Új gázüzemű buszokkal bővül a Volánbusz járműparkja. Összesen 164 darab, sűrített földgázzal (CNG) üzemelő autóbusszal bővül a közlekedési vállalat folottája. Az MAN Lion’s City 12 G típusú, alacsony padlós járművek közül 75 darab a fővárosi agglomerációban szolgálhatja az utasok kényelmét.

A 2. és a 12. kerületben közlekednek

A 7 milliárd forintért beszerzett 75 korszerű autóbusz a kék buszos budapesti flotta részeként a BKK hálózatában közlekedik majd idény nyártól. A dízelüzemű járművekhez képest sokkal környezetkímélőbb autóbuszok többek között a 2. és a 12. kerületben, valamint az észak-budai agglomerációban hetente mintegy 300 ezer utast szállítanak majd. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Alternatív meghajtású buszok az agglomerációban

A tavaly érkezett 40 darab elektromos meghajtású Mercedes-Benz eCitaro típusú járművel együtt a fővárosi agglomerációban kizárólag alternatív meghajtású szóló buszok fognak közlekedni. A fejlesztések legfontosabb területe a közlekedés. A célok egyértelműek: mindenki gyorsabban, kényelmesebben érjen célba, legyen kevesebb a dugó és tisztább a levegő. Ennek kulcseszköze a fővárosi és az agglomerációs járműpark fejlesztése – írják a Volánbusz szerkesztőségünknek küldött közleményében. Ezt is olvasd el: Magyarországon elsőként hidrogén meghajtású busz áll üzembe Vecsés és Kőbánya között

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

1100 új jármű

Az elmúlt 12 év alatt 1100 járművel frissült a fővárosi közlekedés járműparkja: 73 villamos, 74 metrószerelvény, 57 trolibusz, 900-nál is több autóbusz állt forgalomba, és 103 korszerű motorvonat érkezett a MÁV elővárosi vonalaira, költségvetési és uniós forrásokból. Ez is érdekelhet: Vitézy Dávid elégedetlen, Karácsony Gergely viszont büszke, amikor a Futárt váltó BudapestGO mobilappra néz

Összesen 164 CNG-buszt vett a Volánbusz

A modern, alacsony károsanyag-kibocsátású gázüzemű buszok jelentősen hozzájárulnak a szolgáltatási színvonal emeléséhez és a közlekedési társaság környezetvédelmi céljainak eléréshez. A Volánbusz 2021 nyarán írt ki közbeszerzést 164 darab új, sűrített földgázzal (CNG, Compressed Natural Gas) üzemelő autóbusz beszerzésére. Talán ez is érdekel: Ledarálta a 30 milliós luxus Mercedest a BKK busz, mert nem adott neki elsőbbséget

A MAN márka lett a nyertes

Az eljárások eredményesen lezárultak, a nyertes ajánlattevő mindkét kiírás esetében az MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. lett. A 2022. február 28- án aláírt szerződés értelmében MAN Lion’s City 12 G típusú, alacsony padlós, kéttengelyes, szóló kivitelű (nem csuklós) járművekkel bővül a közlekedési társaság flottája.

Csendesebb buszok

Valamennyi új autóbuszt Euro 6-os környezetvédelmi besorolású, CNG-üzemű motor hajtja. A sűrített földgáz a hagyományos hajtóanyagokhoz képest alacsonyabb szén-dioxid- és koromkibocsátást eredményez. Emellett a CNG-motorok lényegesen csendesebben üzemelnek, mint dízelüzemű társaik, így mérsékelik a környezet zajterhelését.

75 busz 7 milliárdért

A budapesti agglomerációt kiszolgáló 75 új autóbusz nettó beszerzési értéke mintegy 6,9 milliárd forint. A légkondicionált buszok mindegyike 106 utas szállítására alkalmas, az ülőhelyek száma 27. Az akadálymentes kialakítású járművek kerekesszék és babakocsi elhelyezésére kialakított speciális férőhellyel, valamint a felszállást segítő rámpával is rendelkeznek. Ide kapcsolódik: Megszólalt Vitézy Dávid a Budakeszi úti szakaszos buszsávok ügyében, egy ásványvizes palackon magyarázta el miért lesz ez jó sokaknak

Bekamerázott buszok

Az utasok kényelmét wifi-előkészítés és USB-csatlakozók szolgálják, a fedélzeten utastájékoztató berendezés és kamerarendszer üzemel. Az új buszok várhatóan 2022 nyár végétől állnak majd az utasok rendelkezésére.

2 év garancia

A nyertes ajánlattevőnek a járművek átadásától számított 24 hónapon keresztül biztosítania kell a felmerülő kötelező karbantartási műveletek elvégzését, vállalva azok anyag- és munkadíját is. Az új autóbuszok töltési infrastruktúrájának kiépítését – hasonlóan az elektromos buszokéhoz – a közlekedési társaság konzorciumi partnere, a Mobiliti Volánbusz Kft. valósítja meg. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Fotó: BPK