Budapest környékének 5. leggazdagabb területe a Pilisvörösvári járás, az országos rangsorban pedig a 10. legjómódúbb vidék. Az egy lakosra jutó nettó éves jövedelem itt majdnem 1,6 millió forint. 9 település tartozik ide, a lakossága nagyjából 70 ezer fő. A járási székhely, Pilisvörösvár polgármesterét Fetter Ádámot kérdeztük a siker titkáról és az előttük álló kihívásokról.

Szorgalmas svábok

Pilisvörösvár térségében sok szorgalmas, dolgozni szerető sváb nemzetiségű, sváb származású ember él. Az, hogy ilyen jó helyezést ért el a térség az egy főre jutó nettó átlagkereset ranglistáján, főleg nekik köszönhető – mondta a BudaPestkörnyéke.huhírportálnak Fetter Ádám polgármester. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Csodálatos Pilis-hegység

A térség sikerének a másik titka a polgármester szerint az a természeti táj, amely körbeveszi az itteni településeket. A Pilis-hegység csodálatos közege sok olyan jómódú, jólszituált embert vonzott ide, akiknek a keresete magas, így a statisztikai adatokat jelentősen felfelé korrigálják.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Sokan költöztek ki Pilisvörösvárra

A fővárosból kiköltözők közül sokan az első helyezett Budakeszi irányába, mások a gazdaglistán második helyezést elért Dunakeszi környékére költöztek és bizony sokan választották maguknak otthonul a Pilis-hegység településeit a Pilisvörösvári járásban – tette hozzá a polgármester.

Szorosabb összefogás is lehetne

Fetter Ádám nem titkolja, hogy a járásban sokkal szorosabb is lehetne a szomszédos polgármesterekkel az összefogás, de a járványhelyzet megnehezítette a választások óta a találkozási lehetőségeket, maga részéről igyekszik ezt az összefogást erősíteni. Jó példaként említette a 10-es főút pilisvörösvári szakaszának kopórétegcseréjét, amely jelentős közlekedési kihívást jelentett, ennek kommunikációjában, a polgárőrségek bevonásával a környező polgármesterek is segítettek, erősítették a lakosság tájékoztatását saját felületeiken is.

Pilisvörösvár megtelt

Pilisvörösvár polgármestere azt is elmondta, hogy a város gyakorlatilag megtelt, nem akar több új lakót a városba hívni, mert nincs hová. „Kevés az új telkek száma, nincs folyamatban parcellázás, telített a közlekedési hálózat, különösen a 10-es út.” – mondta. Hozzátette: a 10-esen alig lehet közlekedni, csak az M10-es gyorsforgalmi út megépítése jelenthet megoldást, ennek építése kormányzati hatáskör, de ő mindent megtesz annak érdekében, hogy elősegítse ezt a beruházást.

10-es út Pilisvörösváron

Fotó: BudaPestkörnyéke.hu

Nem kellenek új lakóparkok

A kiköltözés az agglomerációs települések többségén komoly probléma. Egyes településeken már bejelentették, hogy nem akarnak új lakóparkokat építeni, de a Pilisvörösvárhoz közeli Szentendre polgármestere is elmondta, hogy lassítani kell a város lélekszámának növekedésén.

Illegális lakóingatlanok

Az agresszív kiköltözőkről Fetter Ádám azt mondta „Komoly problémát jelent, a nem lakóövezeti, hanem zárt kertes területekre kiköltőzők számának gyors növekedése. Ezek a területek belterületi életvitelre alkalmatlanok, sok lakóingatlan illegálisan épült, a hozzá szükséges infrastruktúrával nem rendelkeznek. Hosszú távon, de már a jelenben is érzékelhető az intézményi háttér terhelése is, mivel ez országosan jelentkező probléma, ezért azt gondolom nem lehet elmenni ennek kezelése mellet sem.” 

Nincs elegendő hely

A polgármester azt is elmondta, hogy Pilisvörösváron korlátozott az ipari célra felhasználható területek nagysága, hiszen nincs elegendő hely, így az iparűzési adóbevételek is korlátozottak, ezért erősen kézben tartja a település költségvetését, hogy minél több fejlesztésre jusson pénz – mondta a polgármester.

Magabiztos polgármester

Arra a kérdésünkre, hogy mire a legbüszkébb, Fetter Ádám elmondta, hogy egy olyan csapattal tudta megnyerni a választásokat, akikre éjjel-nappal támaszkodhat, ez pedig nagy magabiztosságot nyújt neki, így több évtizedes távlatokban is tud döntéseket hozni, és arra büszke még a polgármester, hogy Pilisvörösvár jelenleg soha nem látott ütemben fejlődik, sorra indulnak a beruházások, fejlesztések és bízik abban, hogy dinamikus fejlődéssel párhuzamosan egy összetartó, támogató közösséget is fel tudnak építeni– tette hozzá a polgármester. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Fetter Ádám, Pilisvörösvár polgármestere – Forrás: Facebook/Fetter Ádám