Új korszak kezdődik a közösségi közlekedésben a digitalizációnak köszönhetően. Az eddigi FUTÁR applikáció helyét átveszi a BudapestGO. Az új alkalmazás már nem csupán utazástervező. Sokkal több annál. Az applikációban integráltan, egy helyen lehet a jövőben útvonalat tervezni, jegyet vagy bérletet vásárolni, illetve tájékozódni az aktuális forgalmihelyzetről. A váltástól Karácsony Gergely lelkes, Vitézy Dávid szomorkás, hogy is van ez?

450 ezren használják

A FUTÁR eddigi népszerűségét igazolja az is, hogy az elmúlt hónapban több mint 450 ezer aktív felhasználója volt a rendszernek. Ez azt jelenti, hogy minden harmadik-negyedik budapesti rendszeresen használta az applikációt. A BudapestGO napokon belül indul, a BKK Futár applikáció fog frissülni, és a továbbiakban már a megújult tartalommal fog működni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Karácsony Gergely büszke

Az új közlekedési applikáció indulásáról így írt a főpolgármester a közösségi-oldalán: „Büszke vagyok rá, hogy Walter Katalin vezette BKK kevesebb, mint egy év alatt kifejlesztette a BudapestGO-t, azt az applikációt, amely reményeink szerint kényelmesebbé és vonzóbbá teszi a budapesti közösségi közlekedést. Ha az előző városvezetésre gondolunk, akik 12 milliárdból évekig fejlesztették az e-jegyrendszert, amiből végül semmi nem lett, akkor mindez még inkább remek teljesítmény.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

További fejlesztések jönnek

A BudapestGO a következő években tovább bővülhet. A 21. században nincs olyan, hogy egy applikáció „kész van”. Fejlesztjük tovább. Hamarosan megjelenhetnek a megosztott járművek is a BudapestGO-n, legyen szó közösségi bicikliről, carsharing autókról vagy elektromos rollerekről.” – írja Karácsony Gergely.

Hangzatos bejelentések

Ugyanerről az applikáció-váltásról Vitézy Dávid, a Budapesti Fejlesztési Központ (BFK)vezérigazgatója így fogalmaz: „A legfőbb újítás, hogy az új mobilappban jegyet és bérletet is lehet majd venni – ezt a szolgáltatást az állami Nemzeti Mobilfizetési Zrt. biztosítja majd a BKK számára. Ez persze az elektronikus jegyrendszert – akármilyen hangzatos bejelentések is voltak ma – egyáltalán nem váltja ki, továbbra is fontos lenne azon dolgozni, hogy contactless bankkártyával vagy bármilyen okoseszközzel lehessen QR-kód olvasás és app használata nélkül is utazni. Erről azonban már nincs szó, a Főváros a mai bejelentés alapján ezt már nem is tervezi a jövőre nézve.”

Picit sajnálom

Vitézy Dávid így folytatja: „A Futár márkanevet – talán érthető – picit sajnálom, az egyik legjobban bejáratott közlekedési brand volt Budapesten. És nem csak márkanév: a Futár okostelefonos applikáció jóval több mint egymillió letöltést tudhat maga mögött – ezáltal Magyarország egyik legsikeresebb applikációja volt.

Lenyomta a Google-t

Budapest lett azon kevés városok egyike a világon, ahol a helyi közlekedési szolgáltató saját appja képes állni a versenyt a Google globális rendszereivel. A FUTÁR eddigi népszerűségét igazolja az is, hogy az elmúlt hónapban több mint 450 ezer aktív felhasználója volt a rendszernek. Ez azt jelenti, hogy minden harmadik-negyedik budapesti rendszeresen használta az applikációt.

Régi értékek

Bár az új appot még nem lehet letölteni, de bízzunk benne, hogy a Futár értékei megmaradnak és az új legalább annyira jó lesz, mint amit 8 éve megcsináltunk – ezt kívánom magunknak utasoknak és persze a BKK-nak is.” – fogalmazott a BFK vezérigazgatója.

Új szolgáltatások

A BKK sajtóközleménye szerint hosszú távú terveik között szerepel, hogy az app teljeskörűen kiszolgálja a budapesti agglomerációs közlekedést is. Beépüljenek az alkalmazásba a navigációt és a parkolást segítő funkciók. Megjelenjenek az utazástervezésben a hagyományos városi közlekedést kiegészítő eszközök – például a megosztható kerékpár- és rollerszolgáltatások –, valamint a taxik is.

Hosszú távú célok

A BKK hosszú távú célja a kombinált jegyek bevezetése is, amelyek többek között a családok vagy az otthonról dolgozók utazását segíthetik. Elérhetők lesznek az alkalmazásban fővároshoz kapcsolódó egyéb információk is például a kulturális programok, szelektív gyűjtőpontok és hasonlók. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép forrása: BKK