118-an haltak meg az elmúlt 24 órában a koronavírus szövődményei miatt. Ezzel a járvány kezdete óta már több mint 11 ezren vesztették életüket Magyarországon. Ausztria szigorít, csak regisztráció után lehet belépni az országba, az iskolakezdést is elhalasztják.

Új fertőzöttek

1 926 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 347 636 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

11 ezer felett a halálesetek száma

Elhunyt 118 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 11 066 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 220 304 fő, az aktív fertőzöttek száma 116 266 főre csökkent.  4 689 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 344-en vannak lélegeztetőgépen.  

Regisztráció Ausztriába

A koronavírus-járvány megfékezését célzó intézkedések részeként január 15-étől kötelező előzetes elektronikus regisztrációval lehet csak belépni Ausztriába – áll az egészségügyi minisztérium közleményében.

Mindenkire vonatkozik

A regisztrációs kötelezettség minden Ausztriába beutazni szándékozóra vonatkozik, beleértve az osztrák állampolgárokat is.

Kötelező karantén

A korábban elrendelt tíz napos karanténkötelezettség továbbra is érvényben van, a karantén alól csak az ötödik napon lehet mentesülni saját költségre elvégzett negatív teszteredmény alapján.

Elhalasztják az iskolakezdést

Ausztriában a tervezett január 18-a helyett csak egy héttel később, január 25-én térhetnek vissza az iskolás gyerekek a tantermekbe – jelentette be Heinz Fassmann osztrák oktásügyi miniszter 

Új oltás engedélyezését kérik

Február elejére egy újabb koronavírus elleni oltóanyagot engedélyezhetnek az Európai Unióban. Emellett március-áprilisra még harminc vakcina érkezhet, ami megkaphatja az engedélyt Falus András immunológus, akadémikus egyetemi tanár szerint.

70-80 %-os a hatékonyságuk

“A harminc védőoltás a világ minden részéről való, eltérő biotechnológiai megoldásokat alkalmazó cégek által. Ezek mind legalább a harmadik fázisban vannak, vagyis már a hatékonyságukat mérik. Zömmel 70-80 százalék fölött van a hatékonyságuk” – mondta az immunológus.

A Pfizer hatásos az új mutánsok ellen is

„Az új mutánsok, az angol, a dél-afrikai, a japán mind a tüskefehérjéjét használja fel a sejtjeink megfertőzéséhez. De óriási a valószínűsége, hogy ellenük is hatásos a vakcina. Ismereteim szerint a Pfizer már megvizsgálta a néhány hete feltűnt mutánssal szemben a vakcináját, és eredményesnek találta” – mondta Falus András.

Kiemelt kép: a Bikás parkban emlékeztek a koronavírus áldozatairól