Elég volt a kutyák mérgezéséből, esztelen szaporításából és az állatviadalokból! Az Országgyűlés elfogadta az állatok védelme érdekében egyes büntetőjogi törvények módosítását, így január 1-től már azért is kemény büntetés jár, ha valaki csalit, mérgezett ételeket, szöges kolbászt helyez el az utcán.

Szigorúbb törvény

A jogszabály, amit 168 igen szavazattal, egyhangúlag fogadott el a Parlament, a büntető törvénykönyv mostani szabályozásához képest bővíti a természetkárosítás, az állatkínzás és a tiltott állatviadal szervezésének minősített eseteit. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A méreg kihelyezése is büntethető

A jövőben szigorúbban lehet fellépni a haszonszerzési céllal működtetett szaporítótelepekkel szemben. Ezentúl már a méreg vagy csalétek kihelyezésének előkészülete is büntetendő – írja a 444.hu.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

5 év börtön

Magasabb büntetési tétel, egytől öt évig terjedő szabadságvesztés szabható ki a méreg alkalmazásával vagy az élet kioltására alkalmas csalétek kihelyezésével több állat pusztulását okozó, illetve a különös visszaesőként történő állatkínzás elkövetéskor.

Az állatviadalok résztvevői 2 évet kaphatnak

Az állatkínzás minősített esete lett a szaporítás, amit szintén egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetnek. Az állatviadalok szervezői mellett mostantól a résztvevőket is büntetik, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel.

Mérgezett kutyák

Az év elején írtunk egy budapesti családról, akik néhány óra leforgása alatt két kedvencüket is elveszítették. Juve, és társa Szofi, a két német juhászkutya mérgezés áldozata lett. Ez is érdekelhet: Elfogták az a közmunkást, aki megölte és megfőzte a város büszkeségét a színpompás pávát, lopással, állatkínzással gyanúsítják

Egy nap után adta fel a küzdelmet

Juve egy nap után adta fel a küzdelmet, azt követően, hogy az állatorvosnál kiderült: valószínűleg fagyállóval átitatott ételt evett meg. A család ezt követően alig tért magához a sokkból, máris jött a következő, ugyanis Szofi is rosszul lett. Bár ő elsőre úgy tűnt jobb állapotban van, ám kiderült, hogy mindkét veséje roncsolódott, így az orvosok az ő esetében az altatás mellett döntöttek.

Ez is érdekelhet:

Szenvedő állatok

Korábban írtuk, hogy egy férfi tavaly nyáron, egy nyitott platós utánfutón, lisztes zsákokba csomagolva szállított több kölyökkutyát, és egy kecskét. A vád szerint az állatok a hőség és az oxigénhiány miatt fokozott mértékű szenvedésnek voltak kitéve, ami csaknem a pusztulásukat is okozta.

Nem egyedi eset

Itt a BudapestKörnyéke.hu agglomerációs hírportálon is többször számoltunk be állatkínzásos esetekről, a Kékvillogó.hu portálon azonban rendszeresen adnak hírt ezekről a szörnyű eseményekről. A lap legutóbb például arról írt, hogy seprűnyéllel ütött fejbe egy kutyát egy férfi, aki később egy fejszével egy lovat is súlyosan bántalmazott.

A kutyát el kellett altatni

A bántalmazás miatt az eb a bal szemét elvesztette és a koponyacsontja is eltörött. A sérülései olyan súlyosak voltak, hogy állatorvosnak el kellett altatnia. A brutális állatkínzás nagy és hosszan tartó fájdalommal járt, az ebnek különös szenvedést okozott, állt akkor az ügyészség közleményében. DÖBBENETES: Vasrúdhoz láncolták, nem etették és nem itatták – Szörnyű körülmények között tartotta kutyáját egy békési pár, ez vár most rájuk

Kiemelt kép: illusztráció