Botrány Délegyházán! Új kavicsbányát nyitnának a lakóházaktól alig 100 méterre, a stadionokból származó anyagot pedig a kiásott gödörbe tennék. A lakók teljesen kiakadtak, a polgármester melléjük állt, hiszen 2016-ban a környezetvédelmi hatóság megtiltotta, hogy itt bármikor bánya legyen.

Kavicsbánya 100 méterre a házaktól

A Délegyháza szélén élők attól félnek, hogy a madárcsicsergést és tücsökciripelést zajos teherautók és bányagépek zaja váltja fel. Egy bányászati cég ugyanis új kavicsbányát szeretne nyitni a lakóházaktól alig 100 méterre. A környéken élők felháborodtak, aláírást gyűjtenek a bánya ellen. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A kibányászott kavics helyére stadionanyag kerülne

Délegyháza polgármestere, Riebl Antal így fogalmazott az RTL Híradójának: „Tudomásom szerint a Mészáros és Mészáros azt ígérte, hogy felvásárolja a kavicsvagyont. Nem csak ezt ígérte, hanem azt is, hogy a keletkező tavacskát is fel fogja tölteni valamelyik stadionból származó inert anyaggal, ami nem minősül a leírás szerint hulladéknak.” Az inert anyag azt jelenti, hogy adott körülmények között a környezetével kémiai reakcióba nem lépő anyag.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Mészáros Lőrinc cége venné meg a kavicsot

Az RTL szerint tehát Mészáros Lőrinc egyik cége venné meg az itt kibányászott kavicsot. A délegyházi polgármester azt is elmonda, hogy 2016-ban a környezetvédelmi hatóság már kiadott egy olyan határozatot, amely alapján itt tilos bányát kialakítani.

Alapanyagra éhes az építőipar

Jelentősen megkönnyítené a kormány újabb bányák nyitását és a meglévők bővítését, hogy kielégítse az építőipar kavics- és sóderéhségét. Kiskunlacházán, Ócsán és Délegyházán már meg is indultak a bányanyitást előkészítő hatósági eljárások. Világörökségi, természetvédelmi területeket is érinthetnek a bányabővítések, melyekről esetleg nem is fog időben értesülni az érintett lakosság – írta korábban az Átlátszó.

Forró hangulat

A bányaberuházó társaság most azt ígéri, hogy augusztus végén lakossági fórumot tartanak a kavicsbányáról. Várhatóan forró hangulatú összejövetel lesz, hiszen a lakosság nem enged: egyáltalán nem akarnak bányát az otthonaiktól 100 méterre.

Máshol sikeresen megfúrták a bányanyitásokat

Megfelelő összefogással Budapest környékén több bányanyitást akadályoztak már meg a helyiek, az ott élő civilek. Pilismaróton nemrég egy kavicsbányát, Pilisvörösváron pedig egy kőbányát, puccsoltak meg a helyiek, mert sejtették, hogy semmi sem úgy lesz majd, ahogy az ígérik. IDE KAPCSOLÓDIK: Botrány a Dunakanyarban: Lemondott a polgármester, mert nem akarnak kavicsbányát a helyiek

Vácon is szenvedtek a bányától

Idén májusban arról írtunk, hogy Vácon naponta 160 alkalommal dübörögnek végig a kaviccsal megpakolt kamionok az addig csendes utcán. A kamionok érkezésével az ott élők mindennapjai teljesen megváltoztak. Nem kapnak levegőt a sok portól, és még a házak is rezonálnak a kamionoktól. Könnyen hasonló sorsra juthatnak Délegyházán is.

Tábláért könyörögtek a lakók

A váciak beérték volna egy kamionforgalmat korlátozó táblával, de a város vezetése sokáig nem akarta meghallani őket. A váci polgármester, Matkovich Ilona az agglomerációban egyedüli polgármesterként a kérdéseinkre egyetlen alkalommal sem reagált, végül talán a cikkeink hatására mégis megmozdult a váci városháza és kénytelenek voltak lépni.

Áldás vagy átok

Délegyházán 1930-tól működött kavicsbánya, melyet 1945-ben államosítottak. A termelés 1968-ban érte el csúcspontját. A bányák amellett, hogy munkalehetőséget biztosítottak az itt élőknek, nagy szerepet játszottak a község fejlesztésében is. A bányaművelés során keletkezett tiszta vizű tavak új lehetőségeket nyitottak meg Délegyháza számára. A kavicsbányászat során 8 tóból álló tórendszer jött létre. Az összesen több mint 300 hektárnyi vízfelületen fürdeni, horgászni, vízisportolni és pihenni is lehet. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Mészáros Lőrinc – BPK-montázs