Budapest népessége meglepően sokat csökkent 12 hónap alatt. A statisztikai hivatal adatai alapján egy év alatt 26 ezren költöztek el Budapestről, vagyis hetente csaknem 500 ember csomagolt össze a nemzet fővárosában. Karácsony Gergely többször beszélt arról, hogy a főváros lakosságszámának a csökkenését hogyan lehetne lassítani vagy visszafordítani. Nagy kérdés azonban, hogy mennyi lenne az ideális népességszám Budapesten.

Tömegek indultak el kifelé a városból

A koronavírus-járvány látványos változást hozott a fővárosban. Tömegek menekültek el Budapestről. Egy év alatt 26 ezer ember költözött el, ez annyi, mintha az 5. kerület minden lakója elhagyta volna a várost. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Drágább lett a külváros

A lakosság elvándorlása miatt a belső kerületek korábbi évekre jellemző ingatlanár növekedése megállt, miközben a külvárosban nagyot drágultak az ingatlanok, különösen a házak.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

A karantén miatt jobban keresik a kertes házakat

A változás hátterében minden bizonnyal az áll, hogy a lezárások és a karanténok miatt felértékelődtek a kerttel rendelkező ingatlanok, miközben a home office-nak köszönhetően a munkába járás hossza és költségei már kisebb súllyal esnek a latba – írja a G7.hu portál.

Kitolódott az agglomeráció

A fővárostól 40-50 kilométerre található települések ingatlanpiacán is árrobbanást hozott a pandémia, a home office elterjedése kitolta a budapesti agglomeráció határait.

Budapest és környéke a mi értelmezésünk szerint

Az agglomeráció

Az agglomeráció definíciójára sok megoldás született. Mi itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportál szerkesztőségében azt vettük alapul, hogy mely településeken jelentős az ingázók aránya. Ezt leginkább az autópályák és a kötött közlekedés kiépítettsége befolyásolja. Ezt kiegészítettük szubjektív elemekkel, így alakítottuk ki a csaknem 100 településből álló gyűrűt, Budapest környékét, vagy ha úgy tetszik a mi agglomerációnkat.

Duplájára nőttek az árak

Az agglomerációban több olyan község, illetve kisváros is van, ahol bő másfél év alatt közel duplájára emelkedtek a négyzetméterárak, így egyre messzebb kell kutatni, ha valaki megfizethető házat keres.

10 ezer fővel nőtt az agglomeráció

A Budapestről elköltöző tízezreket nem elsősorban a hivatalosan is a főváros agglomerációjához sorolt 80 település szívta fel. Bár a KSH szerint ezek népessége 2020-ban is több mint tízezer fővel nőtt, ám egyrészt ez lényegében megegyezik a korábbi évek növekedésével, másrészt jóval kevesebb, mint amennyien Budapestről eltűntek. Az ingatlanpiaci adatok arra utalnak, hogy az emberek egy része nem közvetlenül az agglomerációba, hanem távolabbi településekre költözött. Magyarul a járvány tulajdonképpen kiszélesítette a főváros vonzáskörzetét.

A közeli agglomeráció drágább lett a belvárosnál

Az agglomerációban, főleg a budai oldalon, a főváros közvetlen szomszédságában korábban is voltak már olyan települések, amelyekben az árak megközelítették a budapesti szintet. A pandémiát közvetlenül megelőzően ez leginkább Remeteszőlős esetében volt elmondható. Idén novemberre azonban Remeteszőlős mellett Üröm, Nagykovácsi és Törökbálint ingatlanárai is felkúsztak a budapesti szint fölé, olyan belvárosi részeket is lehagyva, mint Józsefváros, Ferencváros és Erzsébetváros.

Az agglomeráció legdrágább utcája

Az ingatlanárak persze egy-egy településen belül is jókora szórást mutathatnak. Az ingatlan.com utcaszintű elemzése szerint a legdrágább agglomerációs utca a törökbálinti Óvoda utca volt 2020-ban, ahol 833 ezer forintos négyzetméteráron cseréltek gazdát a lakóingatlanok, majd budaörsi, biatorbágyi, szentendrei és dunakeszi közterületek következtek a listán. 

Itt találod a méregdrága utcát

Mennyi Budapest ideális lakosságszáma?

Mit tehet a város vezetése annak érdekében, hogy Budapest lakosságszáma ne csökkenjen ilyen gyorsan? Mivel a gyors csökkenést a járvány okozza, rövidtávon semmit nem tehet a Városháza. Hosszútávon azonban sokat segíthetnek azok a barnamezős beruházások, amelyek egy-egy volt iparterület ésszerű beépítését, benépesítését jelentik, de a kerületi városközpontok fejlesztése is nagy segítség lehet. Nagy kérdés persze, hogy Budapest vezetése szerint mi lenne a főváros ideális lakosságszáma. Ha ugyanis jóval kevesebb lakóval képzelik el a várost, akkor a Városházáról nézve talán nem is feltétlenül baj, ha csökken a főváros lakossága. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Karácsony Gergely – Forrás: MTI