Garantáltan nem kell dugóban ülnie a Rossmann csomagjait kiszállító futároknak, ha bejön a cég húzása. Cikkünk végén megnézheted videón, hogy működik ez a gyakorlatban.

Egyedülálló megoldás itthon

Magyarországon egyedülállónak számít az a pilotprojekt, amibe a DODO és a Rossman közösen belevágott. A Rossmannt talán senkinek sem kell bemutatni, az egyik legnagyobb, webshoppal is rendelkező dorgériahálózat. A DODO pedig adatvezérelt logisztikai megoldásokat kínál. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ezt vizsgálják most

A projekt keretein belül most tesztelik, hogy milyen gyorsan tudják drónokkal eljuttatni a megrendelőkhöz a csomagokat. Mindeközben nem szeretnének semmilyen biztonsági problémával szembesülni a kiszállítás során. A két feltételt együtt vizsgálják.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Lezajlott az első tesztrepülés

A 9. kerületből, a Savoya Park bevásárlóközpontban található üzlet elől indult az első teszt. A drón célja a 3. kerületben egy kertvárosi részben volt.

Így választottak útvonalat

Mivel tesztről van szó, törekedtek arra, hogy olyan útvonalat válasszanak, amely során nagy távolságot kell megtennie a drónnak. Ügyeltek arra is a kiválasztás alkalmával, hogy legyenek változatosak a földrajzi és a terepviszonyok is. A kiinduló állomás és a célpont egymástól légvonalban 15 kilométerre található.

Nem a legrövidebb úton haladt a drón

A drón útja során részben a Duna felett közlekedett, így valójában többet tett meg, mint 15 kilométer. Ez alkalommal még nem volt valódi csomag a drónnál. Most csak azt mérték fel, hogy mennyi időre van szükség a munkafázisokhoz.

Ezek is érdekelhetnek!

Milyen magasan repült a drón?

A kísérlet során a drón olyan magasságban repült, hogy ne merüljenek fel kétségek a biztonsággal kapcsolatban. Átlagosan 20 és 50 méteres magasság között repült az eszköz. Ezúttal csak szimulálták a csomag levegőbe emelését.

További érdekes adatok

A drón 14 perc alatt tette meg a számára kijelölt utat. Átlagosan 50 km/h-s sebességgel közlekedett. A repülési sebességét azonban a jövőben törvényben szabályozhatják.

Engedéllyel történt a kísérlet

A vizsgálatot minden engedély birtokában hajtotta végre a két cég. A tesztrepüléshez is meg kellett felelni a szigorú előírásoknak, amelyek hazánkban és az Európai Unióban egyaránt érvényben vannak. “Úgy látjuk, a drónos csomagküldés lesz a következő komolyabb lépcsőfok a házhozszállítási megoldások evolúciójában” – mondta Sáfár Károly, a DODO magyarországi képviselője. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Így néz ki a drónos házhozszállítás menete a gyakorlatban

Kiemelt kép: tesztrepülésen a Rossmann és a DODO csomagküldő drónja – Forrás: Rossmann Magyarország YouTube