Szentendre megtelt, elég volt a lakóparkokból. Úgy tűnik betartja egyik fontos választási ígéretét a szentendrei polgármester. Fülöp Zsolt bejelentette, hogy a település egyes területein változtatási tilalmat rendel el az önkormányzat. A helyeiknek elegük van a hegyén-hátán épülő társasházakból és lakóparkokból. Az önkormányzatoknak azonban kevés eszközük van arra, hogy megállítsák a nyereségérdekelt ingatlanbefektetőket.

Ingatlanfejlesztői nyomás

Az építőipar fellendítése érdekében hozott kormányzati döntések tovább gerjesztik a Szentendrére nehezedő ingatlanfejlesztői nyomást, amit az országos építésügyi jogszabályok maximálisan kiszolgálnak. Ezért Szentendrén sok helyen folynak építkezések, több helyen lakóparképítést terveznek. Ugyanakkor a város infrastruktúrája már a jelenlegi lélekszámot sem tudja megfelelő színvonalon kiszolgálni – írják a város hivatalos oldalán. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Gyors növekedés

Hosszú évek óta fennálló probléma, hogy Szentendre lélekszámának gyors növekedésével nem tartott lépést az infrastruktúra fejlesztése, a közművek, az úthálózat korszerűsítése, a gyermekintézmények bővítése. A helyi vízművek kijelentette, hogy a város jelenlegi víz- és csatornahálózatával nem tudnak biztonságosan ekkora lélekszámot kiszolgálni, amit a gyakori csőtörések, meghibásodások is bizonyítanak.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Nem sok eszköze van a településeknek

A települési önkormányzatoknak gyakorlatilag nincs lehetőségük, jogi eszközük arra, hogy tudatos várostervezői munkát folytassanak, szabályozzák a lélekszám növekedésének ütemét. Ebben közrejátszik az a jogszabályi környezet és bírói gyakorlat is, ami lehetővé teszi, hogy bármilyen funkciójú épületbe be lehet jelentkezni állandó lakóként, így Szentendrén is sokan élnek életvitelszerűen üdülőépületnek, vagy gazdasági épületnek minősülő házakban.

Két lakásból négy lesz

Tovább rontja a helyzetet az is, hogy az utóbbi években született, építésügyi és az ehhez kapcsolódó országos jogszabályok számos ponton nincsenek összhangban és így kijátszhatóak. Ennek következtében az is megtörténhet, hogy a használatbavételi engedély megadásakor két lakásra adják ki az engedélyt, majd az épület némi átalakításával és a társasház-alapítással végül négy lakást értékesítenek.

Visszafordíthatatlan helyzet

A társasház-alapításra vonatkozó jogszabályok ugyanis nem írják elő az építésügyi hatósági engedélyek figyelembevételét. Az ilyen esetek visszafordíthatatlan helyzeteket állítanak elő, a jogsértés orvoslása szinte lehetetlen, az önkormányzatnak nincs is rá eszköze, csak az építéshatóságnak lenne.

Egyszerű bejelentés

Az sem könnyíti meg a helyzetet, hogy tavaly decembertől már nem csak 300 négyzetméter alatti lakóházak építhetőek egyszerű bejelentéssel, hanem akár 1000 négyzetméter és 6 lakás nagyságig társasházak is. Így ezen építkezések során figyelmen kívül hagyható Szentendre Építési Szabályzatának számos előírása.

Kikerülhető a polgármester

Az építési engedélyek előtt a polgármester által kiadandó településképi vélemény korábban vétót jelentett: vagyis, ha a polgármester nemlegesen döntött, nem lehetett kiadni az építési engedélyt. Idéntől az építéshatóságnak már nem kötelező figyelembe vennie a nemleges településképi véleményt, sőt, akár ennek ellenére kiadhatják az építési engedélyt, mint ahogy az elmúlt néhány hónapban már több példa is volt rá – írják a város oldalán megjelent közleményben.

Csak egy autó

A gépkocsitárolókra vonatkozó jogszabály idei módosítása szerint a helyi építési szabályzat lakás és üdülő építése esetén egynél több gépkocsi elhelyezésénél többre nem kötelezheti az építtetőt, holott az agglomerációban egy háztartásban átlagosan két autót használnak.

Dupla annyi építkezés

A koronavírus-járvány nem csillapította az építési kedvet Szentendrén. Mivel a kormányhivatalhoz kerültek az építéshatósági jogkörök, így az önkormányzatnak nincsenek pontos adatai a tervezett, engedéllyel rendelkező, folyamatban lévő építkezések számáról. Csak következtetni lehet egyes adatokból, hogy az építkezési kedv nagy valószínűséggel nem hagyott alább. A főépítészi kabinet tavaly 580 ügyet intézett, idén május végén már 509 egyeztetésen, ügyintézésen vannak túl.

A befektetők érdekei

„Az építésügyi jogszabályok változása elsősorban az ingatlanbefektetők érdekeit érvényesíti, és a törvényhozók nem vesznek tudomást arról, hogy ezekkel milyen folyamatokat indítanak el, hogy döntéseik a települések élhető és fenntartható fejlődését veszélyeztetik” – mondja Fülöp Zsolt Szentendre polgármestere. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Szolgálati közlemény

Tudjuk, hogy sok a reklám itt nálunk és elnézést is kérünk ezért. A BudaPestkörnyéke.hu teljesen független portál. Nem kapunk állami pénzeket és az olvasóktól sem kérünk egy fillért sem. A szerkesztőségünket a reklámbevételekből működtetjük, ebből lesz fizetése az újságíróknak és ebből készülnek a cikkek. Amikor egy hirdetésre kattintasz pár forintot biztosítasz nekünk, így működünk. Köszönjük a türelmed, az érdeklődésed és azért ne feledd: a hirdetések is az olvasóért vannak, hiszen olyasmit akarnak neked mutatni, ami talán neked is érdekes lehet. Ha mégsem így lenne, egyszerűen köszönjük, hogy minket is olvasol.

Kiemelt kép: Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere – BPK-montázs