Akár havi háromezer forintot is elkérhetnek a pénzintézetek az alapszámlákért.

Van, ami még ingyenes

A kártyás fizetésért nem kell tranzakciós díjjal számolnia az ügyfeleknek Magyarországon. Havi két készpénzfelvétel 150 ezer forintig ingyenesen biztosított. A szokásos tarifák azonban hamarosan emelkednek. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Rendszeres jövedelem nélkül nehéz az élet

Azoknak is van lehetősége számlát nyitni, akik nem rendelkeznek rendszeres bevétellel. Az Európai Unióban a munkanélküliek és a részfoglalkoztatottak a bankok úgynevezett alapszámlái közül tudnak válogatni. Ezeknek azonban komoly havi költsége van.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Az alapszámlák díjai

Az alapszámlákért több hazai bank is háromezer forintot számít fel havonta, állítja a Bank360. Ennél persze vannak kedvezőbb konstrukciók is. A gond az, hogy ezek előnyeit csak azok élvezhetik, akiknek van havi jövedelme.

Ekkora drágulásra lehet számítani

A bankok túlnyomó többsége emelni fog a tarifákon. A jogszabály alapján az infláció mértékének megfelelően növelhetik a díjakat. Várhatóan 15-20%-kal emelkedhetnek a tarifák.

Ezek is érdekelhetnek!

Odafigyeléssel sokat lehet spórolni

Azok, akik körültekintően választanak számlacsomagot, sok pénzt megtakaríthatnak. Egyes számítások szerint a magyar bankok ügyfeleinek háromnegyede választhatna olyan bankszámlát, amelynek kevesebb az éves költsége. A tájékozódásra azonban időt kell szánni, és persze cselekedni is kell.

Ez a kedvező számlavezetési díj feltétele

Azok, akiknek a számlájára érkezik havonta egy bizonyos összeg, egyes bankoknál igen kedvező számlavezetési díjjal kalkulálhatnak. Fontos azonban, hogy a feltételeknek minden hónapban teljesülnie kell. Ellenkező esetben viszont magasabb számlavezetési díjat számíthatnak fel.

Egy sor dologért kérnek pénzt a bankok

A számlavezetési díj mellett a harmadik készpénzfelvételért már díjat számítanak fel a bankok. Az átutalási díjak között is lényeges különbségek lehetnek. A csoportos beszedési díjért is számíthatnak fel valamekkora összeget havonta.

Sokan nem gondolnák, de még ezért is fizetni kell bizonyos ügyfeleknek

Az internetbanki és mobilalkalmazási, valamint a telefonos banki szolgáltatásért szintén számíthatnak fel díjat. Érdemes a megfelelő számlacsomag kiválasztása előtt tehát alaposan tájékozódni.

Segíthetnek az online kalkulátorok

Az internetes kalkulátorok használatával könnyen ki lehet számolni, hogy kinek melyik a legkedvezőbb bankszámla. Ehhez meg kell adni a havonta a számlára érkező összeget, a havi utalások összegét és számát. Ezen felül a havi készpénzfelvételek összegét és azok számosságát kérik a kalkulátorok. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: archív