Eleinte minden jól ment. A nagykovácsi kastélyparkban a Cserkészszövetség egy turistaszállót, úgynevezett matracszállást akart csinálni. Egyeztettek a polgármesterrel, nem volt gond. Eltelt egy év és a cserkészek a kormányhivatalhoz a polgármester tudta nélkül egy valóságos szállodakomplexum terveit nyújtották be engedélyezésre. A cserkészek szerint az önkormányzat mindenről tudott, hiszen a főépítésszel folyamatosan egyeztettek.

Derült égből villámcsapás

„Áprilisban derült égből villámcsapásként, a hivatali kapun keresztül értesültünk arról, hogy a Cserkészszövetség a Pest Megyei Kormányhivatalhoz nyújtott be dokumentációt jóváhagyásra” – írják a BudaPestkörnyéke.hu hírportálnak küldött közleményben. Kiszelné Mohos Katalin, Nagykovácsi polgármestere. Tették ezt úgy, hogy a tervezett létesítmények és azok elhelyezkedése nem felel meg a helyi építési szabályzat előírásainak, a hatályos településrendezési eszközökkel nincs összhangban. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Matracszállásból rendezvényközpont

A polgármester a Telexnek elmondta, 2020 januárjában a Cserkészszövetség úgynevezett matracszállás, vagyis egy egyszerű turistaszálló megvalósítására kért engedélyt, és 2021. áprilisra ebből lett a kormányhivatalhoz benyújtott grandiózus beruházás: két szállodaépület, outdoor rendezvényközpont, 15 szolgálati lakás, utak, hidak, parkolók, különböző kiszolgáló épületek, raktárak. Az önkormányzat hivatalos tájékoztatást nem kapott arról, hogyan jutottak el a cserkészek a matracszállástól a jelenlegi tervekig.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Ez lenne a kastélyparkban

Forrás: osszekovacsolo.hu

Közlekedési problémákat okozhat

Az önkormányzat szerint a beruházás komoly hatással van a közlekedési viszonyokra. A tervezés nem vizsgálja a Budapest irányából várható behajtó forgalom visszaduzzasztó hatását, az esetleges lefordulósávok kialakításának szükségességét. Nem érezzük kellően alátámasztottnak a parkolási adatokat sem, tette hozzá Kiszelné Mohos Katalin. Az is aggódást kelt az önkormányzatban, hogy a helyi természeti védelem alatt álló kastélyparkban az építkezések miatt körülbelül 270 fát vágnának ki, mindösszesen 6000 cm pótlandó törzsátmérővel, ami kb. 1000 pótlási egyedet jelent.

Élnünk kell

Az együttműködés magasiskolájára lesz szükség Nagykovácsiban – mondta Kiszelné Mohos Katalin Nagykovácsi polgármestere: Szerinte bármilyen beruházáshoz csak abban az esetben tud polgármesterként hozzájárulni, ha figyelembe veszik a helyi természetvédelmi oltalom alá helyezett területekre vonatkozó előírásokat. Az együttműködési szándékom konstruktív, de határozott. Nekünk Nagykovácsi az életterünk, közlekednünk kell, parkolnunk kell, boldogulnunk kell – egyszóval élnünk kell. – áll a BudaPestkörnyéke.hu szerkesztőségének küldött közleményben.

A kastély és a köré tervezett épületek

Forrás: osszekovacsolo.hu

Lepattant épületeket kaptak a cserkészek

A Magyar Cserkészszövetség 2013-ban kapta meg a Nagykovácsi Kastélypark Komplexumot, a birtokba adás 2014. március 8-án történt meg, ekkor a terület már évek óta nagyrészt használaton kívül volt, az épületek és a park állaga erősen leromlott akkorra.

Orbán Viktor adta át

A komplexum fejlesztésére egy kormányhatározattal 2,5 milliárd forintot ítéltek meg, ezen felül egy Európai Uniós pályázaton 30 millió forintot nyert el a Magyar Cserkészszövetség az oktatási épület energetikai fejlesztésére. A Magyar Cserkészszövetség első pillanattól fogva olyan funkciót keresett a területnek, amely méltó módon tudja a Teleki–Tisza-kastélyt visszaemelni az ország és a település szerkezetébe. A szépen felújított kastélyt 2018-ban Orbán Viktor adta át.

Sokba kerül az üzemeltetés

Szórád Előd, a Cserkészingatlanok Nonprofit Kft. ügyvezetője, a Lechner Ödön Ingatlanfejlesztési projekt vezetője szerint a Kastélypark üzemeltetése sokba kerül, ezért ki kellett találniuk valamit, hogy a működtetés fenntartható legyen. Számítások készültek rá, és egy kisebb szálloda bevételéből el tudnák tartani a létesítményt úgy, hogy annak a közösségi célú funkcióit is felfejlesztenék.

Mindenről tudnia kellett a főépítésznek

Az ügyvezető nem érti az önkormányzatot, mert szerinte a járvány alatt is volt egyeztetés, a főépítészen keresztül – akinek pontosan ismernie kellett a hotel, illetve a tervezési program méreteit – folyamatosan tájékoztatták a testületet. A mostani beruházás Szórád szerint pontosan ugyanaz, mint amit a képviselők számára 2020-ban prezentáltak. Akkor szóban támogatták a képviselők, kérdés-észrevétel nem érkezett.

Összerántotta az ügy a helyieket

Nagykovácsiban a szálló ügye összekovácsolta a civil szervezeteket és az önkormányzatot: a napokban stratégiai együttműködést írtak alá. Kiszelné Mohos Katalin szerint a helyi lakosság és az önkormányzat nem kerülhető meg ebben a kérdésben, „súlyos demokráciadeficit lenne, ha ez megtörténne” – mondta.

Kiemelt kép: A nagykovácsi kastélyparkba tervezett épület – Forrás: osszekovacsolo.hu