A BudaPestkörnyéke.hu hírportál médiafelületet biztosít a 2022-es országgyűlési választásokon az agglomerációban induló kormánypárti és az ellenzéki összefogás országgyűlési képviselő-jelöltjeinek arra, hogy jobban megismertessék magukat, munkájukat, programjukat a választókkal. Szél Bernadett a Budaörstől Zsámbékon keresztül egészen Piliscsabáig érő Pest megyei 2. sz. egyéni választókerületben az ellenzéki összefogás jelöltje. Néhány nappal ezelőtt az egyik fóruma után személyesen beszélgettünk vele. Szóba került a budakeszi buszsáv, az M100-as és az M10-es út mellett a pátyi autópálya lehajtó, a zsámbéki szemétlerakó ügye és az agglomeráció drasztikus növekedése. A jelenleg is országgyűlési képviselőként dolgozó, Budakeszin élő Szél Bernadett azt sem titkolta melyik az a polgármester, amelyik még köszönni sem hajlandó neki.

Pátyon a falu végén egy sátorban dideregve tartotta a fórumát. Miért?

Itt Pátyon az történt, hogy a művelődési házban szerettünk volna egy termet kapni, egy önkormányzati képviselő jelezte, hogy jönnénk fórumot tartani és az volt a válasz, hogy nem. Nem hátráltunk meg a „tea és politika” rendezvények, amiket a választókerület minden településén megtartunk remek közösségi események és Pátyon legalább duplán jól jött a forró tea. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ilyenkor mi játszódik le a fejében?

Az, hogy ezen változtatni fogunk. Az egy iszonyatosan beteges állapot, hogy Magyarországot két részre szakították és a hatalmi berendezkedésnek most az a lényege, hogy a két rész ne is beszéljen egymással. Akkor tudják, akik most hatalmon vannak fenntartani a hatalmukat, ha nincs tudomása az ő szavazóiknak arról, hogy a másik oldalon vannak olyan politikusok, akik jószándékkal és szaktudással felvértezve dolgoznak a közjóért.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Szél Bernadett fóruma Pátyon

Fotó: Malatinszky Dávid

17 település van a Pest 2-es választókörzetben, milyen a viszonya a polgármesterekkel, kivel van beszélőviszonyban és kivel nincs?

Fele-fele nagyjából az arány és ez nem rajtam múlt, mert én mindenkit felkerestem. Volt, aki leült velem meghallgatta a kérdéseimet. Tipikusan olyanokat kérdeztem, hogy a településén mit lát problémának, képviselőként miben tudnék segíteni, teljesen kulturált beszélgetésünk volt a polgármesterek felével és azóta is beszélőviszonyban, munkakapcsolatban vagyunk. Van olyan település, ahol csak halogatják velem a találkozót, de Zsámbék polgármestere például azóta szóba sem áll velem amióta feljelentést tettem a hulladéklerakó kapcsán. Próbáltam vele találkozni, de mondta, hogy nem. Nem értem, miért a vállalkozó oldalára állt, miért nem tudott egy semleges pozíciót elfoglalni. Azt tudjuk Csenger-Zalán Zsoltról, hogy zsámbéki illetőségű volt, ott volt polgármester, még mielőtt Horváth László lett a település vezetője. Horváth László azok a polgármesterek közé tartozik, akik még köszönni sem hajlandók nekem. Én pedig férfiaknak nem szoktam előre köszönni.

Ha úgy alakulna, hogy megnyeri a körzetet, hogyan tudna együtt dolgozni azokkal a polgármesterekkel, akik most nem állnak szóba önnel?

Nekem kötelességem minden képviselőtestülettel és megválasztott tisztségviselővel normális, kulturált viszonyra törekednem a településen élők érdekében. Nem őrzök sérelmeket, azt kell látni, ha egy országgyűlési képviselőre rácsukják az ajtót és nem állnak vele szóba, akkor nem velem udvariatlanok, hanem azokkal, akik rám szavaztak. Én listáról jutottam ugyan legutóbb be a Parlementbe, de jelentős a társadalmi támogatottságom. Ezt az előválasztás is bizonyítja, hiszen az egész vidéki Magyarországon ebben a körzetben volt a legnagyobb a választók aktivitása. Az eredmény alapján eléggé meggyőző legitimációval, támogatottsággal indulhatok neki a választásoknak. Röviden válaszolva tehát a kérdésére: kulturált munkakapcsolatra fogok törekedni mindenkivel

Itt a Pest 2-es körzetben tulajdonképpen két erős jelölt lesz. Ön és a kormánypártok jelöltje, aki ugyan még nem hivatalos jelölt, mégis szinte minden átadáson ott van, fejlesztéseket ígér, ilyen értelemben milliárdokkal tud kampányolni.

Ígérgetni csak hatalmi pozícióból lehet, de itt adófizetői pénzekről beszélünk. Én hálásan köszönöm a magyar adófizetőknek, hogy mindazt a sok pénzt, amiből most a kampány során sok minden átadásra kerül, azt a munkájukkal összehozták. Ha rám szavaznak ezek az adóforintok kevesebb korrupcióval lesznek felhasználva. Én egy olyan politikai csoportosulásnak vagyok a jelöltje, az ellenzéknek, amely Márki-Zay Péter vezetésével első pontként indít harcot a korrupció ellen. Sajnos Magyarországon most iszonyatosan sok adóforint tűnik el. Én azt tudom vállalni, hogy egy olyan politikai erőnek leszek a harcosa, amely nem hagyja, hogy a közpénz magánvagyonokban tűnjön el. A Mészáros Lőrincek országát egyszer és mindenkorra le kell zárnunk, méghozzá elszámoltatással. Ez a kék szalag, amit mi viselünk azt jelképezi, hogy nem hagyjuk következmények nélkül azt, ami az elmúlt években történt.

Akkor konkrétabban kérdezzük: A kormánypártok várhatóan a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkárát, a szintén Budakeszin élő Menczer Tamást indítják ön ellen. Mi a véleménye róla?

Én egy nagyon komoly küzdelemre készülök, mert ismerem a Fidesznek a harcmodorát. Szeretném leszögezni, hogy a Fidesz bárkit indít, én nagyjából ugyanarra a politizálásra vagyok felkészülve és ez független annak a személyétől, aki a Fidesz jelöltjeként indult. Személyesen nemrég találkoztunk először a Budakeszi buszsávról tartott fórumon, aztán most Nagykovácsiban is összefutottunk. Személyes ismeretségem nincs vele, nem tudok arról beszámolni, hogy beszélgettünk volna. Nagyon jó tapasztalat volt az előválasztásról, hogy vitáztak a jelöltek, vele is szívesen leülnék egy nyilvános vitára. Nem tudom, hogy ő mennyire hivatalos jelöltje a Fidesznek. Onnét tudjuk az indulását, hogy Gulyás Gergely nyáron a Népszava kérdésére megerősítette, amikor megkérdezték tőle, hogy miért ilyen aktív az államtitkár úr a választókerülethez tartozó településeken, akkor erre válaszul elmondta, hogy ő fog indulni. Nem sokkal ezután a Külügyi Bizottság elé került a mostani képviselő ausztráliai nagyköveti ügye, és támogatták, hogy a választások után Csenger-Zalán Zsolt Magyarország Ausztráliai nagykövete legyen. Ha kormányváltás lesz, akkor másfajta döntés fog erről születni.

Szél Bernadett interjú közben

Fotó: Malatinszky Dávid

Mióta él a választókerületben és mi az, ami nagyon bosszantja?

2006 óta élek a térségben, Budakeszin. Ez idő alatt én már annyit hallottam autópálya lehajtóról, budakeszi buszsávról, útfelújításokról, hogy ezeket bőven meglehetett volna csinálni, de a fideszes képviselőnek 12 év alatt sem sikerült ezeket elintéznie. Az én elköteleződésem tartós, mert itt élek. Együtt ülök az emberekkel a buszon, együtt ülünk a dugóban, együtt vagyunk a boltokban, iskolákban, óvodákban pontosan ismerem az itt élők élethelyzetét, én az itt élő embereket fogom képviselni. Engem nem fog kötni a frakciófegyelem. Én mindig úgy fogok szavazni és eljárni, ahogy az itt élő emberek érdeke kívánja.

Ha a körbe nézünk a választókerületben ezeket a közlekedési ügyeket látjuk: Budakeszi buszsáv, pátyi autópálya lehajtó, M100-as, 10-es főút és az M10-es út kérdése. Ezek közül melyik a legfontosabb?

Ezek mind fontosak, de ezek többsége már legalább 15 éves történt. A pátyi lehajtó kapcsán, nemrég direkt átnéztem Csenger-Zalán Zsolt tevékenységét, az elmúlt évekből, már 2017-ben megígérte. Az M100-at Orbán Viktor ígérte meg 2012-ben, amikor a Suzuki gyárat megnyitották. Az M10-esre azt mondták, hogy 2052-ben akarják megépíteni, amit nem hagyhatunk, mert ha az M100-as előbb épül meg, az általam ismert tanulmány szerint 50 százalékos forgalomnövekedésre lehet számítani a 10-es úton, ami borzalom, teljes tragédia az ott élőknek. Az elfogadhatatlan.

Beszélgetünk

Fotó: Malatinszky Dávid

Budakeszi buszsáv?

Nézze, én 2006-ban a Fő utcán laktam Budakeszin, a mostani Polgármesteri Hivatal mellett. Reggel nyolcra jártam be dolgozni a KSH-ba, minden reggel az volt a sportom, hogy lefutottam, lekocogtam a dugóban araszoló buszokat. Most tényleg azt érzem, hogy volt egy felhajtó ereje a kampánynak, bízzunk benne, nem csak ígéret marad az ígéret, de a közösség bevonását következetesen meg kell valósítani. Gondoskodni fogok arról, hogy meg is legyen rá a pénz, mert itt is az a helyzet, hogy nagy mértékben uniós pénzekről beszélünk. Az uniós pénzek kapcsán a Fidesz olyan helyzetbe sodorta az országot, amelyben nem érkeznek ezek a pénzek, mert a kormány nem hoz semmilyen korrupcióellenes intézkedést. A legfőbb ügyész, Polt Péter kvázi egy kormánytag. Az Európai Unióból már idén megérkezhetett volna a fejlesztési pénzek 13 százaléka, ez nagyjából 400 milliárd forint körüli összeg. Ez helyett kínai hiteleket vesz fel a kormány, keményen eladósítják még az unokáinkat is. Én egy olyan politikai családnak a jelöltje vagyok, amely olyan antikorrupciós intézkedéseket fog hozni Magyarországon, hogy ne legyen gátja annak, hogy az uniós pénzek időben megérkezzenek, és helyben, átlátható pályázati rendszerben, ide a választókerületembe is megérkezzenek.

Elég nagy a Pest 2-es választókerület. Budaörstől, Zsámbékon keresztül Piliscsabáig ér. Mire számít, hol lesz nagy küzdelem, hol fog eldőlni a választás?

Mindenhol. Nem egy településen fog eldőlni, hanem mindenhol a körzetben. A legutóbbi, 2018-as választáson mindössze 294 szavazattal maradtam alul. A nagyobb településeken nagyobb volt a népszerűségem. Most a kisebb településeken utcáról-utcára járok és kopogtatok. Próbálom bejárni a választókerületet, mert máshogy nem jutok el az emberekhez. Jelenleg olyan propagandamédia működik, amiben direktben hazudoznak rólam, vagy kontextusából kiragadott részeket mutatnak és olyan képet állítanak be rólam, amilyen soha nem voltam. Akkor sok olyan szavazatot kaptam, hogy listán ugyan a Fideszre szavaztak, de egyéniben rám, mert Csenger-Zalán Zsoltot nem tartották elég aktívnak.

Azért biztosan tudja, hogy melyik településeken kell erősebben kampányolnia.

Azt megfigyeltük, hogy nagyon sok munkám van, Piliscsabán, Pilisjászfalun, Perbálon, Tinnyén, Tökön és Zsámbékon. Perbálon, ahol nemrég kopogtattam, mondták, hogy milyen jó, hogy jött, eddig alig hallottunk önről. Ennek is a kormány propagandagépezete az oka. Ezért is járom az utcákat és kopogtatok házról-házra. Nagyon szem előtt vannak az emberek, sokszor azzal is kockázatot vállalnak, ha szóba állnak egy ellenzéki képviselővel. Én tényleg azt szeretném közvetíteni, hogy nincs kockázat. Szerintem az a kockázat, ha a Fidesz marad hatalmon. Ez egy piszkosul nagy kockázat, azt nem szabad hagyni és azt sem, hogy valakit azért szóljon meg a falu, mert szóba áll velem. Volt olyan hely, ahol leengedték a redőnyt, amikor mentem, sőt rám küldték a körzeti megbízottat, aki megkérdezte mit csinálok ott? Mondtam, országgyűlési képviselő vagyok, egyelőre még lehet kopogtatni. Szóval vannak nehézségek.

Fotó: Malatinszky Dávid

Az agglomeráció folyamatosan nő, egyre több településen már lakópark-stopot rendeltek el és megállítanák a lakosságszám gyarapodását. Ugyan nem az ön körzetéhez tartozik, de Pilisvörösvár polgármestere nemrég azt nyilatkozta portálunknak, hogy ne menjen hozzájuk senki, mert nincs több hely. Külterületeken szabálytalanul építkeznek, utána pedig buszmegállókat, infrastruktúrát kérnek, de erre nincs pénze a településnek.

Az önkormányzatoknak vissza kell adni a jogosítványokat és a pénzeket. Én nyáron konzultációt indítottam ebben a témakörben és alá is írták, hogy ne nőjön a lakosságszám és álljunk meg. Én egyértelműen azon vagyok, hogy a zöldfelületek rovására nem növekedhet az agglomeráció, ez nem fenntartható. Nem az elköltözők helyére költözőkkel van a probléma, hanem arról amikor felparcelláznak egy dombot, aztán még feljebb a hegyen is felparcellázzák és eltűnik az erdő. Nagyon fontos, hogy az önkormányzatokat újra döntési helyzetbe hozzuk. Ehhez kell jogkör, kell pénz, a Fidesz mind a kettőt elvitte. Nem is értem, hogy polgármesterek, önkormányzati képviselők, hogy gondolják ezt, miért éri meg nekik a Fidesszel kooperálni. Értem, hogy arról van szó, hogy a fideszes jelölt egy ilyen kijáró ember, aki várúrként dolgozik, aki a központban kijárja, hogy legyen pénz és lehozza és akkor a polgármesterek hálálkodva nagyon szépen megköszönik. Köszönjük az államtitkár úrnak, asszonynak, ezt lehetővé tette. Ez maga a feudalizmus. Az adófizetők azok, akik ezt az egészet összeadják, ezt a rengeteg pénzt. A másik pedig, hogy én nem egy pártnak vagyok a kihelyezett helytartója, hanem én embereket szeretnék képviselni. Ez a klasszikus képviselői feladat. Azt látom, hogy a jogkörök kormányhivatalokhoz kerülésével kiskorúsítják a polgármestereket. Nagyon sokszor azt mondja a polgármester, hogy átérzem a problémádat, de nem tudok segíteni, mert ott fent ez a döntés született. A fönt az a kormányhivatal és a Fidesz. Ezt is szeretném hangsúlyozni, hogy azért is kell visszaadni a jogokat, a helyi képviselőknek és a polgármestereknek, hogy igazán számonkérhetők legyenek.

Ön sok helyi ügyben megfogalmazza a véleményét. Ilyen Nagykovácsiban a cserkészek kastélya, Biatorbágyon a focipálya építése, Pátyon a Körtés lakópark fejlesztése, de talán a legismertebb a zsámbéki szemétlerakó ügye. Röviden beszámolna mindegyikről?

Zsámbékon jelentős fordulat történt. Röviden arról van szó, hogy a helyi hulladéklerakó üzemeltetője rekultivációra kapott engedélyt, mégis naponta 20-30 kamionnyi kommunális hulladékot raktak le. A munkatársaimat és engem is folyamatosan inzultusok értek, amikor a környéken nyomoztunk. Feljelentést tettem, összeférhetetlenség miatt Érdre került az ügy, friss fejlemény, hogy az ügyben hivatali vesztegetés bűntett gyanúja, valamint Tarnai Richárd Pest Megyei Kormánymegbízott vonatkozásában felmerülő hivatali vesztegetés elfogadása bűntett gyanúja miatt nyomoznak.

Nagykovácsiban a cserkészkastély ügyében a lakosság érdekei sérültek, egyszerűen kihagyták őket a folyamatból. Egy ilyen esetben helyi népszavazás kell – hozzáteszem, álláspontom szerint a helyi népszavazásoknak vissza kell állítani a régi rendszerét, hogy az mindenképpen érvényes legyen és érezze magán az állampolgár a felelősséget. 

Biatorbágyon tulajdonképpen elvégeztem a rendőrség helyett a nyomozást és rájöttem, hogyan választották ketté a focipálya építését és a tereprendezést. Nagyon fontos, hogy én a tömegsportnak iszonyatosan sok támogatást adnék Magyarországon, mert szerintem az egy nagyon megtérülő befektetés, viszont a jogszabályokat be kell tartani. Biatorbágyon ez nem történt meg.

Pátyon közmeghallgatás nélkül döntöttek arról, hogy a bővítik a Körtésnek nevezett lakóterületet és nagyjából 3 ezer új lakó költözhet úgy Pátyra, hogy a faluban már most sincs megfelelő infrastruktúra. Kikértem például a szennyvíztisztító kapacitását, hogy hány emberre elég, már most a működési határán van. A bölcsőde, óvoda, a jelenlegi utak nem bírnak el egy ilyenfajta népességszám növekedést.

Milyen lenne az ideális agglomeráció?

Minden polgármesternek és országgyűlési képviselőnek együtt kellene gondolkodnia a közös vízió kialakításán. Pilisszentivánon nemrég arról tájékozatott a polgármester, hogy ők helyben eldöntötték, ők sem nem akarnak tovább növekedni. És ez fantasztikus, hogy van egy helyi akarat! Van mihez tartani magát a polgármesternek. Szerintem mindenhol ez kell. Fontos, hogy minden településen legyen olyan közösségépítés, amely vízióalkotással és az odavezető úttal foglalkozik. Én annak a pártján vagyok, hogy mindig a helyiek bevonásával kell dönteni, vagyis semmit rólunk, nélkülünk!

Az országgyűlési képviselő-jelöltekkel folytatjuk az interjúsorozatunkat. A BudaPestkörnyéke.hu hírportál szerkesztőségében hiszünk abban, hogy mi választópolgárok csak akkor tudunk jó döntést hozni 2022 tavaszán az országgyűlési választáson, ha minél jobban megismerjük azokat az embereket, akik azt szeretnék, hogy rájuk bízzuk a közös (adófizetői) pénzünket és dolgaink képviseletét. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Az interjút Jana Gabriella és Pálmai L. Ákos készítette, ha kíváncsi vagy rájuk, kattints ide.

Legutóbbi interjúk, ezek is érdekelhetnek:

Kiemelt kép: Szél Bernadett, országgyűlési képviselő – Fotó: Malatinszky Dávid