Kevesebb Adria, több Balaton és Dunakanyar! Ha nem akarsz lemenni hétvégén a Balcsira, ugorj ki a Dunakanyarba. Rengeteg jó dolog vár rád és az egész családra. Összeállítottunk 9+1 programötletet, hogy mi mindent csinálhatsz egy forró nyári hétvégén a víz közelében Dunakanyarban.

1. Kompozás

Ha nincs jobb ötleted és annyira nem is készültél rá a dunakanyari kirándulásra kompozz egyet. Visegrád-Nagymaros, Vác-Tahitótfalu, Göd-Szigetmonostor, Dunakeszi-Horány között félóránként járnak napközben a kompok. Visegrádnál egy felnőttjegy 450 forint, az autós jegy pedig 1550 forintba kerül. A bringát szintén 450-ért viszik át a túlsó partra.

2. Bringázás

A Dunakanyarban a folyó mindkét partján kiváló bringaútvonalak vannak, remek családi program a közös tekerés. Budapestről bő egy óra alatt vonattal el lehet jutni Szobra, visszafelé 65 km-t kényelmesen le lehet tekerni. Ha a kezdők elfáradnak, mindig van a közelben egy vasútállomás, büfé, étterem vagy egy csodálatos partszakasz.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

3. Kajakozás, kenuzás

Kajakozni mindig jó. Pár ezer forintért hosszú órákra bérelhetünk eszközöket, vagy otthonról is vihetünk csónakot. Fő előnye, hogy csendes, jól megmozgat és garantáltan rácsodálkozol majd a Duna vízivilágára. Ne felejts el az evezővel kitámasztani, ha egy nagyobb hajó megy el melletted!

4. Motorcsónakázás

A motorcsónak jóval drágább, mint a kajakozás, hiszen kell hozzá csónak, üzemanyag és jogosítvány. Ha egyik sincs, bérelni is lehet motorcsónakot. Vezetővel 40 ezer fotinttól indul az óradíj.

5. Hekkezés

Jó hekket nem csak a Római parton kapsz, hanem a Dunakanyarban is. Szerencsére a Föld másik feléről fagyasztva ideszállított hekk mellett a magyar pisztráng is feljövőben van. Délidőben Nagymaroson a sorban állást biztosan nem úszod meg.

6. Parti éttermek

Ha nem elégszel meg a hekkes büfékkel, kiváló éttermeket is találsz közvetlenül a parton. Az éttermi kultúra a Dunakanyarban is fejlődésnek indult, egész jókat ehetsz. A legmenőbb helyekre érdemes előre asztalt foglalni, mert hétvégén 12-15 óra között teltház van szinte minden parti étteremben.

7. Fürdés a Dunában

A Duna a főváros feletti szakasza kifejezetten tiszta és a legnagyobb melegben is kellemesen hűvös. Csak a kijelölt helyeken mártózz meg, a vadregényesebb, fövenyes partszakaszokon inkább csak térdig menj be a vízbe. A folyó sodrása nem játék, az érkező hajókra nagyon figyelj, mert nagy hullámokat gerjesztenek, amelyek beránthatnak a Dunába.

8. Sétahajózás

Budapestről több hajójárat közül választhatunk, ha a Dunakanyarba megyünk. Átlagosan egy felnőttjegy 1600, egy gyerek pedig 800 forintba kerül, két év alatt ingyenes. A MAHART-nak van egy körjárata is a Dunakanyarban, ott 500 forintba kerül egy jegy.

9. Táborozás

A Dunakanyarra nem érdemes csak egy délutáni programként tekinteni. A nagyobb gyerekeket érdemes befizetni egy kalandokkal teli evezős táborba. Sokat fog mozogni a gyerek, új emberekkel és érdekes tájakkal ismerkedhet meg.

+1. Megcsodálni a természetet

A Dunakanyar páratlan természeti értékeit akkor pillanthatod meg igazán, ha kiszállsz a kocsiból, leszállsz a bringáról és leülsz egy kicsit a partra. Hagyd, hogy megérintsen a dunai szellő, halld meg a hullámok csobogását, a madarak csicsergését. Élvezd az életet, örülj annak, hogy ilyen csodálatos helyen lehetsz Budapest környékén.

Fotók: BudaPestkörnyéke.hu