Engedély nélkül épült egy családi ház telkén egy hétlakásos ház Érden. A lakók évekig nyugodtan éltek, most viszont a kormányhivatal lebontatná az egészet, mert szabálytalanul épült. Rengeteg ilyen épület van Budapesten és környékén. Ki a hibás? A kormányhivatal, mert nem ellenőrizte az építkezést? Az építési vállalkozó, mert átvert mindenkit a szabálytalan építéssel? Az ügyvéd, aki nem szólt a rendezetlen tulajdoni viszonyokról a vevőknek, vagy a lakók, akik nem teljes körültekintéssel vásároltak lakást? Érden és az agglomerációban sok helyen állhat elő hasonló helyzet. Csőzik László, Érd polgármestere portálunknak elmondta: mindent megtesz, hogy ne a lakóknak kelljen elvinni a balhét mások helyett.

Családi ház helyett társasház

Nagy bajban vannak azok a lakók Érden, akiknek a lakását bontásra kötelezte a kormányhivatal. Kiderült, hogy a hétlakásos társasház teljesen illegálisan épült fel egy családi ház építésére alkalmas telken. A lakók azt mondják ők jóhiszeműek voltak, átverték őket. Az történt, hogy az építési vállalkozó egy 713 négyzetméteres telken, az azon lévő lakóház belső átalakításával és ráépítéssel hét önálló, egymástól fizikailag elkülönült három szintes épület egységet alakított ki. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Beköltöztek, minden szép volt

Megtörtént a beköltözés, és mindenki jól érezte magát mindaddig, amíg az egyik család úgy döntött, hogy egy pénzintézetnél jelzáloghitelt vesz fel. Innentől pedig rémálommá vált a lakók helyzete. A banki értekbecslő, lekérve a földhivatal térképmásolatát és azzal szembesült, hogy az azon feltüntetett épület helyett más szerepel, így hitel nyújtásáról szó sem lehetett. A hitelt felvenni kívánó tulajdonos ezen teljesen ledöbbent és elindított egy tényfeltáró eljárást. Ennek az eljárásnak az lett a vége, hogy a tulajdonosokat a kormanyhivatal határozatával bontásra kötelezte – írja a közösségi oldalán Asztalos Éva, ügyvéd, érdi önkormányzati képviselő.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Szabálytalanul épült, bontani kell

A kormányhivatalnál megállapították, hogy nem csak a térképen való feltűntetés hiánya a baj. Az épület engedély, illetve bejelentés köteles lett volna, építési napló nem került megnyitásra. Mindezek alapján megállapították, hogy az épület jelenlegi kialakítása szabálytalan, a telek beépítettsége nem felel meg a helyi építési szabályoknak, mivel azon maximum egy lakás lenne kialakítható, így fennmaradási engedély sem adható.

A polgármester is tud róla

A lakók minden jogi fórumot megpróbálnak kijárni. Képviselőként és jogászként segítségükre leszek, csakúgy, mint a polgármester, aki már tudomást szerzett ügyről – fogalmazott a helyi képviselő.

Agglomerációs probléma

A BudaPestkörnyéke.hu hírportál megkeresésére Csőzik László, Érd polgármestere ma azt közölte, hogy az elmúlt bő egy évtized parttalan agglomerációs társasházépítési lázának ez lett az eredménye. Az érdi lakóutcákat sikerült nagyon sok helyen tönkre tenni az osztatlan közös tulajdonú, társasházaknak hazudott soklakásos épületekkel. A telkeket kizsákmányolták, a hagyományos kertvárosias településképet tönkretették. Érdet ma 75 ezren lakják, a jelenlegi infrastruktúrával és intézményhálózattal képtelen ennyi embert kiszolgálni.

Új főépítész

Csőzik László hozzátette: „Az új városi főépítésznek nyáron a feladatául szabtam egy olyan új helyi építési szabályzat megalkotásának előkészítését, amely képes megfékezni ezt a káros folyamatot. Az érdi közgyűlés novemberben szavaz az új helyi építési szabályzat elfogadásához vezető eljárás megindításáról.”

Szétszabdalt hatáskör

A polgármester állítja, a másik gond az, hogy az építésfelügyeletnek, az építéshatósági és szabályozási feladatköröknek egy kézben kellene lenniük. „Szerintem az önkormányzatoknál lenne a legjobb helyük, a mostani szétszabdalt hatáskörgyakorlás ugyanis enyhén szólva nem kedvez a szigorú hatósági fellépéseknek.” – írta portálunknak.

Csaló építési vállalkozók

Csőzik László leszögezte: A dombosvárosi családok kálváriája nem szabad, hogy teljes anyagi lenullázásukkal végződjön. Nem rajtuk kellene, hogy csattanjon az ostor, hanem a rosszhiszemű és jogsértően cselekvő építtetőn. „Mielőtt polgármesterré választottak, gyakorló ügyvéd voltam, így az önkormányzat részéről talán még fokozottabb segítségre számíthatnak; megteszünk mindent, hogy ne zúzzák szét az egzisztenciájukat, s ne nekik kelljen elvinni a balhét mások helyett. Szeretnénk fellépni a kormányhivatalnál az érdekükben. Reméljük, eredménnyel járunk.” – írta Érd polgármestere a BudaPestkörnyéke.hu hírportálnak.

Régi probléma

A társasházaknak látszó osztatlan közös tulajdonban álló épületek ügye valóban nem újdonság érden. Már 2019-ben is feszültséget okoztak az engedély nélküli építkezések. A város korábbi polgármestere, T. Mészáros András akkor így nyilatkozott: Mindenkinek látnia kell itt az agglomerációban, és ez nem csak érdi probléma, hogy egy-egy telek mekkora népességet és hány lakást bír el. Érden a helyi építési szabályzat szerint egy 1000 négyzetméteres telken maximum két lakóegység építhető, ez helyett 6-7 lakást alakítanak ki. Mivel ezeket nem lehet hivatalosan társasházzá nyilvánítani, ezért osztatlan közös tulajdon alakul ki.”

Az ügyvéd felelőssége

A BudaPestkörnyéke.hu hírportál jogi szakértője szerint elsőként az építési vállalkozót lehetne felelősségre vonni és perelni, de ő vélhetően árkon-bokron túl van, a cégét pedig talán már fel is számolták. Az ügyben eljáró ügyvéd felelőssége azonban komolyan firtatható. Részben az ilyen esetekre van minden ügyvédnek kötelező felelősségbiztosítása, hogy a hibás eljárás során okozott károkat megtéríthessék, ezzel együtt az illetékes ügyvédi kamarának is vizsgálatot kellene kezdeményezni az ingatlanok adásvételét bonyolító ügyvéddel szemben.

A tulajdonosok felelőssége

A jogász szerint azonban a tulajdonosok, a lakók felelőssége sem kerülhető meg, hiszen egy adásvételi szerződést és a hozzá kapcsolódó dokumentumokat, például a földhivatali nyilvántartást alaposan át kell olvasni és azt értelmezni kell. Vélhetően ez sem történt meg ebben az esetben, ha a lakók arra panaszkodnak, hogy jóhiszeműek voltak. A szakértő szerint a kormányhivatal munkatársainak a jelenlegi törvények alapján nem kell kimenniük minden építkezéshez és nem kell ellenőrizniük azokat, csak bizonyos építési paraméterek megléte például az épület magassága esetén lehet erre szükség.

Összejátszott az ügyvéd a vállalkozóval?

Az érdi önkormányzati képviselő posztja alatti hozzászólásokból kiderül, hogy a problémás érdi ingatlannak az adásvételi szerződéseit az építési vállalkozó jogásza készítette. Többen azt tanácsolják a bajba került embereknek, hogy pereljék be az ingatlanfejlesztőt, közben a lakók a Facebookon Csőzik László polgármesternek rimánkodnak, hogy segítsen nekik megmenteni az otthonukat, hogy azt ne bontsák le.

Megfelelő körültetintés

Úgy tűnik, Csőzik Lászlónak sok ilyen üggyel kell még szembesülnie, ha már 2019-ben is komoly probléma volt az illegális építkezés Érden. Az ilyen lakásokba költözött lakók valóban több tízmillió forintot fizettek a lakásukért, azonban az is joggal kérdezhető meg tőlük, hogy valóban megfelelő körültekintéssel jártak el az ingatlanvásárláskor? A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ez is érdekelhet, hiszen nektek, az olvasóinknak mondják:

Kiemelt kép: illusztráció – Csőzik László, Érd polgármestere – BPK-montázs