117 beteg hunyt el az elmúlt 24 órában a koronavírus szövődményei miatt. A szombathelyi kórházban már problémát okoz a halottak tárolása. Az orvosigazgató szerint az intézmény már külső telephelyet is igénybe vesz a halottasház leterheltsége miatt.

Közel 4 ezer új fertőzött

3929 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 181 881 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

117 halott

Elhunyt 117 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 4 008 főre emelkedett, 44 020 -an pedig már meggyógyultak.

638-an vannak lélegeztetőgépen

7598 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 638-an vannak lélegeztetőgépen.

„A földön fekszenek a halottak”

„Ma reggelre annyi elhunyt került a halotthűtőbe, hogy húsz elhunyt egymás hegyén-hátán, a földön fekszik, a többi 32-t lehetett csak szabályosan tárolni” – írta a 24.hu egyik olvasója a lapnak.

A kórház reagált

A hírportál megkérdezte a szombathelyi Markusovszky Egyetemi Oktatókórházat, hogy mi a magyarázat a méltatlan helyzetre. Erre konkrét válasz nem érkezett, de Káldy Zoltán orvosigazgató elismerte a problémát, bár szerinte nem alakult ki méltatlan állapot.

Külső telephelyen tárolják a holttesteket

„Végtelenül elkeserítőnek tartjuk, hogy míg orvosaink és ápolóink megfeszített munkával betegeink gyógyulásáért küzdenek, egyesek kegyeletsértő módon próbálják meg lejáratni kórházunkat. A Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban minden körülmények között méltóképpen gondoskodunk a sajnálatos módon elhunyt betegeink elhelyezéséről, ezt most a külső telephelyek bevonásával tudtuk megoldani” – írta az orvosigazgató.

Mától érvényes a vásárlási sáv

Kedd éjfélkor lépett érvénybe az idősek számára kialakított vásárlási sáv. A 65 év alattiak hétköznap 9 és 11 között, hétvégén pedig 8 és 10 óra között nem mehetnek vásárolni, ez a sáv az időseké.

Fura a rendelet

Annak ellenére, hogy kijelölték az idősek vásárlási sávját, a 65 éve felettiek a kijelölt sávon túl bármikor mehetnek vásárolni. A rendelet az élelmiszer üzletekre, a drogériákra és a gyógyszertárakra vonatkozik.

Kiemelt kép: illusztráció