Bloomberg hírügynökség értesülései szerint az Európai Unió az ukrajnai háború miatt várhatóan nem fogja elindítani a jogállamisági mechanizmust Magyarország és Lengyelország ellen, azaz rövid távon nem várható az uniós források visszatartása. Ez azt jelenti, hogy számos fejlesztés zöld utat kaphat Budapesten és környékén is, jöhet az EU-s pénzeső.

Visszatarthatnák a forrásokat

A jogállamisági mechanizmus az európai uniós költségvetés védelmét szolgáló feltételrendszer része. A lényege, hogy az Európai Bizottság visszatarthat uniós forrásokat a tagállamoktól, ha azok nem tartják be a jogállamisági követelményeket, amelyeket az EU-csatlakozásukkor vállaltak, illetve amelyeket az uniós alapszerződés rögzít. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A lengyelek és Magyarország elbukták a pert

A jogállamisági aggályokkal leginkább érintett két tagállam, Magyarország és Lengyelország tavaly márciusban megtámadta az Európai Unió Bíróságán a mechanizmus alkalmazásáról szóló jogszabályt, a pert azonban idén februárban végleg elbukta a két kormány.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Az Európai Parlament nem kegyelmezne

Bár az Európai Bizottság még az ítélet után is várna a mechanizmus elindításával, az Európai Parlament még néhány napja is azt közölte, hogy azt azonnal működésbe kellene hozni – írja Bloomberg.

A lengyelek és a magyarok érintettek a legjobban az ukrán menekültválságban

A Bloomberg hírügynökség arról is beszámolt, hogy a határországként épp a jogállamisági mechanizmus alkalmazásának két legvalószínűbb célpontja, Magyarország és Lengyelország a leginkább érintett az ukrajnai menekültek fogadásában.

Kockázatos lenne most a büntetés

Így fogalmazott a Bloomberg forrása: “A jelenlegi helyzetben, amikor az emelkedő energiaárak és az orosz-ukrán háború gazdasági következményei mellett az Ukrajnából érkező menekülthullám is sújtja Európát, kockázatos lenne a büntetőintézkedések élesítése a magyarokkal és a lengyelekkel szemben” – mondta a Bloombergnek egy névtelen diplomáciai forrás.

Fejlesztések Budapesten és környékén

Budapesten és környékén rengeteg fejlesztés van folyamatban. A Budapesti Fejlesztési Központ vezérigazgatója, Vitézy Dávid nemrég a BudaPestkörnyéke.hu hírportálnak részletesen beszámolt a főváros és térségében zajló projektekről. A legfontosabb a Nyugati pályaudvar, az elővárosi vasútvonalak és a HÉV-vonalak fejlesztése.

3 ezer milliárd forint

Arra a kérdésünkre, hogy honét lesz pénz az 3 ezer milliárd forintnál is többe kerülő pfojektekre, Vitézy Dávid azt válaszolta, hogy bíznak abban, hogy lesz európai uniós forrás a következő hét évben sok vasúti fejlesztésre. „Két dologra tudjuk alapozni a bizalmunkat: egyrészről Magyarország az elmúlt 10-12 évben saját forrásból 3 ezer milliárd forintot költött a gyorsforgalmi utak fejlesztésére, hogy azok elérjék az országhatárokat, illetve a megyeszékhelyeket. Ez nagyrészt sikerült, még van hátra egy-két szakasz. Azt gondoljuk, hogy környezetvédelmi és fenntarthatósági okokból, valamint a közlekedéspolitika prioritásainak változásaival egyre inkább a vasút felé érdemes a közlekedésfejlesztés fókuszát áthelyezni, így bízunk abban, hogy 15-20 éves távlatban is folyamatosan lesznek ilyen fejlesztési források.” – mondta portálunknak Vitézy Dávid.

Egyre több EU-s forrás

A vezérigazgató hozzátette: „Emellett azt látjuk, hogy európai uniós forrásból is egyre több érhető el vasútfejlesztésre, hiszen világos, nemzetközi célként is, a klímaváltozás elleni küzdelem részeként az egyik legfontosabb közlekedésfejlesztési feladat a vasút fejlesztése. Ezek így együtt biztatnak bennünket arra, hogy érdemes az agglomerációs és a budapesti területre a terveket rendszerszintű fejlesztési megközelítéssel és programozási gondolkodásmóddal készíteni. Ha megnézik a vasúti stratégiánkat (BAVS) és azt, hogy ez mennyibe kerül, akkor a becsléseink szerinti összeg egyharmada a 2027-ig szóló uniós forrásból, azaz a húsz évből hét év alatt rendelkezésre állt. Ebből látszik, hogy reálisak a terveink.” – mondta Vitézy Dávid. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ne hagyd ki ezt az interjút! Klikk a linkre, vagy a fotóra!

„100 évre gondolkodunk előre Budapest és környékének fejlesztésében” – állítja Vitézy Dávid, aki azt is elárulta milyen a viszonya Karácsony Gergellyel

Vitézy Dávid
Vitézy Dávid, a Budapesti Fejlesztési Központ vezérigazgatója – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu

Kiemelt kép: illusztráció – Fotó: BPK