemélyek által üzemeltettt autókba lehet 480 forintért tankolni.  A rendkívüli helyzetre tekintettel szeptemberben ezt meghosszabbították, mint ahogy arról mi is beszámoltunk. Azt, hogy decemberig ez érvényben marad, egy rendkívüli kormányinfón jelentették be.

Augusztusban 200-an álltak le

A BudaPestkörnyeke.hu hírportálon is írtunk arról, hogy a Független Benzinkutak Szövetségéhez tartozó és azt támogató benzinkutak a kialakult ellátási hiányok, bizonytalanságok és a ki nem fizetett anyagi támogatások miatt szüneteltették az üzemanyagkiszolgálást augusztus 19-én és 20-án.

A Molnál csak napi egyszer

Amint azt a BudapestKörnyéke.hu is megírta a Mol is korlátozásokat vezetett be, náluk naponta csak egy alkalommal lehet ársapkásan tankolni. Többen is tapasztalták, hogy hiába tankoltak az autójukba csak 10-20 litert, a második alkalommal hiába fértek volna bele a napi 50 literes limitbe, már a piaci árat kellett kifizessék. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: MOL