Napra pontosan 14 éve történt a kettős gyilkosság Csepelen. 2009-ben, ezen a napon ölette meg Deme Gábor, az MSZP volt önkormányzati képviselője a szintén szocialista politikusként is ismert Takács István iskolaigazgatót, valamint Papp László tanárt Kun Tamás gondnokkal. Rájuk emlékeztek ma reggel a csepeli temetőben az áldozatok hozzátartozóival közösen. A szörnyű bűncselekmény politikai háttérét soha nem tárták fel.

Lövések az iskolában

A BudaPestkörnyéke.hu emlékezett vissza arra a kegyetlen napra, amikor 2009. január 7-én, Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskolában lövések dördültek. Az igazgató és egy fiatal tanár meghalt. Mindkettőjüket az iskola biztonsági őre, Kun Tamás lőtte le. Az ügy hátterében az áll, hogy az alapítvány vezetője rájött, Deme Gábor volt gazdasági igazgatóhelyettes 6 millió forinttal rövidítette meg az intézményt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Együtt tervezték meg a gyilkosságot

Takács József vizsgálatot indított, rendőrséghez akart fordulni. Deme Gábor nem akarta, hogy kiderüljön, sikkasztott, így összefogott a pedellussal. Elhatározták, megölik az intézmény vezetőjét. Azzal nem számoltak, hogy a férfi megkér egy pedagógust, tartson vele, ahogy arra sem, az egyik áldozat diktafont rejtett a zsebébe.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Egyeztetés az iskolában

A találkozót estére beszélték meg, az akkor már kihalt iskolában. A lövések közvetlen közelről érték a két férfit. Mindketten azonnal meghaltak. A biztonsági őr a kezén sérült meg.  A megrázó felvételen hallható volt, amint a fiatal tanár az életéért könyörög, miközben nevén nevezi a biztonsági őrt.

Mindketten életfogytiglant kaptak

A vádlottakat előre kitervelten, aljas indokból, több emberen elkövetett emberöléséért jogerősen 2013-ban ítélték el, Kun Tamás tényleges életfogytiglant kapott, felbujtóját, Deme Gábort életfogytiglani fegyházra ítélték azzal, hogy legkorábban 36 év után lehet felülvizsgálni a szabadlábra helyezését. Így a volt politikus leghamarabb 2045-ben kerülhet feltételesen szabadlábra.

Dokumentumfilm készült a gyilkosságról

A tragédia 10. évfordulóján vetítették le Csepelen a Csepeli kettős gyilkosság című dokumentumfilmet. A kivégzés után hat és fél évvel készült dokumentumfilm az egész országot megrázta, és a motivációkat illetően kérdések sorát vetette fel. Az ügy különlegessége, hogy a gyilkosság perceiről hangfelvétel készült, ami az európai kriminalisztika történetében példa nélküli.

A polgármester is emlékezett

Csepel polgármestere, Borbély Lénárd ma az elmúlt évekhez hasonlóan a temetőben emlékezett a kettős gyilkosság áldozataira a hozzátartozókkal együtt.

A két áldozat a csepeli temetőben nyugszik

Forrás: Facebook/Borbély Lénárd

Közösen emlékeztek a hozzátartozókkal

Forrás: Facebook/Borbély Lénárd

Máig nehéz megérteni a szörnyű tragédia okait

Forrás: Facebook/Borbély Lénárd

A politikai hátteret soha nem tárták fel

A polgármester Facebook-oldalán ezt írta: Napra pontosan 14 éve történt a kettős gyilkosság Csepelen, melyben megölték Takács József intézményvezetőt és Papp László tanárt a Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskolában. Rájuk emlékeztünk ma reggel a csepeli temetőben az áldozatok hozzátartozóival közösen. A szörnyű bűncselekmény politikai háttérét soha nem tárták fel. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Megemlékezés a csepeli temetőben 2023. január 7-én – Forrás: Facebook/Borbély Lénárd