Május elején robbant ki a társasház-botrány Mogyoródon, mert a helyi pincesor fölé akarnak építeni egy soklakásos épületegyüttest. A környéken élők tiltakoznak, szerintük a polgármester korábbi tanácsadója sok mindent megtehet. Megszólalt most a helyi polgármester, Paulovics Géza is, aki szerint lényegében semmi baj sincs a társasházakkal, ízlés kérdése, hogy ki mit gondol róluk. Állítja: Mogyoródnak a lakosság fiatalításához sok új fiatal lakóra van szüksége, nekik pedig megfelelőek lehetnek az olcsóbb társasházak. Az érintettekkel készült videókat a cikkünk alján lehet megnézni.

Kiakadtak a környéken élők

Mogyoród közepén, a falu régi részén építenek egy 14 házból álló, vélhetően 28 lakásos társasházat. A 6 ezer négyzetméteres telek alá benyúlnak a környék pincéi, a terület végén pedig egy löszszakadék tátong. A területet csak egy keskeny földesúton lehet megközelíteni, a környéken élők kiakadtak, megakadályoznák a társasház építését. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A polgármester korábbi tanácsadója

A társasházi telek szomszédságában élők azt mondják, hogy az új lakókkal együtt nagyjából 50 autó is érkezni fog, ezeknek a telkek közti szűk földesúton kell közlekedniük. A helyiek azt is mondják, hogy a telek tulajdonosa a polgármester tanácsadója volt, vélhetően ezért nem akadályozzák a törekvéseit.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Nem akarnak társasházakat

A környéken élők állítják, az omladékos lösztalaj nem alkalmas ekkora építkezéshez. Mint mondják: épüljön egy vagy két családi ház, hiszen a környéken is ilyenek vannak, de ne egy ekkora nagyberuházás.

Beszakadhat a házak alatt a talaj

Az egyik szomszéd azt is elmondta, hogy a talaj annyira labilis, hogy könnyen előfordulhat majd, hogy az egyik szép új házban éppen karácsonyozik a család, és egy pillanat alatt leszakadnak egy régi pincébe, amelyet nem tártak fel az építkezés során, így kárba veszhet az épület és a pénzük.

18 lakásos társasház

A környéken élők akciót indítottak, hogy leállítsák, megakadályozzák a társasház építését. Most a polgármester, Paulovics Géza is megszólalt. A cikkünk alján megnézhető videóban elmondta, hogy az érintett telek, a hozzá kapcsolt telekkel együtt 6 ezer négyzetméteres. A tervekben 18 lakás építése szerepel, ezt jogszerűen teheti a vállalkozó.

A polgármester és a holdra szállás

A polgármester a személyét érintő vádakra annyit mondott, hogy neki annyi köze van a vitatott társasházi projekthez, mint a holdra szálláshoz, vagyis semmi. A terület nem lesz túlépítve, az önkormányzat pedig nem hatóság. Lényegében sem megakadályozni, sem engedélyezni nem tudja az építkezést, hiszen ez nem önkormányzati hatáskör.

Ízlés kérdése a társasház

Paulovics Géza elmondta, a társasházakat lehet szeretni is meg nem is, ez ízlés kérdése. Szerinte azok, akik megveszik szeretik, akik nagyobb telken élnek egy családi házban, azok nem szeretik és problémásnak tartják. A labilis talajjal kapcsolatban pedig a polgármester annyit mondott, hogy ő nem statikus, megfelelő szakembereket kell erről kérdezni. Hozzátette: minden talajviszonyra vannak biztonságos alapozási megoldások.

Szomszédokból ellenségek

A polgármester azt is elmondta, hogy a vitatott társasház építése tipikus példája a rosszszomszédi viszonynak, jól mutatja, hogyan lesznek a szomszédokból ellenségek.

Pereskedés

Az építkezés ellen a Facebookon főleg két szomszéd tiltakozik. Az egyik perben áll a társasházi telek tulajdonosával, mert a löszfal a háza végében van és évekkel ezelőtt leomlott egy darab. A telekkönyv szerint az omladékos terület – tehát a szakadék – a társasházi telek része, vagyis az alsó szomszéd szerint a társasházi telek tulajdonosának kellene stabilizálni a területet.

Családi házas övezet

A másik szomszéd nem titkolja, hogy nem nézi jó szemmel, hogy a közvetlen szomszédságába szerintük 28 lakásos társasházat építenek, amely vélhetően leárnyékolja a telkét. Szerinte mivel ez családi házas övezet, az érintett telekre is családi házat, nem pedig soklakásos társasházat kellene építeni.

Problémás társasházak

Ahogy arról korábban itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon többször írtunk, az agglomerációban sok helyen probléma van a társasházak építésével. Több vállalkozó a nagyobb profit reményében családi házas övezetbe épít társasházat, gyakran úgy, hogy az egy épületen belül kialakított lakások közös tulajdonban maradnak, vagyis a lakók sajátnak hitt lakása nem csak az övék. IDE KAPCSOLÓDIK: „Nem akarom, hogy a lakók vigyék el mások helyett a balhét” – Bontani kell egy engedély nélkül épített 7 lakásos társasházat, megszólalt Érd polgármestere, Csőzik László szerint agglomerációs problémáról van szó

Módosítják a szbályokat

Több önkormányzat a társasházak ellen úgy próbál küzdeni, hogy a helyi építési szabályzatot módosítják. Zsámbékon is nemrég ez történt, hiszen a legtöbb település infrastruktúrája nincs felkészülve a társasházakkal együtt járó lakosságszám növekedésre. EZT IS OLVASD EL: Odacsapnak a kiköltözőknek és az építkezőknek Zsámbékon: Horváth László polgármester keményen beleszállt a társasházak fejlesztőibe

Fiatalítják Mogyoródot

Mogyoródon ezzel ellentétes a folyamat. Paulovics Géza polgármester elmondta, fiatalítani akarják a települést, ez pedig csak akkor megy, ha olcsóbb, például társasházi lakhatási lehetőségeket is kínálnak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt az egyik szomszéd videója

Ez egy másik szomszéd videója

Ez pedig a polgármester válasza

Kiemelt kép: A tervezett társasház helyszíne – Forrás: Facebook