Továbbra is megoldásra vár a bulinegyed problémája a fővárosban. A lakók rendszeresen tesznek bejelentéseket, ugyanakkor az önkormányzatnak figyelembe kell venni a vendéglátósok és a turisták érdekeit is. A 7. kerület polgármestere, Niedermüller Péter azt mondja: el kell fogadni, hogy nem tudjuk megszüntetni, felszámolni és sóval behinteni a bulinegyedet.

Keresik a megoldást

Amikor a lakók bejelentést vagy feljelentést tesznek, akkor beindul egy mechanizmus. A hatósági iroda kiküldi a rendészeket, akik megnézik, lefényképezik, megvizsgálják. Az igazi problémát az jelenti, hogy a fiatalok elmennek valahova meginni egy sört vagy egy fröccsöt, és utána kimennek cigizni. Ha csak normál hangon beszélgetnek az emberek, az is nagyon hangos ezekben a szűk belső-erzsébetvárosi utcákban. És erre nem találtak még megoldást.

Csendbohócok és járőrök

Pedig voltak korábban próbálkozások, mint például a csendbohócok alkalmazása vagy a járőrszolgálat megerősítése – áll a Telex cikkében. Sokan panaszkodnak, hogy nincs elég járőr Belső-Erzsébetvárosban.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Plusz 24 rendőrt ígértek

„Pintér Sándorral nem beszéltem, de a budapesti rendőrfőkapitánnyal folyamatosan kapcsolatban vagyok. Legutóbb megígérték, hogy ezentúl péntek-szombat-vasárnap ideküldenek még 24 rendőrt a központi állományból. Vannak tehát ilyen típusú erőfeszítések, de Pintér Sándornak vagy a budapesti rendőröknek sajnos nem én adok utasítást vagy feladatot” – fogalmazott a polgármester.

„Nem tudjuk megszüntetni a bulinegyedet”

„Ugyanakkor muszáj egyszer valahol valakinek kimondania, hogy nem tudjuk megszüntetni, felszámolni és sóval behinteni a bulinegyedet. Ez így van a kétezres évek eleje óta, és jószerivel semmi nem történt azóta. Borzasztóan nehéz megtalálni az egyensúlyt, hiszen értem a lakók problémáit is. Nagyon sok vita zajlik például arról, hogy bevezessünk-e általános éjféli zárórát” – fűzte tovább a gondolatot Niedermüller Péter.

„Borzalom, ami időnként itt van”

Egy világvárosban meg kell teremteni a lehetőséget arra is, hogy éjjel kettőkor is megihassanak valamit az emberek. A városvezetés megérti azokat a lakókat is, akik azt mondják, hogy borzalom, ami időnként itt van. A vendéglátósok is szeretnék, hogy a kocsmaturizmust kordába szorítsuk, ezen dolgozunk.

Innováció a konfliktus kezelésére

„A kerület alapvető érdeke, hogy ezt a konfliktust valahogyan kezeljük. Ezt ebben a pillanatban nem feltétlenül pénzügyi kérdésnek tartom, sokkal inkább arról van szó, hogy milyen innovációt tudunk behozni a konfliktus kezelésére. Sok helyen vannak angol nyelvű, figyelmeztető táblák és szórólapok a kerületben, de a repülőtéren is tervezünk hasonlót, még a hatósági engedélyre várunk. Én arra számítok, hogy ez még egy darabig el fog húzódni, egyik napról a másikra biztosan nem oldódnak meg a problémák” – összegezte a helyzetet a kerület első embere.

A vendéglátósok hiányérzete

Mindeközben a vendéglátósok úgy érzik, hogy a járvány alatt nem kaptak kellő támogatást a kerülettől a túléléshez. Például a szomszédos kerületekkel ellentétben Erzsébetváros nem engedte, hogy teraszokat alakítsanak ki a parkolóhelyeken, amikor csak szabadtéren lehetett kinyitni.

A többség dönt

„Ezekben az ügyekben a képviselő-testület dönt. Ha a testületi többség fontosabbnak tartja, hogy inkább parkolóhelyek legyenek, akkor én a fejem tetején körbeugrálhatom a Blaha Lujza teret, akkor sem lesz így” – mondta Niedermüller.

2024-ben is indulna

A polgármester arról is beszélt, hogy szeretne kulturális arcélt adni a Nagykörútnak. Jelezte azt is, hogy 2024-ben ismét elindulna a polgármesteri posztért, és ha nem tudnak megegyezni a pártok, az előválasztáson is részt venne – számolt be róla a BudaPestkörnyéke.hu. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: megoldásra vár a bulinegyed problémája. Kép: illusztráció