Magyarország leggazdagabb járása a Budakeszi járás, 12 településen nagyjából 130 ezer ember otthona. Ebben a kistérségben a legmagasabb az egy lakosra jutó jövedelem és az egy adófizetőre, vagyis dolgozóra jutó elkölthető pénzösszeg Magyarországon. Sokan felteszik a kérdést, hogy egy ilyen gazdag járás mit kínál az ott élőknek és hogyan lettek ilyen jómódúak? Agglomerációs toplista-sorozatunk első részében erről kérdeztük a Budakeszi járás székhelyének, Budakeszinek a polgármesterét, Győri Ottiliát.

Budakeszi győzött

A Budakeszi Járás az ország egyik legfiatalabb járása, hiszen 2013 előtt nem létezett. Miután újra szervezték az ország közigazgatását létrejött ez a járás is, de nem volt akkor még egyértelmű, hogy Budakeszi vagy Budaörsi járás lesz-e a neve, hiszen mindkét település nagyon szerette volna, megszerezni a járási központ címet, végül Budakeszi győzött. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Éles csata

Győri Ottilia a BudaPestkörnyéke.hu hírportálnak elmonda, hogy a járási központ rangért éles csata dúlt Budaörs és Budakeszi között. Budaörs népesebb és gazdagabb település, ugyanakkor Budakeszi területileg központibb helyzetben van a kistérségen belül. Budakeszi közigazgatási súlyának erősítése, és a település fejlesztése szempontjából is előnyös döntés született. A polgármester ugyanakkor nem titkolja, komoly lobbitevékenysége volt abban, hogy Budakeszi lett a járás központi települése.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Győri Ottilia, Budakeszi polgármestere

Forrás: Facebook/Győri Ottilia

12 település

A Budakeszi járáshoz 12 település tartozik: Biatorbágy, Budajenő, Budakeszi, Budaörs, Herceghalom,Nagykovácsi, Páty, Perbál, Remeteszőlős, Telki, Tök, Zsámbék. Ezek közül 4 város: Budakeszi, Biatorbágy, Budaörs és Zsámbék.

Legtöbb pénz

Ebben a járásban két olyan település is van, ahol a 2020-as adatok szerint az országban a legmagasabb a vásárlóerő, vagyis az adózás után itt van személyenként a legtöbb pénz az emberek pénztárcájában. A Gfk piackutató intézet szerint Budaörs és Nagykovácsi ilyen, vagyis a Budakeszi járásban két olyan település van, ahol a legjómódúbbak élnek, így tehát érthető a járás előkelő pozíciója.

Sokan választják otthonuknak

Több ipari park, rengeteg jól működő vállalkozás működik ebben a kistérségben, a népessége pedig folyamatosan nő. Míg 2013-ban alig 83 ezren éltek a Budakeszi járásban, ma már 130 ezren laknak itt, vagyis egyre többen választják otthonuknak ezt a járást.

Jó szolgáltatások

A járási székhely polgármestere, Győri Ottilia szerint az ideköltözők számára roppant fontos a települések által nyújtott szolgáltatások minősége és azok könnyű elérhetősége. A polgármester portálunknak elmondta, több új iskola, óvoda, egészségügyi intézmény, sportlétesítmény épül most is a járásban.

Komfortos élet

Mint fogalmazott: Gyakorlatilag Budapestre bejárás nélkül is sokminden könnyen elintézhető. A fontos szolgáltatások: a bevásárlás, oktatás, sport és kikapcsolódás könnyen elérhető. Mint fogalmazott: A járás polgármesterei sokat dolgoznak azon, hogy az itt élők tényleg komfortosan érezzék magukat a településükön.

Ráugranak a pályázatokra

Győri Ottilia hozzátette: „Magyarországon a legjómódúbb járásnak lenni azt is jelenti, hogy nekünk polgármestereknek folyamatosan rugalmasan és kreatívan kell végeznünk a munkánkat. Minden pályázaton indulunk és igyekszünk elnyerni a pályázati támogatást. Ehhez gyakran a települések együttműködésére is szükség van, és valóban, folyamatosan azon jár az eszünk, mivel, hogyan lehet a mi településünk még jobb” – mondta Győri Ottilia.

Vonzzák egymást a jómódúak

A gazdag települések általában egyre gazdagabbak lesznek, hiszen a jómódú emberek beköltözésével divatosabb, keresettebb lesz egy település, ez pedig felhajtja az ingatlanárakat, amelyeket eleve csak a gazdagabbak engedhetnek meg maguknak, vagyis újabb jómódú emberek érkeznek, akik tovább erősítik a statisztikát.

Gazdasági motor

Budakeszi polgármestere ezzel kapcsolatban kifejtette, ahhoz, hogy beinduljon egy településen a fejlődés, el kell indítani azt valahogy. Szerinte ehhez területileg szerencsésnek kell lenni, hiszen pl. Kelet-Magyarországon sokkal nehezebb felkerülni a „gazdag települések” listájára, mint itt Budapest mellett, amely tulajdonképpen az ország gazdasági motorja.

Döntő tényező

Győri Ottilia azt is elmondta, hogy a területi elhelyezkedés mellett a szolgáltatások színvonala a döntő tényező. „Ki ne szeretne egy kényelmes, jó életminőségű településen lakni, ahol számos rekreációs tevékenység is adott? Mi ezt kínáljuk az itt élőknek. Ahhoz, tehát, hogy egy település, egy kistérség jó pozícióba legyen bármilyen gazdasági rangsorban elégedett emberek kellenek, akik oda akarnak költözni” – mondta a polgármester, majd így folytatta:

Nőnek a lakosság elvárásai

„Mindig van persze hová fejlődni és nem elégedhetünk meg, hiszen a lakossági elvárások is nőnek. Nekünk polgármestereknek fontos azonnal megismerni az itt élők igényeit és gyorsan lépni”.

Érkezik a Lidl

Győri Ottilia hozzátette: „Budakeszin például sokan szerettek volna Lidl áruházat, ez az igény összetalálkozott a Lidl terjeszkedési terveivel is, így várhatóan már idén karácsony előtt megnyílik a legújabb áruházuk itt Budakeszin. Ezzel párhuzamosan a Lidl-környékének fejlesztése is megtörténik, segíteni fogjuk például az autósokat, hogy csökkentsük majd az új áruház körüli zsúfoltságot.”

Épül a Lidl Budakeszin

Fotó: BPK

Új bringaút

A polgármester azt is elmondta a portálunknak, hogy nemsokára átadják a Budakeszi-Budaörs közti bicikliút első szakaszát Budakeszi és a Farkashegyi repülőtér között, amely később tovább épül és becsatlakozik majd Budapest-Balaton kerékpárútba Biatorbágy környékén.

Új elkerülőút és buszsávok

Győri Ottilia azt is elmondta, hogy a Zsámbéki-medence lakóinak jó hír, hogy nemsokára elkezdődik a terület közlekedésének az átalakítása, amely új buszsávokat is jelent a Budakeszi úton és a Telki vagy Páty felől érkezők egy új úton, Budaörs irányába könnyen kikerülhetik majd Budakeszit, ezzel csökken a településen a forgalom, az autósok pedig gyorsabban célba érhetnek.

Jó együttműködés

A Budakeszi járás polgármesterei között kormánypártiak és ellenzékiek is vannak, mégis normális köztük a viszony. Egyiknek sem esik nehezére felhívni a másikat, jól együttműködnek a járás települései. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Győri Ottilia, Budakeszi polgármestere