A hétvégén több mint ezren kerültek kórházba koronavírus miatt, vasárnap 189 fertőzött halt meg. Újra negatív csúcson a lélegeztetett betegek száma. Közben Szlávik János hétfő reggel azt mondta, hogy a várandósoknak is azt javasolja, hogy oltassák be magukat.

Új fertőzöttek

A legfrissebb adatok szerint 9046 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 580 642 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

189-en haltak meg

Elhunyt 189 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 18 451 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 373 666 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 188 525 főre emelkedett.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

A hétvégén ezer ember került kórházba

Az elmúlt hétvégén több mint ezren kerültek kórházba, 11 276 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1340-en vannak lélegeztetőgépen.

Magyar mutáns

Akár egy magyar vírusmutáns is kialakul –ezt mondta Szlávik János hétfő reggel a TV2-nek. Az infektológus szerint ez azért következhet be, mert a koronavírus folyamatosan változik és próbál kiszabadulni védőoltás fogságából. A szakember szerint újabb védőoltásokra lesz szükség, de ezen már dolgoznak a fejlesztők. 

Veszélyes mutánsok

Szlávik János a dél-afrikai és a brazil mutánsokat tartja a legveszélyesebbnek. Az infektológus szerint előbbiből már találtak Magyarországon, utóbbit azonban még nem mutatták ki egyszer sem.

A várandósoknak is javasolja az oltást

Szlávik János szerint a  járvány elején úgy gondolták, a terhességet nem befolyásolja a koronavírus-fertőzés, de kiderült, hogy súlyosabb tüdőgyulladást tud okozni, mint a hasonló korú, nem terhes nőknél. Ezért javasolja, a várandósok is vegyék fel az oltást. 

Sok kismama került súlyos állapotba

A napokban derült ki, hogy a Semmelweis Egyetemen több mint 20 kismama kap oxigént és 4-en vannak lélegeztetőgépen.

Önkénteseket toboroznak

Önkénteseket toboroz a Magyar Orvosi Kamara a Győr-Moson-Sopron Megyei Területi Szervezete. Szijjártó László Facebook oldalán azt írja, hogy a Covid-osztályokon minden kórházban túlterhelés van, kevés az ápoló, emiatt egyre jobban ki vannak merülve a dolgozók. Hozzátette: a helyzet a következő hetekben fokozódni fog, mert nem tudni meddig tart még a járvány és hány hullám jön még. 

El kell végezni egy tanfolyamot

A feladatra megbízható, motivált laikusokat keresnek, akik egy ingyenes 3-4 órás tréning elvégzése után akár munkába is állhatnak. Erről egy igazolást is kapnak. A képzés nem helyettesíti a szakképesítést és nem helyettesíti a képzett ápolókat, valamint azt is, hogy a MOK nem garantálja azt, hogy aki elvégzi a tréninget, azt biztosan alkalmazni fogják.

Az intézmény állapítja meg a munkabért

A tanfolyamot Győrben, Mosonmagyaróváron és Sopronban szervezik, valószínűleg délután vagy hétvégi napokon. Jelentkezni önéletrajzzal, motivációs levéllel lehet a [email protected] e-mail címen, lehetőleg telefonos elérhetőség megadásával. Amennyiben bevetnek valakit, a munkaidőről és a munkabérről, vagy az egyéb juttatásokról az intézmény vezetőkkel kell egyeztetni.

Képzés tematikája

A képzés a következőkből áll:

  • alapismeretek a COVID betegségről;
  • a védőfelszerelések helyes használata;
  • a COVID betegek észlelése, vérnyomás, oxigén szaturáció, hőmérséklet, légzésszám, pulzus meghatározása, éberség megítélése;
  • oxigén adása különböző eszközökkel, ennek ellenőrzése;
  • fekvő, ülő beteg itatása, etetése;
  • alap kommunikációtréning a beteggel, szakszemélyzettel, hatékony viselkedés hierarchikus rendszerben, stressz helyzetben;
  • ágyazás, ágynemű csere, segédkezés pelenkázásnál, betegmozgatásnál

Jó, ha már kaptak oltást

A munkára nagykorúak, fiatal, fizikailag, szellemileg és mentálisan erős, erkölcsileg feddhetetlen emberek jelentkezzenek. Bár inkább olyanokat keresnek, akik már kaptak oltást, vagy igazoltan átestek az elmúlt hat hónapban a koronavírus betegségen, de azokat a 45 évesnél fiatalabbakat is várják, akik vállalják a fertőzés veszélyét, és legalább általános iskolai végzettségük van.

Budapesten is önkénteseket toboroznak

Önkénteseket keresnek a Semmelweis Egyetem klinikájának intenzív osztályára is. „Ha orvostanhallgató, ápoló vagy mentőtiszt hallgató vagy, vagy van egészségügyi végzettséged, de már más területen dolgozol, akkor mindenképp tudsz nekünk segíteni. Ha nincs ilyen végzettséged, nem tanulsz egészségügyi területen, de segíteni szeretnél, akkor is várunk!” – írjákA BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Covid osztály a Semmelweis Egyetemen – Forrás: Semmelweis Egyetem/Kovács Attila