Napokon belül az Országgyűlés elé kerülhet az a törvényjavaslat, ami a budai Vár önkormányzati lakásainak megvásárlását teszi majd lehetővé a bérlők részére. A törvényen Fideszes képviselők dolgoznak, ha megszavazzák, a piaci ár 15 százalékáért megvehetők lesznek a lakások. Ez azt jelenti, hogy egy 100 milliós otthon 15 millióért megszerezhető lesz, pár nap múlva pedig eladható 100 millióért, hatalmas biznisz indulhat be a Várnegyedben.

Vásárlás helyett díjemelés

Nagy a felháborodás a Várnegyedben, mert az új polgármester, V. Naszály Márta a választás során azt ígérte, hogy kezdeményezni fogja a bérlakások megvásárlását, ez helyett pedig a bérleti díjakat akarta emelni – írja a 24.hu. A Várban sok fideszes él, konzultációt szerveztek, ennek tapasztalatai alapján alkották meg a törvényt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Bonyolult helyzetű lakások

Böröcz László fideszes parlamenti képviselő elmondta, nem kizárólag az 1. kerületi önkormányzati lakások megvásárlásának lehetőségét célozza majd a javaslat, hanem minden olyan műemléki védettség alatt álló ingatlant, amit bérlőik nem vehettek meg az 1990-es években, és ezért hátrány érte őket. Igaz, ilyen bonyolult helyzetű ingatlanok elsősorban a budai Várban vannak – mondta a portálnak.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Nyomott ár

A rendszerváltás után a tanácsi lakások nagy többségét nyomott áron megvásárolhatták a bérlők, de kivételt képeztek ez alól az 1. kerületi műemléképületek lakásai. Az akkori döntés értelmében ezeket nem alakíthatták társasházzá, a lakásokat nem albetétesítették. Mivel nem lehetett privatizálni az ingatlanokat, önkormányzati tulajdonba kerültek.

A piaci ár 15 százaléka

A tervekről szólva Böröcz László elmondta, azoknak a lakóknak, akik a rendszerváltás után nem vehették meg vári lakásukat, hasonló feltételekkel, hasonló kedvezményű vételi jogot kívánnak biztosítani, mint azoknak, akik megvásárolhatták bérleményüket. Vagyis várhatóan a becsült piaci ár 15-20 százalékáért vehetik majd meg lakásukat. 

Nagy biznisz lesz a klasszikus negyedben

Várnegyed bejárata a Bécsi kapu felől – Fotó: BPK

Az önkormányzat fizeti az értékbecslést

A fideszes képviselő elmondta, a lakások értékbecslését, valamint az adásvételek lebonyolítását a tulajdonosnak, vagyis a Budavári Önkormányzatnak kell majd elvégeznie.

A bérlők többsége vásárolna

Azt pontosan nem tudni, hogy összesen hány ingatlan kerülhet önkormányzatiból magántulajdonba, ha a törvényjavaslatot elfogadják majd, de feltehetően az ingatlanok többségét megvennék a bérlők.

Szociális alapon

Erre abból is lehet következtetni, hogy V. Naszályi Márta polgármester korábban azt közölte a portállal, hogy az 1412 I. kerületi önkormányzati lakás közül 972-t „szociális alapon” adnak ki. Ezt a jelképes bérleti díjat pedig többségében azok fizetik, akiknek családja már 1990-ben is a Várban laktak.

Trükkös lakásszerzés

A Várban csak pénzért nem lehet bérleti jogot vásárolni, bonyolult csereügyletre van szükség, ami nem feltétlenül törvényes. A Várban van bérlakása több fideszes miniszternek és megmondóembernek, például Bayer Zsoltnak, Rákay Philipnek, Semjén Zsoltnak, Palkovics Lászlónak vagy a nemrég ejtett Kuna Tibornak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Halászbástya a Várban – Fotó: BPK