Matkovich Ilona egy szerdán megjelent interjújában elmondta, hogy csaknem félmilliárdos adósságot örökölt, viszont tudja, milyen várost akar csinálni Vácból. Az új polgármesternek a magánélete is szóba került.

Matkovich Ilona sokáig újságíró volt, a Népszabadságnak és a Magyar Narancsnak dolgozott. Azt mondta a 24.hu-nak adott interjújában, hogy azért lett politikus, mert elege lett a harmincadszor is megírt nyomorúságos sztorikból, inkább tenni akart a szegénység ellen.

Ismerőseivel egyesületet alapított, ott kezdett el a helyi közösségért dolgozni. Tősgyökeres váci, oknyomozó újságíróként mindent tud a városról, jól dolgozik csapatban, anyaként öt fiút nevelt fel.

Tartozásokat örökölt

Az új polgármester azt mondja ki nem fizetett számlák, tartozások, álló projektek fogadták. Mint mondja: ha minden tételt egybevesz, a város közel 500 millió forintos terhet örökölt az előző vezetéstől, amely szereti azt hangoztatni, hogy 140 millió forintos plusszal adta át a kasszát, de ebben már benne volt a szeptemberi adófeltöltés is. Ez az összeg épp elég volt az októberi bérekre, utána semmi nem maradt – állítja az új vezető.

Lemondta a sportcsarnokot

Matkovich Ilona takarékossági intézkedéseket vezetett be. Ahogy itt a BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportálon megírtuk visszavonta a hivatal előtti önkormányzati VIP-parkolókra vonatkozó engedélyeket és leállított egy sportcsarnok beruházást.

Ez mellett A reprezentációra sokkal kevesebbet költenek, megbízási szerződéseket mondott fel, átszervezéseket indított el, megemelte a vállalkozásokat érintő építményadót, a város gazdasági szereplőivel tárgyal új ipartelepítésről.

Vác, az osztrák kisváros

Vác új polgármestere az álmairól is beszélt. Úgy képzeli el öt év múlva Vácot, mint egy osztrák kisvárost, amelynek erős a polgársága és erősek a gazdasági alapjai.

Így fogalmazott: „Az öt év képviselőség alatt, látva az előző városvezetés tehetetlenségét, érdektelenségét, annyira megerősödött a hitem, az akarásom, hogy ez a város nem süllyedhet tovább, hogy semmi nem tántorít el attól, hogy egy jól működő várost akarunk csinálni Vácból. Itt születtem, minden ide köt, azt gondoltam, ezt még meg kell próbálnom.” – mondta Matkovich Ilona.

Kiemelt kép: Matkovich Ilona, Vác polgármestere – Forrás: Facebook/Matkovich Ilona