Ahogy azt elsőként itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon megírtuk, Zsámbékon többé nem akarnak finomkodni a kiköltözőkkel és a társasházak építőivel. Egy új helyi szabályozás szerint az eddigi 700 négyzetméteres telek helyett 2 ezer négyzetméteres telek kell majd ahhoz, hogy két lakást építhessenek egy telekre. Horváth László, Zsámbék polgármestere kijelentette: nem akarnak mindenkinek megfelelni. A térségben élő ellenzéki országgyűlési képviselő, Szél Bernadett pedig elmondta: nagyon káros, ha parttalanul növekszik egy település, mert ekkor gyakran a kiköltözők is becsapva érzik magukat.

A kiköltözés hajtóereje a CSOK

Egymás után telnek meg Budapest környékén a települések kiköltözőkkel. Az ingatlanszakértők szerint a rengeteg építkezés hajtómotorja a kormányzati Családi Otthonteremtési Program, ismertebb nevén a CSOK. A kedvezményes hitelek segítségével sokan találnak új otthonra Budapesten és környékén is. Ez mind szép és jó, de egyre több településen már komolyan kell foglalkozni a sok kiköltöző és az esztelen építkezések okozta problémákkal. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Észbe kapott polgármesterek

A polgármesterek egy része észbe kapott és megpróbálja elejét venni a további építkezéseknek, mert rádöbbentek, hogy nem fenntartható a lakosságszám gyarapodása. A sok új lakó érkezésével megtelnek az bölcsődék, óvodák, iskolák. Új utakat, járdákat, csatornahálózatot kell építeni, ezt viszont nem az új lakók és a lakóparkok építői fizetik meg, hanem az adott település önkormányzatai, vagyis az adófizetők.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Fenntarthatatlan Budapest környékének burjánzása

Vitézy Dávid, a Budapesti Fejlesztési Központ vezérigazgatója azt mondta erről korábban a BudaPestkörnyéke.hu hírportálnak, hogy a zöldmezős lakásépítések során a lakóhelynek a valós költségét nem az fizeti meg, aki csak a házat építi. Előbb-utóbb oda út, oktatási intézmények, közművek kellenek, amit közösen fizetünk. Egész egyszerűen fenntarthatatlan, mind anyagi, mind környezeti értelemben, ahogy a budapesti várostérség burjánzik – nyilatkozta portálunknak Vitézy Dávid. Témába vág: „Budapest és az agglomeráció közlekedésszervezését érdemes lenne egységes alapra helyezni” – állítja Vitézy Dávid, aki azt is elmondta, hogyan rontottuk el az agglomerációt és miként lehetne élhető Budapestet és környékét csinálni

Élhetetlen település

Zsámbék fideszes polgármestere, Horváth László a Blikknek így beszélt a náluk kialakult helyzetről: „Sokasodnak a gazdasági jellegű építkezések, vállalkozók lakóparkokat építenek fel jelentős haszonnal, ugyanakkor a rengeteg lakással élhetetlenné teszik a települést.” – mondta a polgármester, majd így folytatta:

Ingatlanbiznisz

„Azt a vállalkozói igényt nem kívánja a város kielégíteni, ami hirtelen megjelent a kialakult lakóterületen, bosszantva az ott élőket, a sűrűbb beépítéssel. Viszont előkészítés alatt van arra alkalmas területen kislakásépítési program, korábbi Kt. döntés alapján, olyan fejlesztővel, aki a háttérfejlesztések finanszírozásába is beszáll átgondolt tervek mentén, településrendezési szerződést kötve az önkormányzattal. A beállt lakóterületen generációs lakás céljára jellemzően az ottlévőknek kivánt a testület több lakás építésére lehetőséget biztosítani! ” – mondta Horváth László.

Konfliktusok lesznek

Zsámbék polgármestere így folytatta: „Egyfajta mederben lehet tartani a fejlődés ütemét. Amúgy az sem kizárt, hogy egyes helyeken ragaszkodunk a kertvárosi jellemzők kialakításhoz, máshol nagyobb arányban is beépíthető lesz a telek. Nyilván akadnak, akiknek érdekeit sértik a korlátozások, ezt nem lehet konfliktusok nélkül megvalósítani. Ám úgy látjuk, a lakosság többsége támogatja a tervet.”

Az egyik nem válaszolt, a másik igen

A zsámbéki önkormányzat szokatlanul kemény döntéséről, az építkezések szabályozásáról, a kiköltözés lelassításáról megkérdeztük a térség kormánypárti országgyűlési képviselőjét, Zsámbék egykori polgármesterét, Csenger-Zalán Zsoltot is, de nem reagált a megkeresésünkre. A térségben élő országgyűlési képviselő, az ellenzéki oldalon álló Szél Bernadett, viszont válaszolt a BudaPestkörnyéke.hu hírportál kérdéseire.

Rossz a lakóknak

Szél Bernadett elmondta: Minden szempontból nagyon káros, ha parttalanul növekszik egy település: rossz az ott lakóknak, rossz a környezetnek, és középtávon teljesen ellehetetlenítheti a város vagy község gazdálkodását, mert nem lehet lépést tartani a sehová be nem kalkulált járulékos költségekkel, infrastruktúra-fejlesztésekkel.” – mondta.

A budai agglomeráció megtelt

A következő választásokon a térségben induló országgyűlési képviselő, Szél Bernadett azt is elmondta, hogy a programalkotó találkozóikon, az ún. „Tea és politika” fórumokon mindig fölmerül ez a probléma a lakosság részéről. „Sokan gondoljuk úgy, hogy a budai agglomeráció megtelt az itt élők szerint. Ezért is indítottam el nemrég egy petíciót is, amelyben többek közt a kellő infrastrukturális előkészítettség nélküli lakóövezet-bővítések leállítását és a zöldfelületek védelmét lehet támogatni. Azt látom, hogy ezzel szinte mindenkit megszólítunk Pest2-ben, gyűlnek is rá az aláírások.” – jegyezte meg Szél Bernadett.

Szél Bernadett

Fotó: Malatinszky Dávid

A kiköltözők is becsapva érzik magukat

A politikus hozzátette: „Legtöbbször a kiköltözők is átverve érzik magukat, mert nem azt kapják, amit nekik ígértek, az ott lakók pedig elszenvedik az erőltetett beköltözés hatásait, ami társadalmi feszültségekhez vezet. Tehát összegezve: közös érdekünk, hogy gátat szabjunk a tömeges beépítéseknek, és a pultjainknál ehhez is gyűjtjük az aláírásokat.” – mondta a BudaPestkörnyéke.hu hírportálnak Szél Bernadett.

További lakóparkok épülhetnek

Az országgyűlési képviselőjelölt szerint a Zsámbék melletti Pátyon a befektetők hatalmas területeket vásároltak fel a falu körül. Mint fogalmazott: „Egy részük sajnos már beépült, de a többszörösét tervezik. A Körtés-2 projekt infrastrukturális katasztrófa lenne a községnek, hiszen már most is szűk a szennyvíztároló kapacitása, a fejlesztés árát pedig a jövő generációk fizetik meg. Biatorbágyon, a Szarvasugrás és a nyugati lakóövezet bővítése kapcsán hasonló a helyzet, csak még nagyobb léptékben.” – tette hozzá a politikus. Ide kapcsolódik: “Volt olyan hely, ahol rám küldték a körzeti megbízottat” – mondja Szél Bernadett, az ellenzéki összefogás országgyűlési képviselő-jelöltje a Pest megye 2-es körzetben

Megnehezítené a lakóparkok építését a fideszes polgármester

Zsámbékon a fideszes polgármester, Horváth László megtette az első lépést. A saját lehetőségeit felhasználva megnehezítené a lakóparkok és az esztelen társasház építéseket, ezzel visszafogná a település lakosságszámának gyors növekedését. A polgármester egyértelművé tette: A lakosság növekedésével olyan intézményi igények alakulnak ki, amelyeket nem tudnak és nem is akarnak kielégíteni. Hozzátette: „Nyilván akadnak, akiknek érdekeit sértik a korlátozások, ezt nem lehet konfliktusok nélkül megvalósítani.” – fogalmazott Zsámbék polgármestere. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Horváth László, Zsámbék polgármestere – BPK-montázs, a polgármester képének forrása: Youtube/BKT