A Budapesti Fejlesztési Központ vezérigazgatója a Portfolio által szervezett Vasút a Duna alatt című konferencián ma részletesen elmondta hol épül meg az új föld alatti pályaudvar Budán, hol mennek majd át a vonatok a Duna alatt és mi lesz a Déli pályaudvar sorsa. A várható költségek nem kerültek a gazdasági lap által szervezett konferencia fókuszába. Tegnap a 6 km-es Déli körvasút kapcsán Zugló polgármestere jelentős túlárazással gyanúsította meg a Budapesti Fejlesztési Központ projektjét építő céget.

4,5 km alagút

A Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégia keretein belül megvalósítás előtt álló vasúti alagút egy 4,5 km-es új föld alatti nyomvonallal a Duna alatt kötné össze Budapest két fontos pályaudvarát, a Déli és a Nyugati pályaudvart, erről tartottak ma konferenciát az Északi járműjavítóban. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Versenyképes alternatíva

Fürjes Balázs, Budapestért és az agglomerációért felelős államtitkár az eseményről ezt posztolta: “Az alagút kulcsfontosságú abban, hogy javuljon Budapest átjárhatósága és versenyképes legyen a vasút. Hogy a mai, napi félmillió vasúti utas helyett az agglomerációból naponta 1 millióan válasszák a vonatot, amikor Budapestre jönnek dolgozni, tanulni, szolgáltatásokat igénybe venni.” Hozzátette: “Mi nem a dugódíjban, az emberek átnevelésében hiszünk, hanem a versenyképes alternatívák felkínálásában, a tömegközlekedés vonzóbbá tételében” – olvasható Fürjes Balázs, közösségi-oldalán. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Mészáros utcánál menne a föld alá

A tervek szerint a Kelenföldi pályaudvartól a Kis-Gellérthegyig a mai nyomvonal maradna, majd a Mészáros utcánál kezdenének süllyedni az új sínek, amik a Széll Kálmán téren kapcsolódnának a metróhoz. Ezt követően a Duna alatti alagút után érnék el a Nyugati pályaudvart, ami után visszatérne a felszínre és a Dózsa György útnál érné el ismét a mai nyomvonalat.

Itt az alagút nyomvonala

Csatlakozik a 2-es metróhoz

A 2-es metróhoz való csatlakozásnál több nyomvonalat is vizsgáltak – a Batthyány tér, a Kossuth tér és a Deák Ferenc tér egyaránt szóba került – de hidrogeológiai és forgalmi modellezés alapján a Széll Kálmán téri nyomvonal lesz a megfelelő– emelte ki Vitézy Dávid.

Új pályaudvar a Széll Kálmán téren

A Széll Kálmán téren 63 ezer, míg a Délinél csak 51 ezer utas lenne várható, ezért sem érdemes a Délinél kialakítani a megállót. A megvalósíthatósági tanulmányban azt a verziót javasolják, ami az alagútban 20 vonat/óra/irány kapacitást tud biztosítani és vegyesforgalmú, vagyis távolsági vonatok közlekedésére is alkalmas.

Megszűnik a Déli pályaudvar

Annak érdekében, hogy az Inter City-k a Széll Kálmán téren meg tudjanak állni, egy 300m hosszú 4 vágányos állomás kialakítása lenne szükséges. A köztes megállókról azonban egyelőre nincs még döntés, noha a bevezető szakaszon a Sashegy-Naphegy térségében vizsgálják egy megálló létesítését. A tanulmányban a Déli pályaudvar megszűntetését javasolják, amely így átadható lenne a fővárosnak.

Felújítják a Nyugatit

A Nyugati pályaudvart az alagút nélkül is teljesen fel kellene újítani, de úgy, hogy az teljesen kompatibilis legyen az alagúttal. Ennek eredményeként egy 8 vágányú föld alatti megálló kialakítására van szükség.

Napi 162 ezer utas

Ha elkészül az alagút és majd idővel az 5-ös metró, akkor a Nyugati pályaudvarnak 162 ezer utast kell kiszolgálnia naponta, ami a mai forgalom több mint duplája. Az alagút építési ideje alatt fontos cél, hogy a Nyugati pályaudvar végig működjön, de a Déli pályaudvart sem lehet 8 évre lezárni – tette hozzá Vitézy Dávid. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Túlárazást mondanak a Déli körvasút kapcsán

Éppen ma írtunk arról itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, hogy a Budapesti Fejlesztési Központ megbízásából épülő 6 km hosszú Déli körvasút építése kapcsán pofátlan túlárazással vádolta az építtető cégcsoport tulajdonosát Mészáros Lőrincet Zugló polgármestere. A kerület vezetője, Horváth Csaba szerint a 336 milliárd forintba kerülő beruházás jóval drágább, mint amennyiért Franciaországban szupersebességű vasúti pályát építenek, vagy amennyiért Bécsben 26 km vasútat építettek alagutakkal együtt. Nagy kérdés ezután a Duna alatti vasúti alagút ára. Ide kapcsolódik: Pofátlanul túlárazta Mészáros Lőrinc a 6 km-es Déli körvasútat – állítja Zugló polgármestere, Horváth Csaba

Kiemelt kép: Vitézy Dávid a Vasút a Duna alatt című konferencián – Forrás: Facebook/Vitézy Dávid