Babicsek Bernát 2021. december 31-én éjjel vesztette életét, a fiatal művész tragédiája akkor sokkolta az országot. Bernát a vizsgálat alapján füstmérgezésben hunyt el, ám a szülei úgy vélték a fiuk életét meg lehetett volna menteni, amennyiben a füstjelző miatt kiérkező járőr az előírások szerint cselekszik. Most úgy tűnik a szakvélemény is a megtört, gyászoló szülők álláspontját támasztja alá.

Megszólalt a riasztó

Ahogyan azt a BudapestKörnyéke.hu is megírta Babicsek Bernát tavaly december 31-én, otthonában, 41 éves korában hunyt el. Halálát valószínűleg füstmérgezés okozta. A tragédia előtt az otthonában megszólalt a riasztó, amely egy biztonságtechnikai céghez volt bekötve, és bár a járőr kiment a solymári házhoz, nem érzékelt gondot és elment. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Mulasztás történt?

A történtek után idősebb Babicsek Bernát és a felesége, Márta egy évvel ezelőtt fordultak ügyvédhez, hogy bizonyosságot nyerjen, mulasztás történt. Bár ez a fiukat már nem hozza vissza az élők sorába, de mindenképpen szerették volna tudni, hogy a gyermekük életét meg lehetett volna-e menteni azon a végzetes éjszakán. A nyomozást korábban lezárták, ám a megtekintett dokumentumok alapján a szülők számára egyértelmű volt, Bernátnak nem kellett volna meghalnia, amennyiben a füstjelző miatt kiérkező járőr az előírások szerint jár el.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Még élt

„Utólag derült ki számomra az iratokból, hogy a cég alkalmazottja szerint a fiam még élt, amikor kint volt, mert hallotta őt horkolni, viszont a füstöt is látta. Ő azt hitte, az a kéményből jön, pedig a szellőzőn áradt ki… Nem is értem, hogyan nem tudta megkülönböztetni a kettőt. Alig pár percet volt kint, majd jelentette a diszpécsernek, hogy mit tapasztalt, aztán elment. Azt hiszem, ha a járőr nem hagyja ott a gyermekemet magára a füstölő lakásban, ha felzörgeti Bernátot, a fiunk még ma is élhetne… – mondta akkor a Blikknek Bernát édesanyja, aki a férjével együtt ügyvédi segítséget kért az igazuk bizonyítása érdekében.

Rekonstruálták a tragédiát

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság először a feljelentést elutasította, azonban a család jogi képviselője, dr. Borbély Zoltán panasszal élt, ezt követően indították újra a nyomozást. A hatóságok ezúttal már sokkal alaposabban vizsgálódtak, meghallgatták ismét a tanúkat, a helyszínt is felmérték, továbbá a tragédiát is rekonstruálták, ezt szörnyű módon Bernát szüleinek is látnia kellett.

Nem szűnik a fájdalom

„Én mindent elmondtam, amit tudok, de még így is várhatók további kihallgatások. Nem tudom, miért szükséges mindez, hiszen egyértelmű, mi történt. Borzasztó ezt folyton felidézni, mert csak a tragédiára és a szűnni nem akaró fájdalomra emlékeztet. Úgy érzem, ezen sosem fogok tudni túllépni, folyton elsírom magam, ha szóba kerül, vagy csak rá gondolok, hiába teltek már el hónapok” – nyilatkozta korábban Márta asszony.

Elkészült a szakvélemény

Az most elkészült szakvélemény azonban úgy tűnik, alátámasztani látszik a szülőket, ugyanis a dokumentum kimondja, több mulasztás is történt azon az éjszakán. A füstjelző miatt helyszínre érkező járőr példának okán nem járta körbe az épületet, pedig az előírások szerint ez lett volna a dolga.

Kit terhel a felelősség?

Sőt, a megfelelő időtartamot sem töltötte el a háznál, így azt sem tudta megállapítani, miért is jelzett be pontosan a készülék. A család most a következő lépésre vár, az elkészült szakvélemény alapján ugyanis végre felelősségre lehet majd vonni azt az embert, aki felelős lehet a színész haláláért. „Most az a kérdés, hogy ezekért a hibákért, a foglalkozási szabályok megszegéséért kit terhel felelősség, egyáltalán terhel-e bárkit. Ennek függvényében halad majd tovább az ügy” – magyarázta a Blikknek a jogi képviselő.

Büntetőeljárás indulhat

A biztonsági cég, továbbá a diszpécser egészen eddig azt állította, az előírások szerint jártak el azon az éjszakán, azonban, ha kiderül, valóban mulasztás történt, akkor büntetőeljárás is indulhat.

Naponta kijárnak a sírhoz

A szülők egyébként naponta kijárnak fiuk sírjához, máig képtelenek feldolgozni azt, ami történt. Bernát édesapja reggel hét órakor a temetőben kezdi a napot, ahol gyertyát gyújt, de sokszor este is kimegy. Az édesanyja szintén úgy intézi a dolgait, hogy legalább naponta egyszer meg tudja látogatni a fia sírhelyét. „Úgy érezzük, muszáj kimennünk hozzá, hogy ne legyen egyedül” – mondta korábban az édesanya. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Babicsek Bernát – Forrás: Facebook