Szombat hajnalban Ausztrián keresztül megérkezett Magyarországra a koronavírus elleni vakcina első szállítmánya. Az egészségügyi dolgozókat vasárnap kezdik el oldani, 5 intézmény között osztják el a vakcinaszállítmányt. Közben a legfrissebb adatok szerint Magyarországon csaknem 9 ezer ember halt meg a koronavírus szövődményei miatt.

Közel 9 ezer beteg hunyt el

1 198 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 315 362 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 118 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 8 951 főre emelkedett.

6 ezren vannak kórházban

6 003 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 468-an vannak lélegeztetőgépen.

Hegyeshalomnál érkezett a vakcina

A koronavírus elleni oltóanyagot, a Pfizer-BioNTech vakcinát szállító kisteherautó a hegyeshalmi határátkelőhelyen át érkezett az országba szombat hajnalban, és onnan az M1-es autópályán haladt Budapest felé.

-70 fokon tárolják őket

A vakcinák, amelyek mínusz 70 fokos hűtést igényelnek, nyomkövetővel és hőérzékelővel ellátott dobozban vannak.

Rendőri biztosítással szállítják

A belgiumi Puursban gyártott, Európában elsőként engedélyeztetett oltóanyagot rendőri biztosítással továbbítják a magyar oltópontokra.

Közel 5 ezer egészségügyi dolgozó kapja meg az oltást

Az első szállítmány 9750 adag oltóanyagot tartalmaz, amely 4875 egészségügyi dolgozó oltását teszi lehetővé, mivel egy embernek – 21 napos eltéréssel – két oltást kell beadni.

5 oltópontra viszik

Az Európában elsőként engedélyeztetett koronavírus elleni oltóanyag, a Pfizer-BioNTech vakcina-szállítmány rendőri biztosítás mellett jut a Dél-Pesti Centrumkórházba. Majd onnan négy további kórházi oltópontra, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe, a Semmelweis Egyetem Klinikájára, a nyíregyházi Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházba és a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórházába viszik.

Vasárnap kezdődik az oltás

December 27-én vasárnap kezdik meg az egészségügyi dolgozók beoltását, a következő hetekben pedig újabb szállítmányok érkeznek majd.

Bizonytalan a lakosság tömeges oltásának időpontja

Bár a lakossági regisztráció már elkezdődött a koronavírus elleni vakcinára, de azt egyelőre csak találgatják, hogy mikor érkezik olyan mennyiségű oltás, amelyet elsősorban az idős,  krónikus betegeknek adnak be, majd utána következhetnek a fiatal felnőttek. A vakcina ingyenes és önkéntes lesz.

Kiemelt kép: Hegyeshalomnál a vakcinát szállító konvoj belép az orszgába – Forrás: MTI/Krizsán Csaba