Hódot videóztak le a Duna budapesti szakaszán, egy bringás kapta le a tiszta vizet kedvelő állatot az Északi vasúti összekötő híd budai végénél.

Először azt hittem, hogy egy kutya úszik a vízben, és csak utána láttam, hogy ez valami más. Én még nem láttam hódot, főleg nem a Dunában. Vajon mit keres ott? –  gyorsan terjed a világhálón az a videó, amelyen egy termetes hód boldogan úszik ki a partra, majd egy kis pihenő után farkát csapdosva merül el a mélyben a Duna budapesti szakaszán – írja a Bors. A videót itt lehet megnézni.

Magyarországon mára már állandó lakosok lettek a hódok, ezért jó pár helyen lehet látni őket – mondta el Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője a lapnak.


Tudtad? A BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportál cikkeit havonta már több mint 270.000 alkalommal olvassák el! Vállalkozások számára készült egyedi ajánlatainkért klikk ide!


Hódok Magyarországon

Magyarország hódállománya a 19. század közepére a vadászat miatt kipusztult, 1858-ban Ács mellett a Concó-patakban észlelték utoljára.

A 20. század utolsó évtizedében az ausztriai és magyar WWF együttműködésének eredményeképpen visszatelepítése megkezdődött a Duna ausztriai szakaszán. 1996 óta a Duna-Dráva és a Fertő–Hanság Nemzeti Park területén, illetve a Tisza középső és felső folyásánál, 2006 őszén pedig Hódmezővásárhelyen történt telepítés.

2007 őszén a Duna-Dráva Nemzeti Park Drávai szakaszán újabb 25 példányt engedtek szabadon, ezzel a nemzeti parkban élő állomány mintegy 60 egyedre nőtt. Magyarorszàg északi területén, az Ipoly folyón is található számos példányuk a telepítésnek köszönhetően.

2004 óta minden szabadon engedett példányt nyomkövető rendszerrel szerelnek fel. Spontán vándorlás révén már a Zagyva mentén is megjelentek. A jelenlegi magyarországi állomány zömét a korábbi külhoni telepítések szaporulata adja. 2013-ra populációja már meghaladja az 1000 egyedet.

A hódok élete

Az európai hód nem épít hódvárakat és gátakat is csak ritkán emel, vackát inkább a partfalban ássa ki. Az akár tizenegy méteres hosszúságot is elérő folyosórendszer bejárata a vízből nyílik. A lakóüreg átmérője 50–80 centiméteres, itt 5–8 állat, egy szülőpár, a tavalyi és az idei alom él. A család kisebb állandó territóriumot tart fenn a vízpart mentén, melynek határait szagjelzésekkel jelölik ki. Vándorlásra táplálékszűke esetén kerülhet sor.

Képtalálat a következőre: „európai hód”

Grafika: Természettár.hu

A faj kizárólag növényi eredetű táplálékot (lágyszárúakat, fakérget és leveleket) fogyaszt, rágásnyomai árulkodnak jelenlétéről. Rágásra metszőfogai folyamatos növekedése miatt is szükség van.

A hódok kiválóan úsznak. Bundájukat a végbélnyílás körül elhelyezkedő két szagmirigy váladékával teszik vízállóvá, farkukkal kormányoznak, úszóhártyás lábaikkal pedig előrelökik magukat a vízben. Hátsó lábaik második karma speciális bundatisztító karommá módosult. Egymással füttyögéssel, szagjelzésekkel és farokcsapkodással kommunikálnak, ez utóbbival a veszélyre hívják fel a figyelmet.

Kiemelt kép: illusztráció