A nyári hőségben mindennél többet ér az, ha az ember kényelmes hőmérsékleteket élvezhet otthonában. Na persze, ez nem azt jelenti, hogy bárki szívesen fizetne prémium villanyszámlát a klímaberendezések működtetéséért. Szerencsére némi odafigyeléssel és néhány trükkel könnyedén csökkenthetők a hűtés költségei a nyári időszak során.

Használjunk mennyezeti ventilátorokat

A levegő nem fog lehűlni attól, hogy egy ventilátor forgatja, a légmozgásból adódóan mégis hűvösebbnek érződhet tőle a szoba. A ventilátorok segítenek szétterjeszteni a klímák által lehűtött levegőt, így a termosztátokat is valamivel magasabbra állítani (ami alacsonyabb fogyasztást eredményez). Ne felejtsük el kikapcsolni a ventilátorokat, ha éppen nincs senki az adott szobában.

Használjuk gazdaságosabban a légkondicionálókat

Azzal, hogy a legmagasabb, még kényelmes hőmérsékletre állítjuk termosztátunkat a különböző napszakokban, akár 10%-kal is csökkenthetjük a hűtés költségeit. Ebben sokat segíthet egy programozható termosztát, ami a napszakoknak megfelelően, előre beállított hőmérsékletekkel szabályozza a klímarendszer működését. Ha például nap közben üres az otthon, akkor nincs nagy szükség a hűtésre.

Tartsuk karban klímaberendezéseinket

A hatékony, gazdaságos működtetés mellett ügyelnünk kell arra is, hogy megőrizzük légkondicionálónk állapotát. Ha egy klíma nem működik megfelelően, akkor hajlamos a kelleténél több energiát felhasználni, hogy szinten tarthassa az otthon levegőjét.

A koszos légszűrők megnehezítik a légkondicionálók működését, amelyeknek így jobban kell erőlködniük a hatásos (de nem túl energiahatékony) hűtés érdekében. Ez persze a villanyszámlán is meglátszik majd, ahogy minden egyéb probléma okozta túlfogyasztás is.

Tisztítsuk meg vagy cseréljük ki rendszeresen (legalább havonta) készülékünk szűrőit, illetve ellenőrizzük, hogy a kültéri egységbe vezető csövek tiszták és megfelelően szigeteltek-e. Szükség esetén kérjük egy szakember segítségét!

Kerüljük el, hogy otthonunk felmelegedjen a nap folyamán

Amikor a kinti hőmérséklet meghaladja a bentit, próbáljuk elkerülni vagy későbbre halasztani az olyan tevékenységeket, amelyek nagy mennyiségű hőt termelnek. Ilyen például a főzés, illetve a mosogatógép, a számítógépek és más nagyobb berendezések használata.

Lehetőség szerint mikróban melegítse fel élelmiszereit, vagy csak sötétedés után használja a hőtermelő berendezéseket otthonában, amikor a napsugarak már nem járulnak hozzá a szobák forróságához.

Sötétítsük be az otthont

A függönyök, ablakfóliák, redőnyök és egyéb árnyékoló megoldások mind segíthetnek kizárni a napsugarak hordozta hőenergiát a szobákból. Különösen, ha világos színűek vagy reflektív felületűek, ezek az árnyékolók mind visszaverik majd a napfény nagy részét. A sötét felületek ezzel szemben elnyelik a Nap energiáját, és hőként továbbítják azt az otthonba.

Ugyan ez vonatkozik a tetőre is. Ha le tudjuk fedni valami világossal, vagy esetleg lehetőségünk adódik napelemeket telepíteni rá, akkor további hőenergiától kímélhetjük meg magunkat a nyári napok során.

A klíma beszerelése Budapest területén kissé körülményes lehet nyáron, hiszen a szakembereket ilyenkor hívják a legtöbben. Ha azonban még nem szereztünk be egy légkondicionálót, akkor sosincs késő kibővíteni vele otthonunkat, főleg, hogy sok készülék nem csak a nyári hűtésben, hanem a téli fűtésben is besegíthet majd!

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.