Újabb II. világháborús bomba került elő a fővárosban. Egy angyalföli építkezésen bukkantak a robbanótestre. Sok száz embernek kell kedden délelőtt elhagyni az otthonát.

Lakosságvédelmi intézkedés

Tűzszerészeti munkálatok miatt lakosságvédelmi intézkedés van Angyalföldön cikkünk megjelenésekor. A 13. kerületben, a Kartács utca 27. szám alatti építkezésen II. világháborús robbanótestet találtak, ezért a tűzszerészeti munkálatok idejére lakosságvédelmi intézkedés és forgalmirend-változás lépett életbe. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Teljes kiürítés

A rendőrség kiürítette  június 21-én 7 órától Angyalföldön a Lehel út, Gömb utca, Kartács utca és Róbert Károly körút által határolt területet. Az intézkedés, előre láthatóan körülbelül 12 óráig tart. A Budapesti Rendőr-főkapitányság kéri a lakosság türelmét és együttműködését.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Ezt a területet érinti a kiürítés

Bomba a gyerekszoba alatt

Április végén írtuk meg, hogy több mint 75 évet szunnyadt egy fővárosi, 8. kerületi családi ház gyerekszobájának padlója alatt az a második világháborús bomba, amelyet munkások találtak meg a napokban az épület teljes körű felújítása során.

Sok bombát dobtak le Angyalföldre

Pont egy évvel ezelőtt szintén Angyalföldön volt lakosságvédelmi intézkedés. A kerületben egyre több az építkezés, így egymás után kerülnek elő a földből háborús robbanószerek. A területet egykor sok bombatámadás érte, hiszen a II. Világháború idején a szövetségesek főleg a vasútvonalakat és az ipartelepeket szórták meg bombákkal.

Bombák a Dunában

Tavaly júniusban, a Lánchíd felújításánál két bombát is találtak. A tűzszerészek mindkét robbanóeszközt kiemelték a Dunából, előtte Veresegyházon találtak bombát, azt is a tűzszerészek vitték el hatástalanításra.

Így néz ki egy 75 éve a Dunába került

Forrás: Magyar Honvédség

Ezért van sok bomba Budapesten

Szinte minden hónapban előkerül valahol a fővárosban vagy az agglomerációban egy régi robbanótest. Az Origo korábbi írása szerint a 15. amerikai légi hadsereg 1944. április 3-i budapesti szőnyegbombázásával vette kezdetét az a Magyarország elleni, pusztító légi offenzíva, amely a háború viszontagságaitól addig megkímélt hátországot először szembesítette a háború borzalmaival.

Magyar bomba

A vasúti hálózat, az olaj, valamint a hadiipari üzemek megsemmisítését célzó bombázó hadjárat 1944 júliusában érte el a legintenzívebb szakaszát. Ennek nagy része a fővárost és az agglomerációt érte.

Egy órán belül hatástalanították

Nemrég a Csepelen épülő atlétikai stadion építési területén is találtak bombát. A Kvassay híd közelében előkerült robbanóeszköz egy tonnás volt, embernagyságú bomba lapult évtizedekig a földben. A tűzszerészeknek egy órán belül sikerült hatástalanítani a robbanószerkezetet. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Bomba kiemelése a fasori gimnázium építkezésénél – Forrás: MTI