A 6 km-es Déli körvasút minden egyes métere 56 millió forintba kerül, sokkal többe, mint amennyiért Franciaországban nagysebességű szupervasútat építenek. Ez Zugló polgármestere szerint pofátlan túlárazás, ezért felszólítja a kormányt, hogy azonnal semmisítse meg ezt a közbeszerzést és egy fillérrel se fizessen többet, mint amibe ez valóban kerül. Bécsben ennyi pénzből nem 6, hanem 100 km vasútat építenek sokkal több megállóval. Vitézy Dávid, a Budapesti Fejlesztési Központ vezérigazgatója eddig nem szólalt meg az ügyben.

Nagy projekt

A Déli körvasút a Budapesti Fejlesztési Központ nagy projektje, Vitézy Dávid és Fürjes Balázs régóta nyomja. Az ötlet lényege, hogy Nyugati és a Keleti pályaudvarból végállomás helyett átmentő pályaudvart csinálnak majd, így sokkal több vonat járhat a síneken, jobb lesz az elővárosi közlekedés. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

6 km-es Déli körvasút

Ennek a beruházásnak sarkalatos eleme a Déli körvasút, vagyis egy 6 km hosszú sínpálya és 3 új állomás. Most kiderült, hogy az építő cég, Mészáros Lőrinc birodalmához tartozó vállalatok ezt az építkezést jelentősen túlárazhatták. 338 milliárdból akarják megépíteni. Ide kapcsolódik: Kiemelt közérdekű beruházássá nyilvánította a kormány a Déli Körvasút fejlesztését

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Ez a Déli körcasút nyomvonala

Túlárazták Mészárosék

Sokan azért kritizálják Mészáros Lőrincék 338 milliárdos árajánlatát, mert ennek a töredéke elegendő volt Svédországban vagy Bécsben ennél jóval nagyobb vasúti beruházásokhoz, de még a francia szupervonat, a TGV is kevesebbe kerül. Ezt se hagyd ki: Kellemetlen lesz az építése, de Vitézy Dávidék a Budapest és környékén élők érdekeit képviselik a Déli Körvasút fejlesztése kapcsán

Évszázad beruházása

Vitézy Dávid, a projektet vezető Budapesti Fejlesztési Központ Zrt. ügyvezetője korábban közösségi oldalán a Déli Körvasút fejlesztését az évszázad beruházásaként írta le. Könnyen lehet azonban, hogy később – bár erős a verseny – inkább az évszázad túlárazott fejlesztéseként fogunk emlékezni rá. Vitézy Dávid még nem szólalt meg az ügyben, pedig a véleményét rendszeresen elmondja a közösségi oldalán. A 15 milliárdba kerülő villamosbeszerzés kapcsán korábban gond nélkül nekiment a városházának.

Meglopják a magyar adófizetőket

Zugló polgármestere, Horváth Csaba megsemmisítené Mészáros Lőrinc méregdrága körvasút-beruházását. „Felszólítjuk a kormányt, hogy azonnal semmisítse meg ezt a közbeszerzést! Egyetlen fillérrel se fizettessenek többet a magyar adófizetőkkel, mint amennyibe a 6 kilométeres vasútfejlesztés valóban kerül!” – mondta a polgármester a közösségi oldalán. A videót a cikkünk alján lehet megnézni.

Pofátlan túlárazás

Horváth Csaba szerint pofátlan túlárazás történt a déli körvasút hat kilométeres szakaszának költségtervezésénél. A Kelenföldi és a Ferencvárosi pályaudvart összekötő 6 km-es sínpár minden métere 56 millió forintba kerül.

Ebből a 4-es metró meghosszabbítása is kijönne

A polgármester szerint az indokoltnál tízszer drágább a kormány fejlesztése. Zugló polgármestere azt mondja, ekkora összegből meg lehetne akár építeni a 4-es metró el nem készült szakaszait Budaörs és Újpalota között, ezért szerinte azonnal semmissé kell tenni ezt a közbeszerzést.

Nyugaton nem nyúlnak le olyan sokat

Horváth Csaba hozzátéve, hogy  hasonló összegből, mintegy 340 milliárd forintból épült Bécsben az új főpályaudvar, ahol 50 hektáron 100 kilométernyi új vasúti sínt fektettek le, de építettek mellé mélygarázst és buszpályaudvart is, ráadásul az ottani munkabérek jóval magasabbak. Mészároskéknál azonban ez a pénz mindössze 6 kilométernyi vágányra és két felszíni megállóra elég.

Puccparádé páncélszekrénnyel

Nemrég írtuk meg itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, hogy elképesztő puccparádé közepette nősült újra a gázszerelőből milliárdossá lett Mészáros Lőrinc. A násznépet, százmilliókért megvásárolt világsztárok szórakoztatták, a tévébemondóból lett új Mészárosné, Várkonyi Andrea pedig nemrég egy új sokmilliárdos budai luxusvillába költözhetett, ahová a Magyarországon kapható talán legnagyobb páncélszekrényt emelték be. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt van Horváth Csaba videója

Kiemelt kép: Mészáros Lőrinc