A jobbik politikusa, Z. Kárpát Dániel írásbeli kérdéssel fordult a belügyminiszterhez. A felől érdeklődött, hogy hány tanár mondott fel a Kelet-Pesti Tankerületben 2023 januárja óta. Megérkezett a belügyminisztérium válasza.

Kiderültek a számadatok

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára válaszolt a jobbik alelnökének kérdésére. Azt írta, augusztus 21-gyel bezárólag 10 pedagógus szüntette meg a közalkalmazotti jogviszonyát lemondással. Megírta azt is, hogy 115 főt vettek fel pedagógus-munkakörbe a Kelet-Pesti Tankerületi Központnál. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ezekről az iskolákról van szó

A Kelet-Pesti Tankerületbe tartoznak a kőbányai valamint a rákosmentei iskolák. Rétvári Bence válasza szerint nem tapasztalható rendkívüli mozgás az előző évekhez képest.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Bizonyos fogalmak tisztázásra kerültek

Rétvári Bence felhívta a figyelmet, hogy egy pedagógus nem tudja felmondással megszüntetni a közalkalmazotti jogviszonyát. Erre csak lemondás útján van lehetőség. A Belügyminisztérium adatai szerint erre 2023. január 1-je és 2023. augusztus 21-e között tíz pedagógus részéről került sor.

Ez az évtizedes gyakorlat

Az államtitkár rámutatott, hogy a pedagógusok körében évtizedek óta a nyár folyamán szűnnek meg a munkaviszonyok. Szintén nyáron történik az új munkaviszonyok megkötése. Ennek okán folyamatosan változik a betöltetlen álláshelyek száma.

Szeptemberben állandósul a pedagógusok létszáma

Az, hogy végül hány tanár lesz, az ősz első hónapja során dől el Rétvári Bence válasza alapján. A fenntartók szeptemberben hagyják jóvá a végleges tantárgyfelosztást.

Ezt lehet tudni még a számok kapcsán

A gyermeklétszám évről évre csökken. 2010-től kezdve 165 és 170 ezer fő közé tehető azon pedagógusok száma, akik fő munkaviszony keretében dolgoznak. Kiderült az is, hogy mi a helyzet európai viszonylatban.

A statisztikák szerint jól áll Magyarország

Az Eurostat rendelkezik európai szintű tanár-diák arányról szóló statisztikai adatokkal. E szerint hazánk a 8. e tekintetben a listán. Az élen Görögország áll, ahol 8,2 az egy pedagógusra jutó gyerekek száma, Magyarországon ez az érték 10,6.

Az átlag fölött vagyunk

Az Európai Unió átlaga 12,1. A görögök mögött a máltaiak és a horvátok állnak a képzeletbeli dobogón. Őket a belgák, a luxemburgiak, a ciprusiak és az osztrákok követik a sorban, mögöttük vagyunk mi magyarok.

Így állnak a szomszédos uniós országok

Szlovákiában 14,3, Romániában 14,1 az egy pedagógusra jutó gyerekek száma. A szlovénoknál kereken 11 ez az érték. Ahogyan azt már említettük, csak az osztrákok előznek meg bennünket szomszédaink közül ezen a listán.

A mezőny végén több nyugat-európai ország

Az átlagosnál rosszabb a helyzet többek között Németországban (13,2), Franciaországban (14,9) és Hollandiában (16,4) is. Utóbbi két ország a lista utolsó két helyét foglalja el. Érdekesség, hogya svédek és a finnek is az átlagnál gyengébben állnak a tanár-diák arány tekintetében. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: Freepik