Megsértette egy férfi képmáshoz fűződő jogát A mi kis falunk című, az RTL-en látható filmsorozat gyártója azzal, hogy egy, a forgatások idején arra járó pilisszentléleki férfi is látszódott a tévészériában pár másodpercig.

Bonyolult az eljárás

A gyártócégnek a felperes magánszemély számára 300 ezer forint sérelemdíjat, 2,6 millió forint perköltséget és további 154 ezer forint illetéket kell megfizetnie – számolt be a Magyar Nemzet. Az ügy előzménye, hogy az elsőfokú bíróság döntő mértékben a férfinak adott igazat, a másodfokú bíróság azután tavaly elutasította a keresetét és a férfit kötelezte a perköltségek viselésére. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

A cégnek kell fizetnie

Ezután a férfi felülvizsgálati eljárást kért a Kúrián, mely megsemmisítette azt, és végül a Győri Ítélőtábla a megismételt tárgyaláson új, immáron a férfi számára kedvező ítéletet hozott – írja a Media1.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Megsértette a jogait

A Győri Ítélőtábla mostani jogerős ítélete szerint a Content Factory Kft., A mi kis falunk című, az RTL-en látható filmsorozat gyártója mégis megsértette az egyik epizódba engedély nélkül bevágott pilisszentléleki felperes képmáshoz való személyiségi jogát, amikor a férfi rákerült a sorozat egyik képkockájára.

Bocsánatot kell kérnie

A Győri Ítélőtábla jogerős ítélete alapján a Content Factory Kft. az említett összeg megfizetésén túl köteles jogsértést elismerő és bocsánatkérő levelet küldeni a férfinak. A felperes jogi képviselője, Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd arról tájékoztatta a lapot, hogy a bocsánatkérő levélben a sorozat gyártójának a következőket kell közölnie.

Ebben a részben van a férfi

„A Content Factory Kft. megsértette R. János képmáshoz való személyiségi jogát azzal, hogy R, Jánosról hozzájárulása nélkül mozgóképes képfelvételt készített és ezen felvételt R. János hozzájárulása nélkül felhasználta oly módon, hogy elhelyezte azt az általa gyártott »A mi kis falunk« című tévésorozat 4. évad 4. részének 39. percében 3 másodperc hosszan 38:45-38:48 másodperc között, másrészt közlésre átadta a Magyar RTL Televízió Zrt. részére. A Content Factory Kft. az elkövetett jogsértés miatt ezúton elnézést kér R. Jánostól.”

Teljes a győzelem

Az ügyvéd szerint ez a döntés végső győzelemnek minősül, és szerinte az alperes esetleges felülvizsgálati kérelme sem hozhat már reálisan változást. Úgy látja, hogy a filmgyártó eredménytelenül védekezett azzal, hogy A mi kis falunk című sorozat forgatási rendje az Esztergom városához tartozó háromszáz lakosú Pilisszentlélek településrészen mindenki számára ismert volt, ezért aki az évente több hónapig tartó filmforgatások idején a forgatási helyszínek környékén akár helyi lakosként arra sétál, az ráutaló magatartással engedélyt ad arra, hogy felvételt készítsenek róla.

Erre költik a pénzt

A felperes férfi közölte, hogy a sérelemdíj összegét, a 300 ezer forintot az egykori pilisszentléleki pálos kolostor romjainak rendbetételére fordítják. A Content Factory Kft. állásfoglalást juttatott el a Media1-hez, melyben az áll, hogy szerintük a Győri Ítélőtábla újabb ítélete jogszabálysértő, ezért felülvizsgálati kérelemmel fordulnak a Kúriához.

Korábban is voltak botrányok

Ahogy a Budapestkörnyéke.hu hírportálon beszámoltunk róla, szigorít a rendőrség Pilisszentléleken. A település „behajtani tilos” és „megállni tilos” jelzőtáblával ellátott útszakaszain, valamint a buszforduló teljes területén (amely egy kereszteződés) történő szabálytalan megállást folyamatosan ellenőrzik a város közterület-felügyeletével közösen. Ha szabálysértést észlelnek, a parkoló járművek tulajdonosai bírság kiszabására számíthatnak.

Eddig csak figyelmeztettek

Az Esztergom melletti településen a rendőrség a forgalmasabb időszakokban rendszeresen járőrözik a faluban. Főképp a helyes parkolásra és a maszkhasználatra figyelnek. De eddig lehetőség szerint csak figyelmeztették azt, aki nem tartja be a szabályokat.

Pilisszentlélek a sztárfalu

Pilisszentlélek 2017-ben robbant be a köztudatba, ekkor tűzte először műsorra az RTL az itt forgatott Mi kis falunk című sorozatot. A széria olyan népszerű lett, hogy azóta is minden nyáron egy újabb évadra való epizódot forgatnak a faluban. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

Kiemelt kép: Mi kis falunk