Napjaink hazai kabaré-műfajának egyik kiemelkedő alakja, Beregi Péter korántsem felhőtlengyermek- és kamaszkoráról vallott, és úgy fogalmazott: nehézségekből építkezve lett végül országosan ismert művész. A Vígszínház, a Nemzeti Színház és a Mikroszkóp Színpad egykori sztárja különleges körülmények között született meg 1945-ben.

Az utcán született

„Anyukám már javában vajúdott velem, de se taxi, se villamos nem járt még a háború után. Az Oprics nevű kocsma előtt volt egy pad, oda ült le, mert már nem tudott tovább menni” – emlékezett vissza a színész. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Lovaskocsival vitték kórházba

Emlékei szerint a kocsmárosné segített édesanyjának világra hozni őt, majd lovaskocsival vitték be a kórházba. Ott volt az akkor 8 éves nővére is, akinek ezután az édesapjuk már nehezen tudta elmagyarázni, hogy a gólya hozza a gyerekeket…

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Forradalom és gyász

Beregi Péternek az 1956-os forradalom idején nem csak az utcákon zajló eseményekkel, de édesanyja elvesztésével is meg kellett küzdenie. „Akkor 11 éves voltam, és a nővérem elhagyta Magyarországot, aki akkor 19 volt. Itt maradtam az akkor már nem fiatal édesapámmal – árulta el a Sorok között Lutter Imrével című műsor felvételén Beregi Péter.

Édesapja nem tudta ellátni

A színész számára hatalmas változást hozott a félárvaság, a következő néhány év pedig az egész életét meghatározta. „Édesapám 58 éves volt, és egy teát nem tudott megfőzni. Nem tudott főzni, mosni, semmit, ami egy gyermek ellátásához szükséges” – mondta Beregi.

Intézetbe került

„Ráadásul színész volt, és amíg esténként hazaért, én 11 évesen az asztal alá bújtam, mert féltem egyedül a szobában. Így decemberben bekerültem a szobi intézetbe. A jólétből hirtelen egy egészen más környezetbe csöppentem” – tette hozzá.

Parancsra élt

 „Innentől kezdve a katonaéveimen át mindig huszad-harmincadmagammal aludtam. 22 éves koromig mindig be kellett ágyaznom magam után, és parancsra éltem” – nyilatkozta a művész a Blikk cikkében.

Sokat köszönet ennek az időszaknak

„Az intézetben végzett gyerekeknek szerintem két csoportja van. Az egyik, aki rögtön elveszik és vagy a börtönben, vagy az utcán végzi. A másik pedig erőt kap, hogy meg tudja őrizni a jót, amit a szüleitől kapott” – gondolt vissza a múltra a színész.

Nem hagyták unatkozni

„Csodás osztályfőnökünk volt, Béla bácsi mindig elhalmozott minket különórákkal, mert tudta, hogy az unalom sok mindenre készteti az embert, így sosem hagyott minket unatkozni” – mondta Beregi Péter, aki az akkori osztályfőnökének köszönhette, hogy a sport mellett az irodalom felé fordult, majd a színészi pályára lépett.

Feleségével lett teljes az élete

„Igazán akkor lett teljes az életem, amikor megismerkedtem a feleségemmel, Ágnessel, akivel 55 éve élünk együtt. Azért az nem semmi! Született két gyönyörű gyermekünk, akik nagyon sikeresek – büszkélkedett a színész, aki nem titkolja: a család a legfontosabb az életében. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Beregi Péter. Fotó: Youtube.com