Ígérgető politikusok, átvert lakók Vácon. Naponta 160 alkalommal dübörögnek végig a kaviccsal megpakolt kamionok az eddig csendes, aszfalt nélküli Gólyahír utcán. A kamionok érkezésével az ott élők mindennapjai két hónapja teljesen megváltoztak. Nem kapnak levegőt a sok portól, és még a házak is rezonálnak a kamionoktól. Már a polgármesternek is írtak, de az ott élők szerint nem történik semmi, mint mondják: az ő életük senkinek sem fontos. A kamionokról készült videót a cikkünk alján lehet megnézni.

Sóderrel megpakolt kamionok

Pokollá vált az élete Vác déli szélén a Gólyahír utcában élőknek. Egy reggelen arra ébredtek, hogy sóderrel megpakolt kamionok döngetnek végig a házuk előtti poros, kavicsos úton. Ezt követően még rosszabb volt azzal szembesülni, hogy a kamionforgalom állandósult. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Harapni lehet a port

Az ott élők elmondása szerint száraz időben a kamionok akkora port csinálnak a kavicsos, murvás úton, hogy valósággal harapni lehet a port, élhetetlen lett a környék, esős időben pedig dagonyává alakul a Gólyahír utca.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Nem tudnak iskolába menni a gyerekek

„A gyermekeink nem tudnak iskolába járni, mert a kamionok leszorítják őket, vagy a sűrű portól nem kapnak levegőt. Döbbenetes ami itt történik. Élhetetlen lett az utcánk, pedig mi azért költöztünk a város szélére, hogy csendes nyugodt helyen élhessünk” – panaszkodott a BudaPestkörnyéke.hu hírportálnak Foki-Németi Andrea, a forgalmassá vált utcában élő édesanya.

Lezárták a másik utat

A helyiek elmondása szerint a problémát egy nemrég nyílt sóderbánya okozta. 2019 környékén nyitották meg, és úgy kapott működési engedélyt, hogy nem volt a bányához vezető normális út. A helyiek elmondása szerint eddig egy másik, a környék lakóit nem zavaró földúton hordták-vitték a sódert a bányából, azonban azt lezárták, így idén március eleje óta a Gólyahír utcán keresztül járnak a kamionok.

Semmivé vált ígéretek

A környéken élők arról írnak a Facebookon, hogy a sóderbánya miatt leapadt a környék kútjaiban a vízszint, ezért a korábbi fideszes váci polgármester megállapodott a sóderbányát működtető Lasselsberger-Knauf Építőanyagipari Kft-vel, új nevén a Cemix Hungary Kft-vel, hogy a környék háztartásaiba a bányát működtető cég bevezeti az ivóvizet. Mint mondják: ez sem történt meg, ebből az ígéretből sem lett semmi.

Tegyenek már végre valamit

Egy lakó arról panaszkodott, hogy az egyik jelenlegi alpolgármester is megígérte, hogy leaszfaltozzák az utcát és azzal viccelődött, hogy a kavicsbányánál kialakuló bányatónak köszönhetően vízparti telkek lesznek a környéken. A helyiek aláírásokat gyűjtöttek, beadványt küldtek a polgármesternek, hogy tegyenek már végre valamit a kamionforgalom és a porszennyezés ellen.

Nem fontos az életük?

A beadványt már majdnem egy hónapja elküldték, de állításuk szerint Matkovich Ilona még nem válaszolt nekik, ezért úgy érzik, hogy az életük, a gyermekeik élete senkinek sem fontos, a gazdasági érdekek előrébb kerültek náluk. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Megkérdeztük a polgármestert

A Váci Naplo 2019-es írása szerint Matkovich Ilona polgármesterként már tárgyalt a Lasselberger Hungária Kft vezetőivel. Akkor azt mondta, hogy “a cég elfogadva a helyiek igényét, viseli a költségeit annak, hogy ezen a részen kiépüljön a vízhálózat. Ennek részleteiről, és a tervezés mielőbbi megkezdéséről folyamatosan egyeztetünk a cég vezetőivel és a lakosság képviselőivel” – jelentette be 2019-ben a polgármester. Kérdéseinket elküldtük Vác polgármesterének, Matkovich Ilonának, ha válaszol frissítjük a cikkünket.

Máshol sikeresen megfúrták a bányanyitásokat

Az agglomeráció más településein a lakók jobban résen voltak és még a bányanyitás előtt megpróbálták megakadályozni a termelést. Így volt ez nemrég Pilismaróton egy kavicsbányával vagy Pilisvörösváron egy kőbányával, ahol összefogtak az ott élők és megfúrták a befektetők terveit, mert sejtették, hogy semmi sem úgy lesz majd, ahogy az ígérik. IDE KAPCSOLÓDIK: Botrány a Dunakanyarban: Lemondott a polgármester, mert nem akarnak kavicsbányát a helyiek

Itt vannak a kamionokról készült felvételek

Kiemelt kép: részlet a fenti videóból