Soha nem látott mértékben nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma Magyarországon. Jakab Ferenc virológus szerint a vesztünkbe rohanunk, komolyabb intézkedésekre lenne szükség.

Drasztikusak a csütörtöki adatok

1322 újabb fertőzöttet azonosítottak az elmúlt 24 órában, ezzel 28 631 főre nőtt Magyarországon a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 17 beteg, így az elhunytak száma 798 főre emelkedett. 740 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 47-en vannak lélegeztetőgépen. 

Megkongatta a vészharangot a virológus

Nagyon aggasztónak látja a járványhelyzetet Jakab Ferenc, a pécsi virológuscsoport vezetője, akit tavasszal neveztek ki a kormány által létrehozott koronavírus-kutatócsoport élére, és szeptemberben is ott volt az akciócsoportok ülésén.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

A számok emelkednek

A virológus azt mondta, hogy „nem látjuk, hogy a járvány platózna, csúcsosodna, vagy bármit is csinálna. A számok emelkednek.”

Komolyabb intézkedésekre lenne szükség

Jakab Ferenc szerint „ha minden így marad, és komolyabb intézkedések nem történnek”, akkor a következő egy hónapban drasztikusan emelkedni fog a fertőzésszám. 

Nő a halálozási arány

A virológus azt mondta, ahogyan az megjósolható volt, sajnos a halálozások száma elkezdett emelkedni. Azt szokták ennek kapcsán mondani, hogy az esetszám növekedése után 4-5-6 héttel fut fel a halálozások száma.

Emelkedett a fertőzöttek átlagéletkora

A fiatal korosztályról egyre inkább kezd átterjedni a fertőzés az idősebb korosztályra. A fertőzöttek átlagéletkora már 41 év a néhány héttel ezelőtti 30 év körüli átlagértékről. Csúszik a járvány az idősebb és veszélyeztetett korosztályok felé.

Kimerülnek a tesztkapacitások

A hazai tesztkapacitások végesek.  Magyarország lassan kimerítjük a tesztkapacitások maximumát.

Nem jó irányba mennek a dolgok

Jakab Ferenc szerint nem jó irányba mennek a dolgok. Magyarország a súlyosan veszélyeztetett kategóriába sorolódott a héten a különböző nemzetközi összehasonlításokban, ami mutatja, hogy nagy a probléma.

Gyorsvonatként rohanunk a vesztünkbe

A virológus, azt kérte, hogy a járványügyi intézkedések betartásával közösen próbáljuk meg lassítani a járvány terjedését. Megállítani nem fogjuk tudni, de ha ilyen tendenciában rohanunk gyorsvonatként a vesztünkbe, akkor az egészségügyi kapacitásainkat nagyon gyorsan ki fogjuk meríteni.

Nem tartja indokoltnak a lázmérést

Jakab Ferenc szerint a gyerekek napi hőmérőzése „sem szakmailag, sem járványügyileg nincs semmi értelme, irreleváns döntés”. Ezt azzal indokolta, hogy a fertőzött gyerekek gyakran nem lázasak és a tünetek előtt 1-2 nappal már továbbadhatják a vírust.

Több értelmét látná a lázmérésnek, ha nem a bejáratnál, hanem odabent, az osztályteremben történne, elkerülve a tömegjeleneteket. 

Kiemelt kép: illusztráció – MTI/Balogh Zoltán